Πηγή: REUTERS/ BOBBY YIP |
Η δημοσιογράφος βρέθηκε σε πολλά από τα μέτωπα των πολέμων του 20ού αιώνα -από το Βιετνάμ ως την Αλγερία, από τη Μέση Ανατολή ως την Ινδία, το Πακιστάν και την Κίνα. Στη μνήμη των περισσότερων έμεινε επειδή μετέδωσε την είδηση για την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία.
Στα 27 της, βρισκόταν μόλις μια εβδομάδα στην Πολωνία, απεσταλμένη της εφημερίδας Daily Telegraph, όταν έγινε η πρώτη δημοσιογράφος που διαπίστωσε και μετέδωσε πως εισέβαλαν στη χώρα χιτλερικά στρατεύματα.
Χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο ενός βρετανού διπλωμάτη για να περάσει τα γερμανοπολωνικά σύνορα, η δημοσιογράφος, η εμφάνιση της οποίας έφερνε λιγάκι τότε στη Μάτα Χάρι, είδε εκατοντάδες γερμανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα έτοιμα να εισβάλουν στην Πολωνία.
Τρεις ημέρες αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου, όταν την ξύπνησε ο ήχος των αεροσκαφών της Λουφτβάφε που εφορμούσαν στο Κατοβίτσε, μια πολωνική πόλη κοντά στα σύνορα, η Χόλινγουορθ τηλεφώνησε στη βρετανική πρεσβεία στη Βαρσοβία για να αναγγείλει την έναρξη του πολέμου.
Καθώς οι συνομιλητές της δεν την πήραν στα σοβαρά, προσπάθησε βγάζοντας το ακουστικό από το παράθυρό της να μπορέσει να τους κάνει να ακούσουν τη βοή των ερπυστριών των αρμάτων μάχης των ναζί που έμπαιναν στην πόλη.
«Αν ξεσπά πόλεμος κι αν το θέλει ο κόσμος, λατρεύω να τον καλύπτω», είχε δηλώσει η δημοσιογράφος το 2009 στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Χόλινγουορθ είχε επίσης κάνει πρώτη την αποκάλυψη ότι ο βρετανός διπλός πράκτορας Κιμ Φίλμπι αυτομόλησε στη Σοβιετική Ένωση, εν έτει 1963.
«Λατρεύω τη δράση, λατρεύω να είμαι μέσα σε ένα αεροσκάφος που βομβαρδίζει, ή να είμαι επί του πεδίου, στην έρημο όταν ένα στράτευμα προελαύνει», έλεγε η ίδια.
Το 1946, η δημοσιογράφος σώθηκε παρά τρίχα μαζί με τον σύζυγό της από την έκρηξη στο ξενοδοχείο Βασιλιάς Δαβίδ της Ιερουσαλήμ, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 91 ανθρώπους.
Γεννημένη το 1911, η δημοσιογράφος, που σχεδόν όλη της τη ζωή την πέρασε με μια βαλίτσα στο χέρι, παντρεύτηκε δύο φορές. Δεν είχε παιδιά, και εγκαταστάθηκε οριστικά πια στο Χονγκ Κονγκ το 1991, αφού εργάστηκε για σειρά ετών στο Πεκίνο.
Newsroom , CNN Greece
ΠΗΓΗ cnn.gr
No comments:
Post a Comment
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση
Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.
Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.