Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2015

Βασικά σημεία της συνέντευξης του υποψήφιου προέδρου της ΝΔ Απόστολου Τζιτζικώστα στην εφημερίδα «Real News» για την οικονομία

Στην οικονομία, το φορολογικό, το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικόσύστημα, στις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ανάγκη για ένα Εθνικό Σχέδιο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, αναφέρεται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» και στο δημοσιογράφο Σωτήρη Καψώχα, ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας επισημαίνει ότι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να προέλθει μέσα από «ένα συγκροτημένο Εθνικό Σχέδιο με στόχο την παραγωγή εθνικού πλούτου και την ενίσχυση με κίνητρα της ελεύθερης οικονομίας». Μεταξύ άλλων προτείνει την καθιέρωση ρήτρας αυτόματης μείωσης φορολογικών συντελεστών, καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 20%, αλλά και μείωση των εξαιρετικά υψηλών ασφαλιστικών εισφορών.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Απόστολου Τζιτζικώστα στη «Real News» είναι τα εξής:


-Για την υπερφορολόγηση των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων:
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχει στραγγαλίσει την πραγματική οικονομία
Έχω διαφορετική και ξεκάθαρη άποψη για το πώς θα βγούμε από τη μέγγενη της δυσβάσταχτης δημοσιονομικής πολιτικής. Πρότεινα την καθιέρωση ρήτρας αυτόματης μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Να συνδέεται δηλαδή σε ετήσια βάση η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Ο στόχος είναι η σταδιακή προσέγγιση και καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή φόρου, flat tax rate, 20% για όλα τα εισοδήματα και τη φορολογία κεφαλαίου.
Η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι από μόνη της ένα ισχυρό κίνητρο. Χρειάζεται όμως να ασχοληθούμε συστηματικά και με τις παραινέσεις του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη μείωση των διοικητικών βαρών. Το σημαντικότερο είναι να προχωρήσουμε άμεσα στην απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μη  συμβιβάζεται με την ιδέα, αλλά είναι αδιαμφισβήτητο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν επενδυτικά κεφάλαια χωρίς επενδυτές, ούτε επιχειρήσεις χωρίς επιχειρηματίες. Επίσης, πρέπει επιτέλους, η χώρα να αποκτήσει νέο Αναπτυξιακό Νόμο, νέο Χωροταξικό Σχεδιασμό και να τρέξει το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 ώστε να αξιοποιηθούν τα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Πιστεύω ότι η αναγέννηση της χώρας μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από μια νέα μεγάλη Κοινωνική Συμφωνία. Από ένα συγκροτημένο Εθνικό Σχέδιο με στόχο την παραγωγή εθνικού πλούτου και την ενίσχυση με κίνητρα της ελεύθερης οικονομίας. Για να μπορούμε να εξασφαλίζουμε κοινωνικές υπηρεσίες, ισότιμα, σε όλους τους πολίτες. Και αυτό το σχέδιο για το οποίο μιλάμε είναι συγκεκριμένο. Παρουσίασα πρόσφατα έντεκα πυλώνες για την επανεκκίνηση της οικονομίας και μάλιστα κατέθεσα και συγκεκριμένες προτάσεις άμεσα εφαρμόσιμες για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων, τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Για τα σενάρια περί Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, πρέπει όσοι διακινούν τέτοιες ιδέες να γνωρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βλέπει με καλό μάτι προτάσεις που ανατρέπουν τους ενιαίους ευρωπαϊκούς κανόνες. Προτείνω την καθιέρωση ενός flat tax rate στο επίπεδο του 10% για τον κλάδο της καινοτομίας, ο οποίος σήμερα δεν είναι ανεπτυγμένος και συνεπώς δεν δημιουργεί οποιοδήποτε δημοσιονομικό κενό. Από την καθιέρωση αυτού του κλάδου η οικονομία μας έχει μόνο να κερδίσει, καθώς με ένα τόσο ανταγωνιστικό φορολογικό συντελεστή, η Ελλάδα θα προτιμηθεί και από διεθνείς εταιρείες και επενδυτές.

-Για την επιβίωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας:
Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ήταν και θα συνεχίσουν να είναι βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας
Εκτός από τη μείωση των φορολογικών βαρών, πρέπει να λυθούν τρία μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ή διογκώθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Η άρση των capital controls, η επιστροφή των οφειλών του δημοσίου και η αποκατάσταση της ρευστότητας. Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ήταν και θα συνεχίσουν να είναι βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας. Για αυτό θα πρέπει επιπλέον, να ληφθεί και μέριμνα για τον εξορθολογισμό των ειδικών φόρων κατανάλωσης, των φόρων πολυτελείας και των δημοτικών τελών. Να αναβαθμιστούν οι τοπικές εμπορικές αγορές ώστε να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τα πολυκαταστήματα. Να ξεκινήσουν εντατικότεροι έλεγχοι με έμφαση στις ενδο-ομιλικές και τριγωνικές συναλλαγές. Να δημιουργηθούν Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, που θα λειτουργούν ως “one stop shop”, δηλαδή ως σημεία μοναδικής επαφής για κάθε συναλλαγή του επιχειρηματία με το Δημόσιο.

-Για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις:
Για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση απαιτείται ραγδαία μείωση της ανεργίας με νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης μέσω νέων επενδύσεων αλλά και ο εξορθολογισμός του συστήματος των ασφαλιστικών εισφορών
Μαγικές συνταγές στο ασφαλιστικό δεν υπάρχουν. Για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση απαιτείται ραγδαία μείωση της ανεργίας με νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης μέσω νέων επενδύσεων αλλά και ο εξορθολογισμός του συστήματος των ασφαλιστικών εισφορών. Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι ήδη υψηλές και περαιτέρω αύξηση τους θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αδήλωτης εργασίας και της ανεργίας και νέα μείωση εσόδων. Αντίθετα, πρέπει να προχωρήσουμε στη μείωση των εξαιρετικά υψηλών ασφαλιστικών εισφορών, που καταβάλλονται από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες. Επιπρόσθετα, έχω καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο αρμόδιο υπουργείο να υπάρξει άμεση προτεραιότητα στη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων, που προβλέπουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.