Thursday, January 12, 2017

Σοφία Σακοράφα: Διατρανώνουμε την αντίθεσή μας σε κάθε πολιτική που μετατρέπει το νερό από κοινό αγαθό σε εμπόρευμα

Με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, εκδήλωση για την υπεράσπιση του νερού ως κοινωνικού αγαθού, με τη μαζική συμμετοχή συνδικαλιστικών ενώσεων, οικολογικών οργανώσεων, επιστημονικών φορέων, αλλά και κινημάτων από την Ελλάδα, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ευρωβουλευτού.
Πρωτοβουλία Σ. Σακοράφα για την υπεράσπιση του νερού ως κοινωνικό, αναπαλλοτρίωτο αγαθό 11.1.2016  https://youtu.be/h98FKn-Dn7U
Είναι η πρώτη φορά, μέσα στο άκρως επιθετικό περιβάλλον του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου, το οποίο επιβάλλει ως μνημονιακή υποχρέωση την ιδιωτικοποίηση του νερού, που πραγματοποιείται εκδήλωση με  τέτοιας κλίμακας αντιπροσώπευση, η οποία καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, σε προτάσεις και κυρίως σε σχέδιο δράσης.
Από το κοινό ανακοινωθέν των συμμετεχόντων στην εκδήλωση, το οποίο παρουσιάστηκε σε Συνέντευξη Τύπου, ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας είναι η διαπίστωση ότι ενώ στη Γαλλία και στη Γερμανία το νερό επαναδημοτικοποιείται, μετά την παταγώδη αποτυχία του μοντέλου της ιδιωτικοποίησης, από την Ελλάδα απαιτείται η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης, αφού προηγουμένως επλήγησαν σκοπίμως τα ταμεία των διαθεσίμων της ΕΥΔΑΠ  με επανειλημμένες κινήσεις επιστροφής κεφαλαίων ύψους 77εκ ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό οι συμμετέχοντες ζητούν τη συμμόρφωση όλων των εθνικών κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών οργάνων σύμφωνα με την ευρωπαϊκή συνθήκη και τις δικές τους διατυπώσεις ότι το νερό δεν αποτελεί εμπορικό προϊόν, όπως αναφέρεται στην οδηγία 2000/60. Ζητούν να συμμορφωθούν επίσης με τις δημοκρατικά εκφρασμένες μέσω δημοψηφισμάτων απόψεις των ευρωπαϊκών λαών όπως στην Ιταλία και στη Θεσσαλονίκη, που έχουν καταδικάσει επανειλημμένα την έμμεση ή άμεση ιδιωτικοποίηση του κύκλου του νερού και της διαχείρισής του.
Τέλος σε συντονισμό με το Ευρωπαϊκό Κίνημα Νερού , το επόμενο διάστημα όλοι οι συνυπογράφοντες θα ασκήσουν πίεση τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να διαφυλαχθεί το νερό.
Πιο συγκεκριμένα προγραμματίζονται δράσεις νομικές, συνδικαλιστικές, καμπάνιες τοπικής και εθνικής εμβέλειας και γενικότερα δράσεις στο πλαίσιο του κάθε φορέα:
1. Μέλη του SaveGreekWater έχουν ζητήσει με επίσημο έγγραφο την δημοσιοποίηση κάθε επικοινωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των ελληνικών κυβερνήσεων μετά την 24η Μαΐου 2014 και την σχετική απόφαση τουΕυρωπαϊκού Συμβούλιου που αφορούν την ένταξη των ελληνικών υπηρεσιών ύδρευσης στο υπερταμείο.
2. Στις 20 Μαρτίου εκδικάζεται η προσφυγή των μελών του ΣΕΚΕΣ σχετικά με τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης της γενικής συνέλευσης μετόχων για επιστροφή κεφαλαίου ύψους 40 εκ ευρώ που καθιστά αβέβαιο το οικονομικό μέλλον της ΕΥΔΑΠ.
3. Προσφυγή των εργαζομένων της ΕΥΑΘ και πολιτών Αθήνας Θεσσαλονίκης με κάθε ένδικο μέσο κατά της ένταξης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο.
4. Η ομοσπονδία εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης/αποχέτευσης της Ελλάδας χρηματοδοτεί ντοκιμαντέρ για την κατάσταση και το έργο τους, καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης σε δημοτικό επίπεδο παγκοσμίως.
5. Τοπικά κινήματα όπως στη Χαλκιδική, Θάσο, Κόρινθο, Κρήτη έχουν ξεκινήσει συντονισμένες καμπάνιες ενημέρωσης πολιτών και δράσεων.
6. Η Σοφία Σακοράφα αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την προώθηση των δράσεων και των παρεμβάσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπογραμμιστεί  ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης στην Ελλάδα έχουν καταφέρει να είναι κερδοφόρες, παρέχουν εξαιρετικά ποιοτικό νερό σε ένα από τα χαμηλότερα τιμολόγια στην Ευρώπη, προσφέροντας κατά περιπτώσεις κοινωνικά τιμολόγια για τους οικονομικά ασθενέστερους.


