Tuesday, February 26, 2019

Το Γυμνάσιο Λιβαδιάς ενημερώθηκε για τις δράσεις της FAO και ένωσε τη φωνή του μαζί της στη Ρώμη

Του Χρήστου Κατσαρού
Το Γυμνάσιο Λιβαδιάς Σερρών στα πλαίσια εκπαιδευτικής επίσκεψης στο εξωτερικό βρέθηκε προσκεκλημένο στη Ρώμη στα γραφεία της FAO της Διεθνούς Οργάνωσης του Ο.Η.Ε. που μάχεται τον υποσιτισμό στον τρίτο κόσμο, ενημερώθηκε για τις δράσεις της και ένωσε τη φωνή του με αυτή. Αξίζει να σημειωθεί πως ο υποσιτισμός στον τρίτο κόσμο αλλά και αλλού πλήττει κυρίως τα παιδιά και τους έφηβους στερώντας την κοινωνία από το πιο δυναμικό κομμάτι της. Εύγε στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Γυμνάσιου Λιβαδιάς για την κοινωνική τους ευαισθησία!
Η Δ/ντρια του σχολείου, κα Παλάζη Χρυσάνθη, Φιλόλογος Δρ. Παιδαγωγικής, παραχώρησε συνέντευξη στη Γραφίδα Σιντικής και στον αρθρογράφο της, Χρήστο Κατσαρό, αναφορικά με την επίσκεψη στον οργανισμό Food and Agriculture Organization (FAO) στη Ρώμη.

- Κύρια διευθύντρια, μπορείτε να μας πείτε την εμπειρία σας από την επίσκεψη σας στον οργανισμό Food and Agriculture Organization (FAO) στη Ρώμη;

Χρυσάνθη Παλάζη: Αυτή τη σχολική χρονιά οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Λιβαδιάς έβαλαν ένα μεγάλο στόχο
Ένα ταξίδι στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε μια πόλη -μουσείο τη Ρώμη.
Αναζητήσαμε φορείς επιστημονικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, κάναμε επαφές και αιτήματα επίσκεψης και με οργάνωση και σωστό προγραμματισμό, καταφέραμε να λάβουμε επίσημη πρόσκληση από 2 οργανισμούς.
Ήταν μεγάλη τιμή να επισκεφτούμε τον οργανισμό Food and Agriculture Organization (FAO) που τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να ενημερωθούμε για τις δράσεις και τους στόχους τους για την καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας, μέσω καινοτόμων και αποτελεσματικών μεθόδων καλλιέργειας .

Φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και τη συνειδητοποίηση ότι η κάθε αλλαγή στον κόσμο εδράζεται στην αλλαγή και της δικής μας προσωπικής στάσης.

- Ποιες άλλες επισκέψεις έχει προγραμματίσει το Γυμνάσιο στα πλαίσια της εκπαιδευτικής σας εκδρομής στο εξωτερικό;

Χρυσάνθη Παλάζη: Θα επισκεφτούμε τον οργανισμό Esa-Esrin
Centre for Earth Observation.
Εκεί θα μάθουμε για τις έρευνες που γίνονται για την παρατήρηση της γης και του διαστήματος.

- Πώς μπορεί να συμβάλει ένα σχολείο σε μια ακριτική περιοχή, όπως στη Λιβαδιά Σερρών, για να εξαλειφθεί ή έστω να μειωθεί το φαινόμενο του υποσιτισμού;

Χρυσάνθη Παλάζη: Τα παιδιά σε όλα τα σχολεία της χώρας, μικρά ή μεγάλα, στο αστικό κέντρο ή στην Περιφέρεια, μπορούν να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές τους στο να σέβονται το περιβάλλον και να μην κατασπαταλούν τους φυσικούς πόρους, κάνοντας την αρχή από τις δικές τους συνήθειες.

-Όλα όσα μας είπατε είναι πολύ ενδιαφέροντα, αλλά οι μετακινήσεις απαιτούν μεγάλο κόστος πως καταφέρατε να πείσετε τα παιδιά και κυρίως τους γονείς τους να συμμετέχουν και μάλιστα σε τόσο ευρεία κλίμακα; 

Χρυσάνθη Παλάζη: Για την πραγματοποίηση αυτής της εκδρομής τα παιδιά και η Διεύθυνση του σχολείου εργαστήκαμε μεθοδικά και με στοχευμένες ενέργειες και δράσεις ( ημερολόγια, χορός, λαχειοφόρος αγορά), η εκδρομή πραγματοποιείται με ελάχιστο κόστος για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)
Αρθρογράφος της Γραφίδας Σιντικής, του Σερραϊκού Θάρρους και του Θάρρους της Σιντικής
Ταχ. Δ/νση: Λιβαδιά Σιντικής Σερρών, Τ.Κ. 62055
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 6945488779

E-mail: xrhstos_katsaros@yahoo.gr 






No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.