Friday, December 18, 2015

Επαναφέρει την πρότασή της για δημιουργία «Ειδικής Οικονομικής Ζώνης» για τον Νομό Σερρών η Φωτεινή Αραμπατζή

Την πρόταση για δημιουργία «Ειδικής Οικονομικής Ζώνης» και για τον Νομό Σερρών, με αφορμή τον σχετικό διάλογο, που έχει ξεκινήσει εκ νέου να αναπτύσσεται τόσο με δηλώσεις των αρμοδίων Υπουργών επί του συγκεκριμένου ζητήματος όσο και με δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, επαναφέρει η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή σε σχετική ερώτηση της προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη.

Να θυμίσουμε ότι την συγκεκριμένη θέση της, η κ. Αραμπατζή την είχε επανειλημμένως υποστηρίξει κατά το παρελθόν από το βήμα της Βουλής, όπως κατά την τοποθέτησή της επί του Αναπτυξιακού Νόμου τον Απρίλιο του 2013, όσο και επί του Προϋπολογισμού του 2014, τον Δεκέμβριο του 2013.


Η Σερραία Βουλευτής, τονίζει ότι η «Ειδική Οικονομική Ζώνη» θα δώσει μία σημαντική αναπτυξιακή ανάσα για τον Νομό Σερρών, ο οποίος ζητάει απεγνωσμένα λύσεις για την επιχειρηματική του αναγέννηση και την καταπολέμηση της μεγάλης ανεργίας, αφού θα διασφαλίζει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων, εγχώριων αλλά και ξένων με την μορφή κινήτρων χαμηλής φορολόγησης, απλούστευσης διαδικασιών αδειοδότησης, προτεραιότητας στην εντοπιότητα αναφορικά με την απασχόληση εργατικού δυναμικού υπό την προϋπόθεση του πλήρους σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων.


Η κ. Αραμπατζή σημειώνει ότι η δημιουργία της «Ειδικής Οικονομικής Ζώνης» στο Νομό Σερρών θα αποτελέσει «ανάχωμα» στην οικονομική «αιμορραγία», που προκαλείται από την αθρόα «μετανάστευση» ελληνικών επιχειρήσεων και κεφαλαίων προς τη γειτονική Βουλγαρία, κυρίως λόγω του «αθέμιτου» ανταγωνισμού από το χαμηλό συντελεστή φορολογίας, 10%, που ισχύει εκεί. 

Παράλληλα, όπως υποστηρίζει, θα αποσυμφορήσει την τοπική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα του Νομού, η οποία πλήττεται βαρύτατα λόγω της ευρύτατης κατανάλωσης προϊόντων – από είδη πρώτης ανάγκης μέχρι και βενζίνη – και υπηρεσιών από τη γείτονα χώρα εξ αιτίας των ασύγκριτα χαμηλών τιμών και λόγω της αθρόας διέλευσης αδήλωτων και λαθραίων φορτίων (από καύσιμα, ποτά και τσιγάρα μέχρι λιπάσματα, καυσόξυλα και οικοδομικά υλικά), με την φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή εξ αιτίας του παραεμπορίου να αφήνει άδεια τα κρατικά ταμεία από δισεκατομμύρια αναλογούντες φόρους ετησίως.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα ερώτηση της κ. Φωτεινής Αραμπατζή είναι η εξής:



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Αθήνα 17-10-2015
Ερώτηση

Προς
Τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
Κ. Γιώργο Σταθάκη

Υπ’ όψιν:

Υφυπουργού αρμόδιας για θέματα Βιομηχανίας
Κ. Θεοδώρας Τζάκρη


ΘΕΜΑ: «Δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ)»

Κύριε Υπουργέ,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρακολουθούμε σε δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου την έναρξη ενός διαλόγου γύρω από την δημιουργία «ειδικών οικονομικών ζωνών» (ΕΟΖ) και μάλιστα με συγκεκριμένες αναφορές σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας, όπως αυτή του Κιλκίς.

