Thursday, October 18, 2018

Ο γάμος των Ρομά..


Της Στυλιανής Μελ. Προφυλλίδου


Παρακολουθώντας προχθές για πρώτη φορά ζωντανά μία δημόσια συνεδρία, έγινα μάρτυρας ενός φαινομένου, που με λύπησε αφάνταστα. Περίμενα να δω μία κάποια σοβαρότητα από εκλεγμένους από τον λαό ανθρώπους. Περίμενα κάποιον σεβασμό στον θεσμό του εκπροσώπου του πολίτη. Περίμενα κάποιον σεβασμό στην διοικητική ιεραρχία. 



Αυτό που βίωσα ήταν, κινητά να χτυπάνε κατά την ώρα της συνεδρίασης, πολλούς από τους παρευρισκόμενους να μπαινοβγαίνουν κατά την διάρκεια ομιλίας συναδέλφων τους, αλαλάζοντες κραυγές να παραβγαίνουν σε ένταση η μία την άλλη, οι οδηγίες του Προέδρου της συνεδρίασης να προσκρούουν σε ώτα κωφών, ένα μέλος να μασάει καθ΄ όλη την διάρκεια μαστίχα ή τρόφιμο, και ένα ανώτατο στέλεχος να χρησιμοποιεί ύφος δικτάτορα της Βορείου Κορέας!
Σκέφτηκα, δεν μπορεί, λάθος ήχο θα ακούω. Δεν είναι δυνατόν εκπρόσωποι του λαού να αποδεικνύουν συμπεριφορά παρόμοια με γλέντι γάμου των Ρομά!

Aυτό που παρακολούθησα προχθές αγαπητοί φίλοι, για πρώτη φορά, ήταν μία τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου.
Μιλώντας όχι για την ολομέλεια του Σώματος, αλλά για αρκετούς εκ των παρευρισκομένων, η εικόνα που είδα ήταν ανεπιεικώς απαράδεκτη!
Ουδείς σεβασμός στον θεσμό της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ουδείς σεβασμός στον θεσμό του εκπροσώπου των δημοτών, ουδείς σεβασμός στο πρόσωπο του Προέδρου, ούτε καν από τον ίδιο τον πρώτο Δημότη του Δήμου, τον Δήμαρχο, αφού τον διέκοψε προσβλητικά με έναν απρεπή και ανάγωγο τρόπο, με τα λόγια: «ΟΧΙ, ΕΓΩ ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ, ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΟ ΕΙΠΑ!»
Ο άρχων του Δήμου, ενώ όφειλε να είναι υπόδειγμα συμπεριφοράς, απεδείχθη παράδειγμα προς αποφυγήν, καταδεικνύοντας απαράδεκτη, ανάρμοστη και απρεπή συμπεριφορά, σε βαθμό πειθαρχικού παραπτώματος!

Έχοντας θάρρος, λόγω της οικογενειακής φιλίας που συνδέει τον Πρόεδρο του ΔΣ με τον πατέρα μου, τόλμησα να τον ρωτήσω, αν επιτρέπεται ο Δήμαρχος να διακόπτει όποτε θέλει. Μου απάντησε, πως όντως αυτό προβλέπεται από τον Κανονισμό τους. Στην συνέχεια, ρωτώντας τον, αν προβλέπεται και τέτοια απρεπή συμπεριφορά τόσο εκ μέρους του Δημάρχου, όσο και εκ μέρους των Συμβούλων, η απάντησή του ήταν κατηγορηματική: «ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ».

Αγαπητοί φίλοι, είμαι κόρη του επί τριακονταετίας Γραμματέα Α΄του Ν. Πετριτσίου. Ο μπαμπάς μου ήταν πολύ ενεργό και δραστήριο άτομο, τον θυμούνται ακόμα όλοι οι ηλικιωμένοι συνάδελφοί του από όλους του ΟΤΑ του Νομού Σερρών. Εδώ και κάποιους μήνες είναι κατάκοιτος καρκινοπαθής. Εάν του μεταφέρω την εικόνα της προχθεσινής συνεδρίασης, λέγοντάς του, πως ο Δήμαρχος τον οποίο ψήφισε, απευθύνθηκε προσβλητικά προς τον φίλο του και Πρόεδρο του ΔΣ, και μάλιστα δημόσια, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, νομίζω θα κουνήσει απογοητευμένος το κεφάλι του, και χωρίς να βγάλει λέξη, θα γυρίσει απηυδισμένος προς την άλλη πλευρά…

Εύχομαι ειλικρινά, αυτό που έζησα προχθές, να ήταν μόνο ΜΙΑ εξαίρεση, και όχι ο Κανόνας. Θα ήθελα να βλέπω στο μέλλον περισσότερη πειθαρχία και σεβασμό από τους αξιότιμους Συμβούλους στον θεσμό που υπηρετούν.
Ευχαριστώ.

Στυλιανή Μελ. Προφυλλίδου

Η αρθρογράφος της Γραφίδας Σιντικής, κα Στέλλα Μελ. Προφυλλίδου γεννήθηκε και διαμένει στο Νέο Πετρίτσι Σερρών. Κατέχει τους τίτλους: Νοσηλευτική, Άδεια διδασκαλίας Γερμανικής γλώσσας, Τεχνολόγος Ηλιακών συστημάτων Ενέργειας, και Εκπαιδευτής Επαγγελμάτων Εστίασης. Είναι μητέρα τριών παιδιών, και Πρόεδρος μιας υπό σύσταση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης.



No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.