Wednesday, September 12, 2018

Γιάννης Μαγκριώτης: ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΑΛΛΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ-ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ


ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ στον Δημήτρη Συρμάτση και την εφημερίδα THESSNEWS
Κύριε Μαγκριώτη, τα τελευταία χρόνια με την Κίνηση Προοδευτικοί Πολίτες για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας ασχολείστε με τα θέματα της Περιφέρειας. Σας ενδιαφέρει να είστε υποψήφιος περιφερειάρχης;


Τα θέματα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας ήταν πάντα στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μου, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέχρι και σήμερα. Ως φοιτητής και πρόεδρος του ΚΣ της ΦΕΑΠΘ το 1980, ως διευθύνων σύμβουλος εξαγωγικής εταιρείας και μέλος του ΣΕΒΕ και του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στη συνέχεια, ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης και συντονιστής του ΠΑΣΟΚ της Κεντρικής Μακεδονίας το 1990, ως δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης το 1994, ως βουλευτής Θεσσαλονίκης το 1995 και με διάφορες κυβερνητικές ιδιότητες μέχρι το 2012.
Την Κίνηση Προοδευτικοί Πολίτες τη δημιουργήσαμε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, γιατί είδαμε τις αβελτηρίες της ηγεσίας της Περιφέρειας η οποία ‒ως συνέχεια της διοίκησης που είχε εκλεγεί στις πρώτες εκλογές του Καλλικράτη το 2010‒ απαξίωνε το νόημα της αιρετής Περιφέρειας και πρόσθετε νέες παθογένειες στο προηγούμενο κρατικό σύστημα διοίκησης, όπως ο διάχυτος παλαιοκομματισμός και η αναποτελεσματική διαχείριση των τεράστιων κοινοτικών πόρων που δικαιούται η Περιφέρειά μας. Στα περίπου τέσσερα χρόνια συναντηθήκαμε σχεδόν με όλους τους δήμους και τους φορείς των παραγωγικών και κοινωνικών τάξεων και συζητήσαμε μαζί τους, όπως και σε ανοικτές εκδηλώσεις διαλόγου, τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας.
Μπορεί ένα πρόσωπο από την Κεντροαριστερά να εκφράσει δυνάμεις τόσο από το Κίνημα Αλλαγής όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Θα θέλατε να παίξετε αυτόν τον ρόλο; Για να κατακτήσουμε την αιρετή Περιφέρεια ‒και ειδικά εδώ στην Κεντρική Μακεδονία, την πιο μεγάλη και πιο δυναμική Περιφέρεια, που πάντα ενοχλούσε τις κυβερνήσεις, την κεντρική γραφειοκρατία, όπως και τις ηγεσίες σχεδόν όλων των κεντρικών φορέων των κοινωνικών τάξεων‒ δόθηκαν πολύχρονοι και δύσκολοι αγώνες, κόντρα και στις κομματικές ηγεσίες μας∙ και αν ο Καλλικράτης παρουσιάζει αδυναμίες που δεν διόρθωσε ο Κλεισθένης, αυτό οφείλεται στις φοβίες και τις αντιρρήσεις των παραγόντων που ανέφερα αλλά και στην κρατικίστικη και συγκεντρωτική αντίληψη των κομμάτων της αντιπολίτευσης το 2010. Συνεπώς, τα πιο σημαντικά συστατικά για τα πρόσωπα που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε αυτούς τους τόσο σημαντικούς φορείς, όπως είναι της αυτοδιοίκησης, είναι η πίστη στη συμμετοχή των πολιτών στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, η γνώση, η εμπειρία, η αποτελεσματικότητα και το ήθος που έχουν επιδείξει στην προσωπική, επαγγελματική και πολιτική διαδρομή τους.
Στις επερχόμενες εκλογές το Σκοπιανό πιστεύετε ότι θα παίξει –και κατά πόσον‒ ρόλο; Και ποια είναι η άποψή σας για τη συμφωνία των Πρεσπών;
Το θέμα είναι σημαντικό∙ φοβάμαι, όμως, ότι η συζήτηση δεν θα γίνει για την ουσία του, αλλά για την ψηφοθηρία, μέσα από τη συναισθηματική εκμετάλλευση των πολιτών της Μακεδονίας ‒ κάτι που ήδη γίνεται, αφού η αντιπαράθεση που αναπτύσσεται, και φθάνει στα όρια του διχασμού, είναι ανάμεσα στους «εθνοκάπηλους και τους προδότες». Διαφωνώ με τη συμφωνία, γιατί η χώρα μας παραχωρεί τη «μακεδονική ταυτότητα» ‒που είναι το μείζον, και παράγει τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας‒ και παίρνει τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που είναι πλέον αμφιβόλου αξίας.
Θεωρείτε αποτυχημένη τη διοίκηση Τζιτζικώστα;
