Wednesday, February 20, 2019

Αναγνωστοπούλου: Τα δισ. στο ΠΑΣΟΚ στοίχισαν την εθνική κυριαρχία μας, όχι το δάνειο Πολάκη


Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, στην εκπομπή “Με υπογραφή”, στο ραδιόφωνο του Alpha και με την δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκου.

Η συνέντευξη


Για το θέμα Πολάκη
Υπάρχει ένα ερώτημα σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει με το δάνειο του κ. Πολάκη και αυτό αφορά το αν διασφαλίζεται η αποπληρωμή του δανείου. Δηλαδή είναι θαλασσοδάνειο ή είναι κανονικό δάνειο όπως απαιτεί ο νόμος;

Από τη στιγμή που η Τράπεζα λέει ότι είναι κανονικό δάνειο και το επιβεβαιώνει και η Τράπεζα της Ελλάδος, γιατί πρέπει αυτό να γίνεται πρώτο θέμα;

Εδώ προκύπτει ένα σοβαρό ζήτημα που στην αρχή μου φαινόταν σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Γίνεται μια επίθεση στοχοποίησης ανθρώπων και ειδικά αυτών που φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερο λαϊκό έρεισμα από άλλους. Τι να δείξουμε; Πολάκης, Αναγνωστοπούλου κλπ, δεν είναι αυτό που φαίνονται, αλλά, σας κοροϊδεύουν, τρώνε λεφτά των πολιτών και διάφορα τέτοιου είδους.

Είναι πραγματικά καταστάσεις που μας φτάνουν σε καθεστώς ζούγκλας.

Υπάρχει ένα ζήτημα που έχει ανακύψει με τον θεσμικό παράγοντα τον κ. Στουρνάρα και επίσης υπάρχει κακό κλίμα και στο υπουργείο σας, μεταξύ Κοτζιά-Καμμένου.
Υπάρχουν κατηγορίες και καταγγελίες και ο μόνος που μπορεί να το λύσει είναι η δικαιοσύνη. Αν καταγγέλλει ο κ. Καμμένος τον κ. Κοτζιά ότι πήρε χρήματα και τέτοια, το μόνο καταφύγιο του κ. Κοτζιά είναι η δικαιοσύνη. Βεβαίως, τίθεται ένα ευρύτερο πρόβλημα, άλλο είναι κυνηγάει η δικαιοσύνη και μια πολιτική εξουσία είναι αποφασισμένη να σπάσει το απόστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς και άλλο είναι μια χυδαία ηθικοποίηση της πολιτικής, δηλαδή, κατηγορίες ανυπόστατες που εύκολα αποδεικνύονται ότι είναι ψέματα.

Όλα αυτά ξέσπασαν την επόμενη εβδομάδα των καταγγελιών Τσουκάτου για τα δις που πήγαν στο ΠΑΣΟΚ και τις παραμονές της αποστολής κλήσεων για την μεγάλη υπόθεση της Νοvartis
Aπό τη μια μεριά έχουμε μια μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς που οδήγησαν στη χρεοκοπία της χώρας, έχουμε τα 16 δις Τσουκάτου και αντί να ασχοληθούμε με αυτό ασχολούμαστε με ένα νόμιμο δάνειο.

Ο Πολάκης πετιέται μπροστά ως αντίβαρο στον σημαντικό πόλεμο κατά της διαπλοκής.

Αυτό είναι ντροπή. Όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος και ο πολιτικός κόσμος αυτής της χώρας πρέπει να πέσει επάνω στο θέμα με τα δις του ΠΑΣΟΚ, γιατί στοίχισε μέρος της χρεοκοπίας της χώρας.

Ο κ. Πολάκης είναι εύκολος στόχος βέβαια και λόγω του θυμικού του.

Μου αρέσουν οι άνθρωποι που τα λένε έτσι, όχι όλα, αλλά το να στρογγυλεύει κάποιος τα προβλήματα σημαίνει ότι συμμετέχει στη συγκάλυψη.
Βεβαίως

Στο υπουργείο σας τώρα, είσασταν και πιο παλιά εκεί;
Ναι ήμουν το καλοκαίρι του 2015 και ήταν ένα πολύ “ταραγμένο” καλοκαίρι

Έχετε την αίσθηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών σας έχει στοιχίσει πολιτικά στην Β.Ελλάδα;
Θεωρώ ότι σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου της Β.Ελλάδας έχει περάσει πολύ καλά η Συμφωνία των Πρεσπών. Σε ένα άλλο μέρος που δεν είναι ενημερωμένο καλά, υπάρχει πρόβλημα. Όταν ακούει ο κόσμος λαϊκισμούς “Βαλκανικού επιπέδου”, τους οποίους χρησιμοποιεί η ΝΔ, δημιουργούνται συνθήκες πατριδοκαπηλείας την στιγμή που η Ελλάδα κάνει ένα μεγάλο βήμα και ανοίγεται σε συνθήκες συνανάπτυξης με τα Βαλκάνια.

