Thursday, November 3, 2016

Για πλήρη εγκατάλειψη του εμβληματικού, αρχαιολογικού μνημείου της Αμφίπολης και διαφυγόντα τουριστικά έσοδα κατηγορεί εκ νέου την Κυβέρνηση η Φωτεινή Αραμπατζή με σχετική Επίκαιρη Ερώτησή της

Επανέρχεται η Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή στο ζήτημα της πλήρους εγκατάλειψης από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ του εμβληματικού ταφικού μνημείου της Αμφίπολης, με νέα Επίκαιρη Ερώτησή της προς τον αρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά.

Αφορμή, η πρόσφατη συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» του αρχιτέκτοντα της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, κ. Μιχάλη Λεφαντζή, που αποκαλύπτει νέα στοιχεία και ταυτίσεις, ενισχύοντας έτσι εντυπωσιακά την τεράστια αρχαιολογική, ιστορική και πολιτισμική αξία του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης για τον Ελληνισμό και την Μακεδονία. Κυρίως όμως οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις ότι τα υπέρλαμπρα μάρμαρα και τα γλυπτά της Αμφίπολης εκτίθενται στο Λούβρο και άλλα εξέχοντα μουσεία, ήδη δύο αιώνες τώρα!

Η κ. Αραμπατζή εγκαλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και την Κυβέρνηση για την προκλητική αμέλεια, την πρωτοφανή εμπάθεια που επιδεικνύουν για τον τύμβο Καστά, με αποτέλεσμα δύο σχεδόν χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησής τους, οι εργασίες στο μνημείο να βρίσκονται στο απόλυτο μηδέν. Ζητά επιτακτικά από τον Υπουργό να ξεκαθαρίσει αν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός και οικονομικός προγραμματισμός για την ανάδειξη και αξιοποίηση του εμβληματικού μνημείου καθώς επίσης και άμεσες ενέργειες από την Κυβέρνηση προκειμένου να επαναπατριστούν τα μάρμαρα και τα γλυπτά της Αμφίπολης, που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα μουσεία του κόσμου.

Όπως υπογραμμίζει, αν και η Αμφίπολη αποτελεί μια χρυσοφόρο διέξοδο οικονομικής προοπτικής και τεράστιων εσόδων  για την Ελλάδα της βαθιάς κρίσης και της νέας ύφεσης και μία δυνητική, δυστυχώς αναξιοποίητη προστιθέμενη αξία για την τουριστική βιομηχανία ολόκληρης της χώρας, το Υπουργείο Πολιτισμού είναι υπόλογο καθώς δεν έχει δρομολογήσει καμία ενέργεια για την προστασία και αξιοποίηση του ακτινοβόλου μνημείου.

Αναλυτικά, η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:

  
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
3-11-2016
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
Τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Κ. Αριστείδη Μπαλτά

Θέμα: Πλήρης η Κυβερνητική εγκατάλειψη του ακτινοβόλου μνημείου της Αμφίπολης

Κύριε Υπουργέ,
Την πλήρη επιβεβαίωση και περαιτέρω εντυπωσιακή ενίσχυση της τεράστιας αρχαιολογικής, ιστορικής και πολιτισμικής αξίας του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης για τον Ελληνισμό και την Μακεδονία, καταδεικνύουν τα νέα στοιχεία και οι ταυτίσεις της ανασκαφικής ομάδας του εν λόγω υπέρλαμπρου αρχαιολογικού συγκροτήματος,  όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» στις 30-10-2016, ο αρχιτέκτοντας της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, κ. Μιχάλης Λεφαντζής.

Όπως σχετικά αναφέρεται, εντύπωση προκαλούν τα κυρίαρχα σε απεικονίσεις Μακεδονικά στοιχεία, ενώ τεράστιου μεγέθους ήταν και η εξωτερική πρόσοψη του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης με γλυπτές συνθέσεις και πλούσιο εναέτιο διάκοσμο. Κυρίως όμως, συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις ότι τα μάρμαρα της Αμφίπολης μεταφέρθηκαν το 19ο αιώνα σε ολόκληρο τον κόσμο και τα γλυπτά της εκτίθενται στο Λούβρο και άλλα μουσεία, ήδη δύο αιώνες τώρα!

Δυστυχώς όμως, το σπάνιο αυτό θαύμα της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με μια προκλητική αμέλεια, με μια πρωτοφανή εμπάθεια αφού 2 σχεδόν χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης σας, οι εργασίες στον λόφο Καστά έχουν σταματήσει. Και είναι θλιβερό ότι οι μόνες εργασίες, που πραγματοποιούνται - και αυτές με ευθύνη και πρωτοβουλία του Δήμου - είναι οι απαραίτητες αναστηλωτικές εργασίες, οι οποίες αποτελούν έτσι και αλλιώς αναγκαία διαδικασία ώστε να συντηρηθεί το εύρημα και να προστατευθεί από κατάρρευση.

Άλλωστε, παρά τα όσα εξαγγείλατε, επισκεπτόμενος τελικά, υπό το κράτος των συνεχών πιέσεων της ΝΔ την Αμφίπολη, για δήθεν προστασία του χώρου με απαλλοτριώσεις, ολοκλήρωση της συντήρησής του μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ανασυγκρότηση του, προκειμένου να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης, τίποτα δυστυχώς από αυτά δεν έχει δρομολογηθεί. 

Ως εκ τούτου και επειδή:

Η ανακάλυψη του οικουμενικού ταφικού μνημείου της Αμφίπολης είναι μια απλόχερη, μια χρυσοφόρος δυνατότητα ανάπτυξης, μια διέξοδος οικονομικής προοπτικής και εσόδων  για την Ελλάδα της βαθιάς κρίσης και της νέας ύφεσης, που δεν δικαιούστε να αγνοείτε

Αποτελεί μία δυνητική, αναξιοποίητη, τεράστια προστιθέμενη αξία, για την τουριστική βιομηχανία της ευρύτερης περιοχής αλλά και ολόκληρης της χώρας

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

1.    Ποιος είναι ο σχεδιασμός και ο οικονομικός προγραμματισμός σας για την ανάδειξη και αξιοποίηση του εμβληματικού και υπέρλαμπρου ταφικού μνημείου της Αμφίπολης; Υπάρχει πλάνο χρηματοδότησης από το Υπουργείο της ανασκαφής στην Αμφίπολη και αν ναι για ποιον λόγο μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί και υλοποιηθεί;

2.    Σε ποιες ενέργειες έχετε προχωρήσει – αν έχετε προχωρήσει - για τον επαναπατρισμό των υπέρλαμπρων μαρμάρων και γλυπτών της Αμφίπολης από τα μουσεία του κόσμου στην Ελλάδα;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτής Σερρών ΝΔ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.