Ικανοποιήθηκε σήμερα από την Επιτροπή Αναφορών του ευρωκοινοβουλίου το αίτημα της ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα να παραμείνει ανοικτή η αναφορά του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου σχετικά με το νομοθέτημα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, το οποίο παράγει εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα τόσο για την ποιότητα και το επίπεδο της δημόσιας υγείας, όσο και για τον κλάδο των φαρμακοποιών.
Τη σχετική αναφορά στο ευρωκοινοβούλιο υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κώστας Λουράντος τονίζοντας ότι η απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων θα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στη δημόσια υγεία των πολιτών, θα μετατρέψει το φάρμακο σε εμπόρευμα και το φαρμακείο από πυλώνα πρωτοβάθμιας υγείας σε επιχείρηση με μόνο στόχο το κέρδος, ενώ θα επιφέρει πολύ βαριές συνέπειες στο φαρμακευτικό κλάδο.
Η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, εκ της θέσης ως μέλος της Επιτροπής, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα αποτελεί ευθεία παρέμβαση της Τρόικα και για το λόγο αυτό εγκάλεσε τη Κομισιόν , η οποία ως μέλος της Τρόικα και κατά παράβαση της συνθήκης λειτουργίας της Ε.Ε ΄΄δέχτηκε να παρανομήσει υπερβαίνοντας την αρμοδιότητά της, αδιαφορώντας ή αγνοώντας τις επιπτώσεις για ένα τέτοιο μείζον θέμα, όπως η υγεία΄΄
Η Σοφία Σακοράφα ζήτησε από την πρόεδρο της επιτροπής η αναφορά να παραμείνει ανοικτή ενώ ταυτόχρονα να αποσταλεί επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο και να ζητηθεί ενημέρωση για το αν υπάρχει σχετική μελέτη ή πρόκειται να συνταχθεί σχετικά με τις επιπτώσεις στο χώρο της υγείας από το σχετικό νομοθέτημα. Τα αιτήματα έγιναν δεκτά, γεγονός που αφήνει περιθώρια για περεταίρω δράσεις και παρεμβάσεις στο μέλλον.
Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση της ευρωβουλευτού
΄΄Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου ανέπτυξε τα επιχειρήματά του επαρκώς και ολοκληρωμένα. Παρά την πλήρη ταύτιση μου με τον Πρόεδρο, θα κάνω μια διαφορετική προσέγγιση.
Το φαρμακείο και ο φαρμακοποιός είναι κοινά παραδεκτό ότι αποτελεί ως ένα σύνολο, πυλώνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας και της Δημόσιας Υγείας.
Η δε προστασία και η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας είναι η πρώτη προτεραιότητα της συνθήκης λειτουργίας της Ε.Ε σύμφωνα με το άρθρο 6
Επιπλέον στο άρθρο 168 αναφέρεται ρητά ότι όλες οι δράσεις και εφαρμοζόμενες πολιτικές της Ε.Ε πρέπει να εξασφαλίζουν υψηλού επιπέδου προστασία της υγείας του ανθρώπου και να αποβλέπουν στη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας, στην πρόληψη της ανθρώπινης ασθένειας σε όλες τις μορφές της και την αποτροπή πηγών κινδύνου για τη σωματική και ψυχική υγεία.
Στο ίδιο άρθρο στην παράγραφο 7 αναφέρεται ότι η δράση της Ένωσης αναπτύσσεται χωρίς να θίγονται οι ευθύνες των κρατών μελών, όσον αφορά στη διαμόρφωση της πολιτικής τους στον τομέα της υγείας ( καθώς και στην οργάνωση και στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και ιατρικής περίθαλψης )
Η Ε.Ε όμως είναι το ένα μέλος της Τρόικα με την οποία η Ελλάδα έχει συνυπογράψει τα γνωστά μνημόνια συνεργασίας. Στο μνημόνιο του 2014 επιβάλλονται ουσιαστικά μεταρρυθμίσεις, σας το ανέφερε ο Πρόεδρος, στην αδειοδότηση και λειτουργία των φαρμακείων.