Απολύτως ‒ και θα σας το αποδείξω σε λίγες γραμμές. Ας μας πει ποιο είναι το αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα της Περιφέρειας στην πράξη και όχι στα λόγια. Ας μας πει αν σχεδίασε και αν υλοποίησε έστω και ένα έργο η αιρετή Περιφέρεια μετά το 2011, που πήραν την ευθύνη της Περιφέρειας, μέχρι σήμερα∙ ακόμη χειρότερα, αν έχουν μελετήσει και αν πρόκειται να δημοπρατήσουν μέχρι το τέλος του Ε΄ ΕΣΠΑ το 2020 ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο. Το τρέχον πρόγραμμα έχει διανύσει περίπου το 70% του χρόνου του και ακόμη δεν έχουν κάνει την πρόσκληση για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας, που σημαίνει ότι και να γίνουν τώρα, δεν θα προλάβουν να υλοποιηθούν και οι πόροι θα χαθούν. Οι Περιφέρειες έχουν πολλές και σημαντικές αρμοδιότητες και πολλούς κοινοτικούς πόρους, που όχι μόνο δεν περιορίστηκαν λόγω της κρίσης, αντιθέτως αυξήθηκαν για τον λόγο αυτόν με πρόσθετους πόρους για προνοιακά και επισιτιστικά προγράμματα.
Κύριε Μαγκριώτη, κλείνοντας τη συζήτησή μας και δεδομένου ότι χωρίς περιστροφές χαρακτηρίσατε τη διοίκηση Τζιτζικώστα «απολύτως αποτυχημένη», θα σας ζητήσω να μας μιλήσετε με αριθμούς.
Ευχαρίστως∙ άλλωστε «πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται»… Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ‒λόγω του πληθυσμού και της έκτασής της‒ είχε και στο ΕΣΠΑ (2007-2013) και στο τρέχον (2013-2020) τους περισσότερους πόρους από όλες τις Περιφέρειες. Οι πόροι που της διατέθηκαν το 2007, από την τότε κυβέρνηση, σε εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού που όριζε ότι το 80% του Δ΄ ΕΣΠΑ θα πάει στις Περιφέρειες, ήταν περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Στον απολογισμό της, η ηγεσία της αιρετής πλέον Περιφέρειας ‒που από το 2011 διαχειρίζεται τους κοινοτικούς πόρους‒ είπε ότι είναι πρώτη σε απορροφήσεις και πως μέχρι το τέλος του 2015 είχε απορροφήσει περίπου 740 εκατ. Ευρώ, 790 εκατ. Ευρώ με πρόσθετους εθνικούς πόρους για να κλείσει το πρόγραμμα.
Οι κυβερνήσεις με τρεις αναθεωρήσεις του ΕΣΠΑ ‒μία το 2008, μία το 2013 και η τελευταία το 2015‒ αφαίρεσαν αθροιστικά τους μισούς πόρους από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ίδιο έκαναν και στις άλλες Περιφέρειες, επειδή εκτιμούσαν στην πρώτη αναθεώρηση και φοβούνταν στις δύο επόμενες ότι οι Περιφέρειες δεν θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τους πόρους και θα τους έχανε η χώρα. Ακόμη χειρότερα, τα περίπου 200 εκατ. ευρώ από τα 740 του ΕΣΠΑ, που εμφανίζει λογιστικά να έχει απορροφήσει η Περιφέρεια, τα χρησιμοποίησαν οι κεντρικές κυβερνήσεις για τα έργα του μετρό Θεσσαλονίκης και τους κόμβους της δυτικής περιφερειακής, που κατασκευάζονται από τις εταιρείες Αττικό Μετρό ΑΕ και Εγνατία ΑΕ και την αλήθεια των λόγων μου μπορείτε να την διαπιστώσετε με μια προσεκτική ματιά στις πινακίδες των έργων. Οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν αλλού τα 200 εκατ. ευρώ που όφειλαν να δώσουν για τα έργα αυτά και η Περιφέρεια όχι μόνο δεν διαμαρτυρήθηκε, αλλά το χάρηκε γιατί εμφανίζει πλασματικές απορροφήσεις και επαίρεται για πρωταθλητισμό ‒ μόνο που δεν αποκαλύπτει σε ποια κατηγορία.
Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν με τη διαχείριση του τρέχοντος ΕΣΠΑ, που μέχρι τώρα πληρώνει κυρίως τα καθυστερημένα έργα του προηγούμενου ΕΣΠΑ τα οποία, αντί να τελειώσουν το αργότερο το 2015, ακόμη σέρνονται και σπαταλιούνται ζωτικοί πόροι για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι ηγεσίες της Περιφέρειας έκρυβαν και κρύβουν ότι μεταξύ των πολλών αρμοδιοτήτων που έχουν είναι αρμόδιες και για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές και το περιβάλλον, φυσικά και τον Θερμαϊκό. Είδατε κανένα έργο να μελετάται και να γίνεται μετά το 2011 ‒εκτός από εκείνα που δημοπρατήθηκαν μέχρι το 2012 από τις κεντρικές κυβερνήσεις‒ ή τους είδατε ποτέ μπροστά σε κάποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης;
Επειδή ο κατάλογος δεν έχει τέλος και ο φιλόξενος χώρος της εφημερίδας σας είναι περιορισμένος, θα σας ευχαριστήσω για τη συζήτηση και θα σας πω μόνο ότι δυστυχώς «Μάνδρες και Μάτια» υπάρχουν πολλά στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, ο δε ιός του Δυτικού Νείλου έχει, αναλογικά, περισσότερα θύματα στην Περιφέρειά μας…

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.