Friday, August 30, 2013

Στο τέλος του έτους τα σεισμικά δεδομένα για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη

Στο τέλος του χρόνου θα παραλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος την επεξεργασία ολόκληρου του πακέτου των σεισμικών δεδομένων, που πραγματοποιήθηκαν σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης από τη νορβηγική εταιρία PGS.
Ήδη, σε ποσοστό 80% έχει ολοκληρωθεί η πρώτη επεξεργασία του συνολικού προγράμματος.

Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, στη δήλωσή του σχετικά με την κατάθεση κοινής προσφοράς για την αξιοποίηση του εντοπισμένου κοιτάσματος στη περιοχή Κατάκολο της Δυτικής Ηλείας, από τις διαγωνιζόμενες εταιρίες «Energean Oil & Gas S.A.», «Trajan OIL AND GAS LIMITED» και «Grekoil Energy Ventures Limited».

Η πρακτική διερεύνησης της προοπτικής συνεργασίας με σκοπό την υποβολή κοινής πρότασης, αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση του οφέλους του Δημοσίου και ακολουθείται από πολλά κράτη με μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Είναι γνωστή διεθνώς με την ορολογία «forced marriage», ενώ για πρώτη φορά εφαρμόζεται με επιτυχία και στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών είχαν ξεκινήσει στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, με παρότρυνση του υπουργού ΠΕΚΑ, ύστερα από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης, η οποία έκρινε πως η αλληλοσυμπλήρωση των δύο ανταγωνιστικών προτάσεων που είχαν αρχικώς κατατεθεί «εξυπηρετεί αρτιότερα και αποτελεσματικότερα τους σκοπούς του δημόσιου συμφέροντος».

Ο υπουργός δήλωσε σχετικά: «To "πείραμα" της επιβεβλημένης συνεργασίας μεταξύ πετρελαϊκών εταιριών για τη μεγιστοποίηση του δημόσιου οφέλους στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δοκιμάστηκε και πέτυχε ως διαδικασία. Τις επόμενες μέρες, η Επιτροπή θα αξιολογήσει την κοινή προσφορά των εταιρειών και θα καταθέσει το τελικό της πόρισμα. Ελπίζω να έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη οι επισημάνσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης και η νέα πρόταση να περιλαμβάνει τα δυνατά σημεία των προσφορών που είχαν αρχικά υποβάλει οι εταιρίες.

Στο τέλος του χρόνου, θα έχουμε στα χέρια μας και την επεξεργασία ολόκληρου του πακέτου των σεισμικών δεδομένων, που πραγματοποιήθηκαν σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης από τη νορβηγική εταιρία PGS. Ήδη, κατά 80% έχει ολοκληρωθεί η πρώτη επεξεργασία του συνολικού προγράμματος. Προχωρούμε σταθερά και ταχύτατα στην υλοποίηση όλων των στόχων της εθνικής ενεργειακής πολιτικής που έχουμε χαράξει. Σε συνθήκες αβεβαιότητας για την ευρύτερη περιοχή μας, καθιστούμε την Ελλάδα προπύργιο ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη».

Σχόλιο ιστολογίου: Αν στο τέλος του έτους γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των ερευνών, τότε τι ακριβώς κατέθεσε στον Ομπάμα ο κ. Σαμαράς ως ήδη υπάρχουσα γνώση, όταν του μίλησε για κάποια τρισ. κυβικά φυσικού αερίου; Μήπως του ανέφερε την ελάχιστη αναμενόμενη ποσότητα που του δόθηκε από τους επιστήμονες; Και εάν όντως αναφέρθηκε στην ελάχιστη ποσότητα (αξίας κάποιων τρισ. ευρώ), τότε για ποιόν ακριβώς λόγο βρισκόμαστε σε μνημόνιο και καταστρέφεται οικονομικά (και όχι μόνο) η χώρα; Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει τι ακριβώς κάνει (ή θέλει να κάνει) ο φερόμενος ως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς; Μήπως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν δοθεί και οι σχετικές άδειες έρευνας και εξόρυξης (δηλαδή θα δοθούν οικόπεδα προς εκμετάλλευση) στις ενδιαφερόμενες εταιρείες, οπότε και θα έχει λήξει το θέμα (πολιτικά), ανοίγοντας όμως ένα άλλο τεράστιο θέμα (νομικό) σχετικά με τη νομιμότητα των αναθέσεων, αφού ο ελληνικός λαός -που είναι και ο φυσιολογικός ιδιοκτήτης- δεν έχει ιδέα για το τι ακριβώς συμβαίνει;
Επίσης, πότε θα ανακοινωθούν επισημως τα αποτελέσματα για τις έρευνες που έγιναν -και που συνεχίζουν να γίνονται- για την περιοχή νότια του Καστελλόριζου και νοτιο-ανατολικά της Ρόδου; Γιατί υπάρχει αυτή η τεράστια σιωπή για τα ενεργειακά κοιτάσματα της χώρας μας στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή (που βρίσκεται εντός της ελληνικής ΑΟΖ) και η οποία σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών επιστημόνων αποτελεί την πλουσιότερη ενεργειακά περιοχή ολόκληρου του πλανήτη, αφού διαθέτει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ είναι μοναδική σε ποσότητα και ποιότητα άλλων ενεργειακών ορυκτών;
ΠΗΓΗ  kostasxan.blogspot.gr
Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Η ΓΡΑΦΙΔΑ ΤΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.