Wednesday, September 12, 2018

Γιάννης Μαγκριώτης: Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι σημαντική για κάθε μαθητή.
Η πρώτη μέρα στο σχολείο για κάθε παιδί είναι η μοναδική.
Αυτήν την ημέρα ξεκινάει ουσιαστικά το ταξίδι της γνώσης και της κοινωνικοποίησής του.
Κάθε τέτοια μέρα ταξιδεύω με τη σκέψη μου στα παιδικά μου χρόνια στο χωριό και μετά στη Θεσσαλονίκη.


Βέβαια, όσο πιο πίσω πηγαίνουμε τόσο πιο σημαντική ήταν αυτή η μέρα, αφού το σχολείο, μαζί με την οικογένεια, ήταν οι βασικοί θεσμοί της γνώσης και της κοινωνικοποίησης των παιδιών, κάτι που δεν ισχύει εδώ και χρόνια με την ανάπτυξη των τεχνολογιών της πληροφόρησης, της διασκέδασης και της επικοινωνίας.
Το παιδί έχει πολλαπλάσιες ευκαιρίες, δυστυχώς αντιμετωπίζει και πολλαπλάσιους κινδύνους - γι' αυτό και ο ρόλος της οικογένειας, των εκπαιδευτικών και των δημόσιων θεσμών είναι ακόμη πιο κρίσιμος.
Τα σκέφτομαι αυτά, γιατί η μεγάλη πρόοδος που γνώρισε και γνωρίζει η ανθρωπότητα χτίστηκε στα σχολεία και στις οικογένειες, όμως δυστυχώς στους ανθρώπους οφείλονται και οι μεγάλες καταστροφές της ανθρωπότητας, οι φιλικοί πόλεμοι, οι γενοκτονίες και τα εγκλήματα.
Δύο τέτοια εγκλήματα έζησε η ανθρωπότητα μια μέρα σαν τη σημερινή, στις 11/9/1973 τη δολοφονία του Αλιέντε και στις 11/9/2001 το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης.
Η ειρωνεία της ιστορίας: το πραξικόπημα στη Χιλή ευνόησαν οι ΗΠΑ και στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης δολοφονήθηκαν πολίτες των ΗΠΑ.
Καλό και δημιουργικό ξεκίνημα στα πρωτάκια και σε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.