Thursday, January 26, 2017

Φωτεινή Αραμπατζή: Μεγάλες ανισότητες στον υπολογισμό της πληρωμής στο Πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας του νέου ΠΑΑ 2014-2020

Τις μεγάλες ανισότητες στον υπολογισμό της πληρωμής στο Πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας του νέου ΠΑΑ 2014-2020, που προβλέπονται στη νέα ΚΥΑ 2848/145689, σύμφωνα με την οποία έγινε η πρόσκληση ενδιαφέροντος του σχετικού Μέτρου 11 του Προγράμματος, στηλιτεύει η Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή σε σχετική Ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Η Σερραία Βουλευτής επισημαίνει ότι σύμφωνα και με το άρθρο 9 της νέας ΚΥΑ για τη βιολογική κτηνοτροφία, ο τρόπος υπολογισμού των χρημάτων, που δικαιούνται όσοι θα ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα δημιουργεί καταφανείς ανισότητες. Σύμφωνα με τους πίνακες που υπάρχουν στην απόφαση υπάρχει ανισοκατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων σε διάφορες χωρικές ενότητες με αποτέλεσμα σε έναν παραγωγό της Κεντρικής Μακεδονίας να δίνεται το 1/3 των χρημάτων, που αναλογούν σε έναν κτηνοτρόφο της Κρήτης ή μίας άλλης Περιφερειακής Ενότητας.

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει η κ. Αραμπατζή, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας κτηνοτρόφος βιολογικής κτηνοτροφίας, στην Κεντρική Μακεδονία, ο οποίος έχει 100 ζωικές μονάδες θα πάρει στο σύνολο του έτους, αν ενταχθεί στο Πρόγραμμα, περίπου 7.000 ευρώ, όταν ο αντίστοιχος σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα της χώρας θα λάβει από 18.000 – 28.000 ευρώ.

«Όπως είχαμε πολλές φορές προειδοποιήσει ως ΝΔ, με βάση την ΚΥΑ με Αρ. Πρωτ. 873/55993 της 20-5-2015 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχώρησε στην αυθαίρετη και άδικη κατανομή των βοσκοτόπων σε διάφορες χωρικές ενότητες, αφού χώρισε τους κτηνοτρόφους σε α, β και γ κατηγορίας δημιουργώντας έτσι μεγάλες δυσαναλογίες στην πληρωμή των δικαιωμάτων τους από τη Νέα ΚΑΠ» αναφέρει σχετικά η βουλευτής Σερρών.

Η κ. Αραμπατζή ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό σαφείς απαντήσεις για το τι σκοπεύει να πράξει προκειμένου όλοι οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι ανά την Ελλάδα να λάβουν ισόποσα κονδύλια από το Πρόγραμμα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας, σημειώνοντας ότι, πέραν του αδίκου, ελλοχεύει ο κίνδυνος για τους εν λόγω κτηνοτρόφους να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος παραγωγής και η νέα ΚΥΑ να λειτουργεί αποτρεπτικά  για όσους κτηνοτρόφους θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Αναλυτικά, η Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
25-01-2017

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
Τον Υπουργό
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Θέμα: Μεγάλες ανισότητες στον υπολογισμό της πληρωμής στο Πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας του νέου ΠΑΑ 2014-2020
Κύριε Υπουργέ,

Ανάστατοι είναι οι κτηνοτρόφοι βιολογικής κτηνοτροφίας σε πολλές περιοχές της χώρας – ειδικά στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία - από τις μεγάλες ανισότητες στον υπολογισμό της πληρωμής των δικαιωμάτων τους, όπως  προβλέπει το άρθρο 9 της ΚΥΑ 2848/145689 (ΦΕΚ 4310 Β/30-12-2016) σύμφωνα με την οποία έγινε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Όπως είχαμε πολλές φορές προειδοποιήσει ως ΝΔ, με βάση την ΚΥΑ με Αρ. Πρωτ. 873/55993 της 20-5-2015 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχώρησε στην αυθαίρετη και άδικη κατανομή των βοσκοτόπων σε διάφορες χωρικές ενότητες, αφού χώρισε τους κτηνοτρόφους σε α, β και γ κατηγορίας δημιουργώντας έτσι μεγάλες δυσαναλογίες στην πληρωμή των δικαιωμάτων τους από τη Νέα ΚΑΠ.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα και με τη νέα ΚΥΑ για τη βιολογική κτηνοτροφία, ο τρόπος υπολογισμού των ποσών, που δικαιούνται, όσοι θα ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα θα γίνεται σύμφωνα με τους πίνακες, που υπάρχουν στην απόφαση και με βάση την χωρική ενότητα στην οποία έγινε η διανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων, κάτι που δημιουργεί καταφανείς ανισότητες  μιας και σε έναν παραγωγό της Κεντρικής Μακεδονίας δίνει το 1/3 των χρημάτων, που αναλογούν σε έναν κτηνοτρόφο της Κρήτης ή μίας άλλης Περιφερειακής Ενότητας.

Γεγονός, που πρακτικά σημαίνει ότι ένας κτηνοτρόφος βιολογικής κτηνοτροφίας, στην Κεντρική Μακεδονία, ο οποίος έχει 100 ζωικές μονάδες θα πάρει στο σύνολο του έτους, αν ενταχθεί στο Πρόγραμμα, περίπου 7.000 ευρώ, όταν ο αντίστοιχος σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα της χώρας θα λάβει από 18.000 – 28.000 ευρώ.

Αποτέλεσμα, πέραν του αδίκου, είναι ο κίνδυνος για τους κτηνοτρόφους βιολογικής κτηνοτροφίας να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος παραγωγής και η νέα ΚΥΑ να λειτουργεί αποτρεπτικά  για όσους κτηνοτρόφους θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Κατόπιν  τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Τι σκοπεύετε να πράξετε προκειμένου όλοι οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι ανά την Ελλάδα να λάβουν ισόποσα κονδύλια από το Πρόγραμμα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας;


Η ερωτώσα Βουλευτής
Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτής Σερρών ΝΔ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.