Η παρατήρησή μου είναι απλή. Για να φτάσει η Κομισιόν να παραβεί την ουδετερότητα που προβλέπει η συνθήκη της Ε.Ε επεμβαίνοντας στην εθνική πολιτική, σημαίνει ότι είχε στα χέρια της λεπτομερή, εμπεριστατωμένη μελέτη, στην οποία φαινόταν ξεκάθαρα ότι η εθνική πολιτική και η νομοθεσία της Ελλάδας όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των φαρμακείων βλάπτει την ανθρώπινη υγεία, δεν εξασφαλίζει ικανοποιητικά επίπεδα προστασίας της και είναι και πηγή κινδύνου για τους πολίτες
Τέτοια μελέτη φυσικά και δεν υπάρχει.
Θα έπρεπε να υπάρχει και μία άλλη μελέτη που να αποδεικνύει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές κινούνται προς την κατεύθυνση προστασίας και βελτίωσης της δημόσιας υγείας. Ούτε τέτοια μελέτη υπάρχει φυσικά.
Συμπεραίνω λοιπόν το συγκεκριμένο μέτρο το ενέταξαν ως μνημονιακή υποχρέωση κάποια συμφέροντα, το οποίο αντιστρατεύεται όμως τη δημόσια υγεία.
Το τραγικό είναι ότι η Κομισιόν δέχτηκε να παρανομήσει υπερβαίνοντας την αρμοδιότητά της, αδιαφορώντας ή αγνοώντας τις επιπτώσεις για ένα τέτοιο μείζον θέμα, όπως η υγεία. Η υγεία δε χωρεί υπερβάσεις αρμοδιότητας, αδιαφορία, άγνοια. Δε χωρεί και καμία σκοπιμότητα.
Για το λόγο αυτό υπογραμμίζω ΤΟ δικό μας ρόλο, τη δική μας θεσμική υποχρέωση, τη δική μας πολιτική ευθύνη. Εάν εμείς οι ίδιοι ως ευρωβουλευτές αλλά και το κοινοβούλιο με τα θεσμικά του όργανα δεν υπερασπιστούμε τις βασικές ελάχιστες προϋποθέσεις που έχουν απομείνει , ώστε να προστατεύεται το πλέον σοβαρό αγαθό, η υγεία δηλαδή των Ευρωπαίων πολιτών, τότε απλά συνηγορούμε στις όλο και πιο έντονες διαλυτικές τάσεις που βρίσκουν όλο και μεγαλύτερη αποδοχή στην Ευρώπη
Προτείνω λοιπόν ξεκάθαρα :
- Nα μείνει ανοικτή η αναφορά.
- Η Επιτροπή μας να στείλει επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο και να ζητήσει ενημέρωση για το αν υπάρχει σχετική μελέτη ή πρόκειται να συνταχθεί σχετικά με τις επιπτώσεις στο χώρο της υγείας από το σχετικό νομοθέτημα
Κυρία Πρόεδρε,
Αυτά τα συγκεκριμένα τρία πράγματα που προτείνω δεν τα προτείνω εν κενώ.
Κρατώ την εντελώς πρόσφατη γνωμοδότηση της Επιτροπής μας ( 10/11/2016) προς την Επιτροπή Δημόσιας Υγείας για τη βελτίωση της πρόσβασης σε φάρμακα, την οποία συνέταξε η κ. Eleonora Evi. Στη γνωμοδότηση επικαλούμαστε την ανάγκη να εφαρμόζονται αυτά που προβλέπονται από τις συνθήκες. Να μην παραβιάζονται οι συνθήκες.
Η συγκεκριμένη μνημονιακή υποχρέωση είναι βέβαιο ότι παραβιάζει και τις συνθήκες και βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία΄΄
No comments:
Post a Comment
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση
Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.
Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.