Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

Φ. Αραμπατζή: Το 1/3 της εξισωτικής από το νέο ΠΑΑ 2014-2020 «ξοδεύτηκε» ήδη σε 1 χρόνο από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Την αλόγιστη διάθεση ήδη του 1/3 των χρημάτων της κοινοτικής συμμετοχής της εξισωτικής αποζημίωσης από το νέο ΠΑΑ 2014-2020 μόλις σε διάστημα 1 έτους, στηλιτεύει η Αν. Τομεάρχης Αγρ. Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή σε Ερώτησή της προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου.
Η Σερραία βουλευτής υπογραμμίζει ότι από το συνολικό ποσό των 900 εκατ. ευρώ της κοινοτικής συμμετοχής για το νέο ΠΑΑ, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποφάσισε να διαθέσει ήδη το ποσό των 300 εκατ. ευρώ μόνο για πληρωμές έτους 2015 και 2016, αφήνοντας προς διάθεση για τα 7 υπόλοιπα έτη (2014 ως 2023 που λήγει η περίοδος επιλεξιμότητας της προγραμματικής περιόδου) το ποσό των μόλις 650 εκατ. ευρώ!

Διακινδυνεύεται έτσι να ελαττωθούν δραματικά τα ποσά ανά κατηγορία δικαιούχων, που θα δοθούν τα επόμενα έτη για το μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης. Αφού, ακόμη και η δυνατότητα να μεταφερθούν στο μέλλον στον λογαριασμό της εξισωτικής αποζημίωσης χρήματα από άλλα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όχι μόνο θα στερήσει πολύτιμα αναπτυξιακά κονδύλια από συγκεκριμένες δράσεις του Προγράμματος, διαστρεβλώνοντας την στρατηγική του στόχευση αλλά επιπροσθέτως τίθεται σε αμφισβήτηση η έγκρισή τους από την Ε.Ε.

Η κ. Αραμπατζή ζητά από τον κ. Αποστόλου να διασαφηνίσει πώς θα καταφέρει να διατηρήσει την τουλάχιστον ισόποση διάθεση κονδυλίων για την εξισωτική αποζημίωση στους δικαιούχους παραγωγούς και τα επόμενα έτη. Σημειώνει δε ότι τα κονδύλια της εξισωτικής αποζημίωσης, που στόχο είχαν να αποτελέσουν το αντιστάθμισμα για την εξισορρόπηση της βιωσιμότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, επιβάλλεται να δίνονται στοχευμένα και λελογισμένα σε βάθος χρόνου ειδικά σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και νέας ύφεσης.

Αναλυτικά, η Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
23-01-2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
Τον Υπουργό
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Θέμα: Το 1/3 της εξισωτικής από το νέο ΠΑΑ 2014-2020 «ξοδεύτηκε» ήδη από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Κύριε Υπουργέ

Είναι γνωστό ότι το κονδύλιο της κοινοτικής συμμετοχής για την εξισωτική αποζημίωση, που αφορά το σύνολο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέρχεται στα 950 εκατ. ευρώ.

Από τα χρήματα αυτά, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποφάσισε να διαθέσει ήδη το ποσό 300 εκατ. ευρώ μόνο για πληρωμές έτους 2015 και 2016.  

Με άλλα λόγια, το 1/3 των εγκεκριμένων κονδυλίων κοινοτικής συμμετοχής στο νέο ΠΑΑ για τη χώρα μας, διοχετεύθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μέσα σε διάστημα 1 έτους, αφήνοντας προς διάθεση για τα 7 υπόλοιπα έτη της προγραμματικής περιόδου (ως το 2023, που λήγει η περίοδος επιλεξιμότητας του Προγράμματος) το ποσό των μόλις 650 εκατ. ευρώ!

Όπως γίνεται κατανοητό, ορατός είναι ο κίνδυνος να ελαττωθούν δραματικά τα ποσά ανά κατηγορία δικαιούχων, που θα δοθούν τα επόμενα έτη για το μέτρο της εξισωτικής αποζημίωσης. Αφού, ακόμη και η δυνατότητα να μεταφερθούν στο μέλλον στον λογαριασμό της εξισωτικής αποζημίωσης ποσά από άλλα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όχι μόνο θα στερήσει πολύτιμα αναπτυξιακά κονδύλια από άλλες δράσεις του Προγράμματος, διαστρεβλώνοντας την στρατηγική του στόχευση αλλά επιπροσθέτως ενέχει την πιθανότητα να μη γίνει αποδεκτή από την Ε.Ε.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της χώρας έχει απόλυτη ανάγκη την στοχευμένη διάθεση των κονδυλίων του νέου ΠΑΑ 2014-2020 σε ένα σύνολο δράσεων με στόχο την ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής και τη στροφή στην ποιοτική γεωργία και κτηνοτροφία, που θα διασφαλίσει τις αναπτυξιακές του προοπτικές

Τα κονδύλια της εξισωτικής αποζημίωσης, που στόχο είχαν να αποτελέσουν το αντιστάθμισμα για την εξισορρόπηση της βιωσιμότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, επιβάλλεται να δίνονται στοχευμένα και λελογισμένα σε βάθος χρόνου ειδικά σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και νέας ύφεσης

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

  1. Με βάση ποιον σχεδιασμό έγινε η διάθεση του 1/3 των κονδυλίων της κοινοτικής συμμετοχής για την εξισωτική αποζημίωση μόνο για πληρωμές των ετών 2015 και 2016;

  1. Με ποιους τρόπους σχεδιάζετε να διατηρήσετε την τουλάχιστον ισόποση διάθεση κονδυλίων για την εξισωτική αποζημίωση στους δικαιούχους παραγωγούς και τα επόμενα έτη;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Φωτεινή Αραμπατζή
Βουλευτής Σερρών ΝΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.