Wednesday, January 25, 2017

Φωτεινή Αραμπατζή: Τεράστιες οι προοπτικές ανάπτυξης της βουβαλοτροφίας, αναξιοποίητες οι «ευκαιρίες» του νέου ΠΑΑ 2014-2020

Τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του δυναμικού κλάδου της βουβαλοτροφίας, που δυστυχώς συμμετέχει ελάχιστα στον κλάδο της κτηνοτροφίας συνολικά παρά την υψηλή ζήτηση, υπογράμμισε η Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή από το βήμα σχετικής επιστημονικής ημερίδας, που διοργανώθηκε στις Σέρρες στις 21 Ιανουαρίου 2017 από την Ελληνική Εταιρεία Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον (ΕΠΕΓΕ) και το Επιμελητήριο Σερρών.
Η κ. Αραμπατζή στην εισήγησή της εξήρε την επιχειρηματική πρωτοβουλία των Σερραίων βουβαλοτρόφων, που διαφημίζουν τον νομό Σερρών και ειδικότερα τη λίμνη Κερκίνη όπου εκτρέφεται η συντριπτική πλειοψηφία των βουβαλιών της χώρας μας, με ποσοστό που ξεπερνά το 80%της συνολικής εγχώριας εκτροφής.
Επεσήμανε τις μεγάλες ευκαιρίες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανάκαμψη της βουβαλοτροφίας, πολύτιμα κονδύλια του 2ου πυλώνα της νέας ΚΑΠ, που δυστυχώς λιμνάζουν εδώ και 2 χρόνια αναξιοποίητα λόγω της τεράστιας αβελτηρίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις αναξιοποίητες προοπτικές για σύσταση ομάδων παραγωγών, για επενδυτικά σχέδια μεταποίησης, παστερίωσης, τυποποίησης του βουβαλίσιου κρέατος με δυνατότητες επιπλέον χρηματοδότησης της τάξης του 20% και της προνομιακής εξέτασης του φακέλου, που το μέτρο της σύστασης ομάδων παραγωγών προβλέπει.
Ομοίως στις δυνατότητες χρηματοδότησης φακέλου για την αναγνώριση του προϊόντος του ελληνικού βουβαλιού ως προιόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης - ΠΟΠ ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης – ΠΓΕ μέσω των του προγράμματος LEADER, εξασφαλίζοντας προστιθέμενη αξία και ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ και σε τρίτες χώρες.
Επιπρόσθετα, η κ. Αραμπατζή αναφέρθηκε στις δυνατότητες χρηματοδότησης της επικοινωνιακής και επιχειρηματικής προώθησης βουβαλίσιου κρέατος και γάλακτος και σε αγορές τρίτων χωρών μέσω των προγραμμάτων Προώθησης της ΕΕ, βάσει του Κανονισμού 1144/2014, σημειώνοντας πως οι Ιταλοί έχουν  ενεργοποιήσει τις σχετικές δυνατότητες.

«Ιδιαίτερη έμφαση δε, θα πρέπει να δοθεί και για την αποτελεσματικότερη διασύνδεση της βουβαλοτροφίας, ειδικά στον Ν. Σερρών, με την προώθηση του Τουρισμού και της ειδικής μορφής του αγροτουρισμού στην ευρύτερη περιοχή. Η περιοχή δίνει το ισχυρό brand name σε ένα εξίσου ισχυρό επικοινωνιακά προϊόν και οι στοχευμένες συνέργειες των δύο μόνο επωφελείς και οικονομικά προσοδοφόρες μπορούν να αποδειχθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.