Σε πρόσφατη μάλιστα επίσκεψή της στο Νομό Κιλκίς, η αναπληρώτρια Υπουργός Βιομηχανίας κ. Θεοδώρα Τζάκρη, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ειδικά για όσες είναι εγκατεστημένες στην παραμεθόριο περιοχή, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι χρονοβόρα η γραφειοκρατική διαδικασία, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την έγκριση εξαίρεσης και τη δημιουργία ουσιαστικά ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως αντιλαμβάνεστε, τέτοιου είδους «ειδικές οικονομικές ζώνες» - στις οποίες θα ισχύει ένα ιδιαίτερο νομοθετικό, οικονομικό και διοικητικό καθεστώς, που θα διασφαλίζει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων, εγχώριων αλλά και ξένων με την μορφή κινήτρων χαμηλής φορολόγησης, απλούστευσης διαδικασιών αδειοδότησης, προτεραιότητας στην εντοπιότητα αναφορικά με την απασχόληση εργατικού δυναμικού και πλήρους σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων - θα πρέπει να ενταχθούν σε έναν ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό, σε ένα πρόγραμμα αναπτυξιακής ανασυγκρότησης, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν συνολικά τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες των Νομών, που έχουν ανάγκη να ενταχθούν.

Με τον τρόπο αυτό, οι «ειδικές οικονομικές ζώνες» θα αποτελέσουν μία σημαντική «θερμοκοιτίδα» για περιοχές της χώρας, που πλήττονται δυσανάλογα σε σχέση με την υπόλοιπη Επικράτεια από την υφιστάμενη οικονομική κρίση.

Όπως για παράδειγμα ο Νομός Σερρών, ο οποίος ζητάει απεγνωσμένα λύσεις για την οικονομική του βιωσιμότητα, την επιχειρηματική του αναγέννηση και την καταπολέμηση της μεγάλης ανεργίας, αφού βρίσκεται στην τελευταία θέση στην κατάταξη των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας βάσει του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και στην προτελευταία θέση σε σχέση με τους άλλους Νομούς σε πανελλαδικό επίπεδο.

Την ανάγκη ένταξης του Νομού Σερρών σε καθεστώς «ειδικής οικονομικής ζώνης» - σε περίπτωση που αυτές δημιουργηθούν - έχω κατ’ επανάληψη υποστηρίξει από το 2012 από το βήμα της Βουλής, επιχειρηματολογώντας για τις δυσμενείς οικονομικές και αναπτυξιακές του συνθήκες. Ως γνωστόν, πρόκειται για έναν Νομό, που «αιμορραγεί» από την αθρόα «μετανάστευση» ελληνικών επιχειρήσεων και κεφαλαίων προς τη γειτονική Βουλγαρία, κυρίως λόγω του «αθέμιτου» ανταγωνισμού από το χαμηλό συντελεστή φορολογίας, 10%, που ισχύει εκεί, και ο οποίος σύμφωνα και με το Επιμελητήριο Σερρών, αποτελεί σημαντικό ανασχετικό παράγοντα για την επιβίωση και ανάπτυξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων στον Νομό Σερρών αλλά και την προσέλκυση νέων παραγωγικών επενδύσεων.

Την ίδια στιγμή, η τοπική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα υφίσταται βαρύ πλήγμα τόσο από την κατανάλωση προϊόντων – από είδη πρώτης ανάγκης μέχρι και βενζίνη – και υπηρεσιών από τη γείτονα χώρα λόγω των ασύγκριτα χαμηλών τιμών, όσο και από την αθρόα διέλευση αδήλωτων και λαθραίων φορτίων (από καύσιμα, ποτά και τσιγάρα μέχρι λιπάσματα, καυσόξυλα και οικοδομικά υλικά), αφού η Πύλη ελέγχου του Προμαχώνα παραμένει «ανοχύρωτη», λόγω των τραγικών ελλείψεων σε υποδομές και υπαλληλικό προσωπικό - έχω κατ’ επανάληψη τονίσει την ανάγκη τοποθέτησης ακτινογραφικών μηχανημάτων (scanners) στην Πύλη του Προμαχώνα – με την φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή λόγω του παραεμπορίου να αφήνει άδεια τα κρατικά ταμεία από δισεκατομμύρια αναλογούντες φόρους ετησίως.

Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός από το Υπουργείο για την δημιουργία «ειδικών οικονομικών ζωνών» και αν ναι, ποιες περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας περιλαμβάνουν;

  1. Είναι στις προθέσεις των αρμόδιων Υπουργείων η δημιουργία παρόμοιας «ειδικής οικονομικής ζώνης» στον Νομό Σερρών και αν ναι, ποιες διαδικασίες σκοπεύει τάχιστα να ενεργοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση;

Υπάρχει διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να επιτευχθεί η έγκριση εξαίρεσης και η δημιουργία ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε περιοχές της χώρας και αν ναι, 
  1. σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή και ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της;


Η ερωτώσα Βουλευτής

Φωτεινή Αραμπατζή


Βουλευτής Σερρών ΝΔ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.