Monday, August 26, 2013

Γερμανία: Να υπάρξει «ξεκάθαρη κι ενωμένη» αντίδραση αν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ ζήτησε  σήμερα να υπάρξει μια ξεκάθαρη και ενωμένη διεθνής αντίδραση εάν επαληθευτεί η χρήση χημικών όπλων από το στρατό της Συρίας.
Ξεκάθαρη απάντηση κατά του Ασαντ για την επίθεση με χημικά ζητεί η Γερμανία
Η Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον το σαββατοκύριακο σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα που καταγγέλθηκε ότι έγινε την περασμένη εβδομάδα, είπε ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ.
Ο Ζάιμπερτ επισήμανε πως το Βερολίνο πιστεύει ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να χρησιμοποίησε χημικά όπλα και πρόσθεσε ότι «η επίθεση αυτή δεν πρέπει να μην έχει συνέπειες», τονίζοντας ότι «είναι απαραίτητη μια διεθνής απάντηση, ξεκάθαρη και ενωμένη».

«Τα περιστατικά, οι εικόνες, οι αναφορές των αυτοπτών μαρτύρων, οι ανακοινώσεις των διεθνών οργανισμών δυστυχώς μιλούν ξεκάθαρα», δήλωσε ο Ζάιμπερτ, κάνοντας λόγο για «σπάσιμο ενός ταμπού» και μια «κατάφωρη παραβίαση» της διεθνούς συνθήκης για τα χημικά όπλα.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας έχουν αφήσει να εννοηθεί σαφώς τις τελευταίες ημέρες ότι εξετάζουν επιλογές όσον αφορά την ανάληψη στρατιωτικής δράσης μετά την επίθεση αυτή.

Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας δεν απέκλεισε το σενάριο αυτό, αν και το Βερολίνο ως τώρα αρνείτο να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης και τοποθετείτο υπέρ της διπλωματικής οδού. «Δεν κάνουμε υποθέσεις», δήλωσε.


Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια ότι η χώρα του θα ενέκρινε πιθανή ανάληψη «δράσης» εάν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών όπλων από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

«Η χρήση χημικών όπλων μαζικής καταστροφής θα ήταν ένα έγκλημα εναντίον του πολιτισμού. Εάν επιβεβαιωθεί η χρήση τέτοιων όπλων, η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναλάβει δράση. Η Γερμανία θα είναι μεταξύ εκείνων που θα φροντίσουν να υπάρξουν συνέπειες», είπε ο Βεστερβέλε, μιλώντας στην ετήσια σύνοδο των Γερμανών πρεσβευτών στο Βερολίνο.

«Στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε σε στενές επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη και τους συμμάχους μας», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει τη φύση των σεναρίων που συζητώνται όσον αφορά την ανάληψη δράσης.

ΠΗΓΗ tanea.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.