Ακολουθεί το κοινό ανακοινωθέν

Συγκεντρωθήκαμε εδώ στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κινήματος Νερού, εκπρόσωποι συνδικάτων, επιστημονικών φορέων και κινημάτων.
Επισημαίνουμε από κοινού ότι:
Την ίδια στιγμή που στα κέντρα λήψης αποφάσεων στη Γαλλία και στη Γερμανία το νερό επαναδημοτικοποιείται ύστερα από την αποτυχία του μοντέλου ιδιωτικοποίησης που προωθήθηκε επί δεκαετίες από την παγκόσμια τράπεζα και το ΔΝΤ, ζητείται από τις χώρες υπό οικονομική επιτήρηση, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, να ιδιωτικοποιήσουν τις υπηρεσίες ύδρευσης και μάλιστα κατά παράβαση τόσο της ουδετερότητας της Κομισιόν, όσο και του ψηφίσματος του κοινοβουλίου σχετικά με την πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών right2water.
Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης ορίστηκε ως μνημονιακή υποχρέωση να ενταχθούν στο νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
Παράλληλα άδειασαν τα ταμεία των διαθεσίμων της ΕΥΔΑΠ με επανειλημμένες κινήσεις επιστροφής κεφαλαίων ύψους 77εκ ευρώ, την ώρα που ζητείται από το asset development plan να πωληθούν το 11% της ΕΥΔΑΠ και το 23% της ΕΥΑΘ.
Ζητούμε τη συμμόρφωση όλων των εθνικών κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών οργάνων σύμφωνα με την ευρωπαϊκή συνθήκη και τις δικές τους διατυπώσεις ότι το νερό δεν αποτελεί εμπορικό προϊόν, όπως αναφέρεται στην οδηγία 2000/60. Ζητούμε να συμμορφωθούν επίσης με τις δημοκρατικά εκφρασμένες μέσω δημοψηφισμάτων απόψεις των ευρωπαϊκών λαών όπως στην Ιταλία και στη Θεσσαλονίκη που έχουν καταδικάσει επανειλημμένα την έμμεση ή άμεση ιδιωτικοποίηση του κύκλου του νερού και της διαχείρισής του.
Θέλουμε να τονίσουμε ακόμη ότι οι υπηρεσίες στην Ελλάδα έχουν καταφέρει να είναι κερδοφόρες, είναι στην 5η θέση εφαρμογής της οδηγίας σε θέματα αποχέτευσης με συνέπεια η Ελλάδα και να είναι 3η στην Ευρώπη σε καθαρότερες ακτές. Παρέχουν επίσης εξαιρετικά ποιοτικό νερό σε ένα από τα χαμηλότερα τιμολόγια στην Ευρώπη, προσφέροντας κατά περιπτώσεις κοινωνικά τιμολόγια για τους οικονομικά ασθενέστερους.
Σε συντονισμό με τους φίλους μας του Ευρωπαϊκού Κινήματος Νερού από όλες τις χώρες, το επόμενο διάστημα όλοι οι συνυπογράφοντες θα ασκήσουμε πίεση τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας.
Πιο συγκεκριμένα προγραμματίζονται δράσεις νομικές, συνδικαλιστικές, καμπάνιες τοπικής και εθνικής εμβέλειας και γενικότερα δράσεις στο πλαίσιο του κάθε φορέα.
Παραδειγματικά αναφέρουμε:
1. Μέλη του SaveGreekWater έχουν ζητήσει με επίσημο έγγραφο την δημοσιοποίηση κάθε επικοινωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των ελληνικών κυβερνήσεων μετά την 24η Μαΐου 2014 και την σχετική απόφαση του Ευρωπαίκού Συμβούλιου που αφορούν την ένταξη των ελληνικών υπηρεσιών ύδρευσης στο υπερταμείο.
2. Στις 20 Μαρτίου εκδικάζεται η προσφυγή των μελών του ΣΕΚΕΣ σχετικά με τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης της γενικής συνέλευσης μετόχων για επιστροφή κεφαλαίου ύψους 40 εκ ευρώ που καθιστά αβέβαιο το οικονομικό μέλλον της ΕΥΔΑΠ.
3. Προσφυγή των εργαζομένων της ΕΥΑΘ και πολιτών Αθήνας Θεσ/νικης με κάθε ένδικο μέσο κατά της ένταξης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο.
4. Η ομοσπονδία εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης/αποχέτευσης της Ελλάδας χρηματοδοτεί ντοκιμαντέρ για την κατάσταση και το έργο τους, καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης σε δημοτικό επίπεδο παγκοσμίως.
5. Τοπικά κινήματα όπως στη Χαλκιδική, Θάσο, Κόρινθο, Κρήτη έχουν ξεκινήσει συντονισμένες καμπάνιες ενημέρωσης πολιτών και δράσεων.
Συμπερασματικά διατρανώνουμε την αντίθεσή μας σε κάθε πολιτική που μετατρέπει το νερό από κοινό αγαθό σε εμπόρευμα, συμπεριλαμβανομένης και της τάσεως ανάκτησης πλήρους κόστους που σύμφωνα με επιστημονικούς φορείς δεν είναι εφαρμόσιμη. Ζητούμε από το ευρωκοινοβούλιο να συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες μας και να κατευθύνει την ευρωπαϊκή επιτροπή να εφαρμόσει τη βούληση των ευρωπαϊων πολιτών στο θέμα αυτό, δίνοντας έτσι ένα παράδειγμα ενίσχυσης των ευρωπαϊκών θεσμών που βρίσκονται υπό έντονη αμφισβήτηση. 
Οι συνυπογράφοντες
Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΥΔAΠ, ΠOΕ-ΔΕΥA,  ΣΥΛΛOΓOΣ ΕΛΛHNΩN ΓΕΩΛOΓΩN,  ΣΥΛΛOΓOΣ MHXANΙKΩN ΕΥΔAΠ,  Συμμετοχικό Ενωτικό Κίνημα Εργαζομένων & Συνταξιούχων ΕΥΔΑΠ, Σωματείο Εργαζομένων ΕΥAΘ, Savegreekwater, Oμοσπονδία Oικολογικών Oργανώσεων Kορινθιακού Kόλπου "H AΛKΥΩN", ΘΑΣΟΣ ΝΕΡΟ SOS, Επιτροπή Aγώνα Mεγάλης Παναγιάς Xαλκιδικής και Σοφία Σακοράφα.

Διαβάστε σχετικά:


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.