Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Συνάντηση της Σίας Αναγνωστοπούλου με τον Αγροτικό Σύλλογο της Δυτικής Αχαΐας

Ιδιαίτερα γόνιμη ήταν η συνάντηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας και τ. αναπληρώτριας υπουργού του ΥΠΠΕΘ, Σίας Αναγνωστοπούλου, με τον Αγροτικό Σύλλογο Δυτ. Αχαΐας, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο στην Κ. Αχαΐα, το απόγευμα της Πέμπτης 19/01, παρουσία του Δημάρχου, κ. Χρ. Νικολάου, των Αντιδημάρχων, του συντονιστή της Ο.Μ. Δυτ. Αχαΐας, κ. Θ. Καραμπελιά και μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κα Αναγνωστοπούλου συζήτησε τα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο και την αγροτική παραγωγή – οικονομία. Από την πλευρά των αγροτών εκφράστηκε καταρχάς η αγωνία για τις ζημιές που έχουν υποστεί λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας (χαλαζόπτωση, πάγος), και ζήτησαν άμεση εκτίμηση και καταβολή των αποζημιώσεων. Έθεσαν τα προβλήματα του κόστους παραγωγής, του φορολογικού και του ασφαλιστικού, της ρύθμισης των χρεών τους, κ.λπ. Διεξοδική συζήτηση έγινε για το ζήτημα του εργόσημου, για τη διάκριση μικρομεσαίων αγροτών από τους επιχειρηματίες αγρότες, καθώς και για τα ζητήματα υποδομών, βιολογικών καλλιεργειών, νέων αγροτών, κλπ. Κρίσιμο θέμα της συζήτησης, το οποίο έθεσε και ο ίδιος ο πρόεδρος του Συλλόγου, ήταν η δίωξη των αγροτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του περασμένου χειμώνα.


Η κ. Αναγνωστοπούλου συνόψισε την πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στα εξής σημεία: α) στην εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση του κατεστραμμένου επί χρόνια πρωτογενούς τομέα (με εργαλείο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020), β) στην ενίσχυση της ποιοτικής και βιολογικής παραγωγής, στην τυποποίηση της αγροτικής παραγωγής, στην ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού επαγγέλματος, κλπ., γ) στην θέσπιση του αφορολόγητου για τη συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, δ) στη σημασία της αγροτικής σύνταξης, εργαλείου χειραφέτησης του μεγαλύτερου μέρους των αγροτών και εξαφάνισης των πελατειακών εξαρτήσεων, ε) στη ρύθμιση των τεράστιων εκκρεμοτήτων στην καταβολή των ενισχύσεων (εκκρεμότητες που φτάνουν στο 2007), μια διαδικασία που ολοκληρώνεται μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2017. Μέσα στο 2016 καταβλήθηκε ποσό 3,7δις. ευρώ στους δικαιούχους αγρότες, και, ζ) στην καταβολή των αποζημιώσεων (βλ. Δελτίο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας 18.1.2017).

Η κ. Αναγνωστοπούλου εξέφρασε την άποψη ότι η ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων δεν είναι αποδεκτή και δεσμεύτηκε να καταθέσει άμεσα επίκαιρη ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό. Την ίδια θέση άλλωστε είχε εκφράσει και για τις κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών όταν ήταν στο ΥΠΠΕΘ.

Υπογράμμισε με έμφαση τη σημασία των υποδομών, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα και κατ’ επέκταση ανάπτυξη. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι το «παγωμένο» επί χρόνια μείζον αίτημα για την κατασκευή του φράγματος Πηνειού που θα επιλύσει όλο το αρδευτικό πρόβλημα της περιοχής, επιτέλους «άνοιξε» (επικαιροποίηση μελέτης, διαδικασία για τα τεύχη δημοπράτησης, κλπ.).

Οι παριστάμενοι αγρότες συμφώνησαν ότι πολλά από τα παραπάνω ανακουφίζουν τους αγρότες από προβλήματα χρόνων, ζήτησαν όμως από την βουλευτή να «μεσολαβήσει» για μια συνάντηση του Συλλόγου με τον υπουργό κ. Αποστόλου, για την οποία η ίδια δεσμεύτηκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.