Για μας το κρίσιμο είναι ο στόχος της κυβέρνησης για Βαλκανική συνανάπτυξη να αρχίσει να εφαρμόζεται. Ήδη και το Υποδομών και το ΨΗΠΤΕ προχωράει αυτά τα σχέδια. Αυτό είναι η ανάπτυξη για τη δική μας πολιτική, αυτός είναι ο ρόλος που μπορούμε να παίξουμε, συνεργασία και συνδετικού κρίκου στα Βαλκάνια.

Η χώρα μας είναι Ευρωπαϊκή χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι ο συνδετικός κρίκος και η ατμομηχανή για την ανάπτυξη, εφ’ όλης της ύλης και των υπόλοιπων Βαλκανίων

Αυτό εξασφαλίσαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ποια είναι η αποτίμηση, με ψύχραιμο τρόπο, του Πρωθυπουργού στην Τουρκία;
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία σηματοδότησε την κυβερνητική πολιτική για συνεχή διάλογο μεταξύ των χωρών μας και είναι απολύτως κατανοητό ακόμη και αν έχουμε έναν δύσκολο γείτονα, αν είμαστε σε γραμμή επικοινωνίας.

Αυτή η επίσκεψη του Πρωθυπουργού σηματοδότησε την επανέναρξη και την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Τουρκία σε μα βάση όσο το δυνατόν συνεργασίας ή στο να τεθούν οι βάσεις για συνεργασία, σε πράγματα που θα φέρουν τις χώρες πιο κοντά και θα απομακρύνουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο ατυχήματος.

Έχουμε ευρωεκλογές, γνωρίζουμε το διακύβευμα, θα έχουμε εθνικές εκλογές;
Εκτιμώ ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν κανονικά το Φθινόπωρο. Πέρα από αυτό δεν βλέπω κάτι άλλο, αλλά θέλω να τονίσω ότι οι ευρωεκλογές είναι πάρα πολύ κρίσιμες αυτή τη φορά. Θα αποφασίσουμε για την προοπτική που θέλουμε να έχει και η Ευρώπη αλλά και η χώρα μας.

Αν υπερισχύσουν όλα αυτά τα ευρωαποσχιστικά πολιτικά σχήματα ή τα νεοφιλελεύθερα σχήματα ακραίας λιτότητας, η προοπτική με φοβίζει περισσότερο από ποτέ. Το να εκλεγεί ο κ. Βέμπερ ως πρόεδρος σ΄αυτή τη μεταβατική Ευρώπη είναι κάτι που φοβίζει πραγματικά. Έχει σημασία ποιους θα στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο, ποιες δυνάμεις θα υπερισχύσουν. Έχουμε και ένα Brexit μπροστά μας που δημιουργεί μεγάλες αναταράξεις και στις δύο πλευρές.

Έχετε μια πλειοψηφία με 151, θεωρείτε ότι μπορείτε να συνεχίσετε, βλέπω ότι σκληρή αντιπαράθεση…
Σκληρή αντιπαράθεση υπάρχει αλλά αντέξαμε σε δύσκολα νομοσχέδια και στον καταλύτη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτή ήταν η αιτία για να αρχίσει να διαμορφώνεται αυτό το πολιτικό πλαίσιο των δημοκρατικών – προοδευτικών δυνάμεων. Τώρα δεν έχει κανένα λόγο κανείς να φοβάται την πλειοψηφία γιατί έρχονται θετικά ν/σ για όλη την κοινωνία

Για το άνοιγμα στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς τι γνώμη έχετε;
Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ το έχουν πει ότι θέλουμε να συγκροτήσουμε αυτό το μέτωπο, στην Ευρώπη προσπαθήσαμε πάρα πολύ και εδώ το προσπαθούμε. Εάν το ΚΙΝΑΛ θεωρεί ότι το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το καθιστά προοδευτικό και όχι ένα κεντροδεξιό-δεξιό κόμμα, εκεί πρέπει να απαντήσει το ίδιο το κόμμα. Το ότι φεύγουν στελέχη του ΚΙΝΑΛ το ένα πίσω από το άλλο νομίζω κάτι πρέπει να τους λέει.

ΠΗΓΗ: thefact.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.