Tuesday, February 26, 2019

Γιάννης Μαγκριώτης: Η Βόρεια Κορέα το Βιετνάμ και οι ΗΠΑ, σε ένα διαρκή παραλογισμό της ιστορίας


Στις αρχές του ψυχρού πολέμου οι δύο υπερδυνάμεις οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ, απο κοντά και η Κίνα, ξεκίνησαν τις περιφερειακές τους συγκρούσεις για την διεύρυνση των σφαιρών επιρροής και πέραν της κατεστραμμένης Ευρώπης.
Στην Κορέα και το Βιετνάμ, οι υπερδυνάμεις έδειξαν το πιό άγριο πρόσωπό τους, το μαρτυρούν οι καταστροφές των χωρών και κυρίως τα εκατομμύρια των ανθρώπων πού χάθηκαν, ή καταστράφηκαν.
Τις δύο χώρες τις χώρισαν στα δυό και στην μεν Κορέα το βόρειο τμήμα, που ήταν στην Σοβιετική επιρροή, κυριαρχεί μια οικογένεια παρανοικών μέσα από ένα δικτατορικό καθεστώς, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών φοβάται να κοιτάξει τον ουρανό και ζει σε διαρκή λιμό, η δε Νότια, να έχει μετατραπεί σε στρατόπεδο των ΗΠΑ, αλλά και πρότυπο οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης.


Στο Βιετνάμ, για τρεις δεκαετίες η ανθρωπότητα έζησε τον απόλυτο παραλογισμό, αφου, πρώτα οι Γάλλοι αποικιοκράτες και μετά οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές απο την μια πλευρά, Ρωσοι και Κινέζοι απο την άλλη αρνιόταν στον λαό του, να ζήσει ελεύθερα.
Η Δύση έχασε τον πόλεμο, όμως η ανατολή έχασε την επιρροή.
Το Βιετνάμ ενώθηκε, το κομμουνιστικό κόμμα κυβερνά αυταρχικά και η Δύση το επανέκτησε οικονομικά.
Μπορεί να μην περιμένουμε σημαντικές αποφάσεις και κυρίως πράξεις, όμως η συνάντηση στο Ανόι είναι η καλύτερη ευκαιρία να θυμηθούμε την καταστροφικότητα των πολέμων και πολύ περισσότερο την ματαιότητά τους.
Είναι μια ευκαιρία, βλέποντας την γερμανική λιμουζίνα του Κιμ, που δεν την είδαμε ποτέ να την χρησιμοποιεί Γερμανός αξιωματούχος, να καταλάβουμε, την απάτη πού διαπράττει είς βάρος της χώρας και του λαού της βόρειας Κορέας.
Βλέποντας τους κληρονόμους ενός λαού που σφαγιάστηκε για την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη, να κυβερνούν απολυταρχικά και να έχουν παραδώσει την οικονομία και κυρίως τους εργαζόμενους και τους νέους, με ενα δολάριο μισθό την ημέρα, στις αμερικάνικες πολυεθνικές και στις κινέζικες κρατικές εταιρείες.
Πόσο μπορούν να μας διδάξουν τα γεγονότα;

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.