Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019

Αλ. Τσίπρας: Κοινή προσπάθεια να σηκώσουμε τη χώρα μια θέση πιο ψηλά στην αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας

Στην «κοινή προσπάθεια να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά, να σηκώσουμε τη χώρα μια θέση πιο ψηλά στην αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας», αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά το σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην κοπή της πίτας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, «μια από τις σημαντικότερες και ιστορικότερες συμφωνίες που θα σημαδέψουν την εξωτερική πολιτική του τόπου και ήδη έχουν αναβαθμίσει τον ρόλο της εξωτερικής μας πολιτικής». Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα μας διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. 
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η σημερινή πατροπαράδοτη κοπή της πίτας έγινε φέτος λίγο καθυστερημένα καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η Συμφωνία των Πρεσπών. Τόνισε ότι «ωστόσο δεν θα είναι κανείς παραπονεμένος γιατί η δουλειά που έβγαλε το τελευταίο διάστημα το ΥΠΕΞ και η πολύ σημαντική συνεισφορά του στην αναβάθμιση του ρόλου της πατρίδας στο διεθνές στερέωμα δικαιολογεί αυτή τη μικρή καθυστέρηση, καθώς δεν θα μπορούσαμε να κόβουμε πίτες τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη μια από τις σημαντικότερες και ιστορικότερες συμφωνίες που θα σημαδέψουν την εξωτερική πολιτική του τόπου και ήδη έχουν αναβαθμίσει τον ρόλο της εξωτερικής μας πολιτικής». 
Με την ευκαιρία της παρουσίας του σήμερα στο ΥΠΕΞ, σε αυτό το πατροπάραδοτο έθιμο και δεδομένου ότι διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών γι' αυτό το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε όλο το στελεχικό δυναμικό, λέγοντας ότι δυστυχώς δεν είχε την τιμή και την ευκαιρία να συνομιλήσει με όλους. Ωστόσο, σημείωσε, «είχα την τιμή και την ευκαιρία να συνομιλήσω, να λάβω συμβουλές, να αξιοποιήσω τις γνώσεις πολλών εξ υμών, και αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσω πόσο σημαντικό είναι αυτό το στελεχικό δυναμικό του ΥΠΕΞ και πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος των διπλωματών και του στελεχικού δυναμικού στη διαμόρφωση της εξωτερικής μας πολιτικής». «Εμείς οι πολιτικοί», σημείωσε, «οφείλουμε να παίρνουμε τις πολιτικές αποφάσεις με γνώμονα και πυξίδα αυτό που πιστεύουμε ως συμφέρον για την πατρίδα, αλλά για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις πρέπει να έχουμε την κατάλληλη γνώση όλων των δεδομένων». Πρόσθεσε ότι «αυτή είναι μια ανεκτίμητη δουλειά που γίνεται άοκνα απ' όλους σας, ανεξερτήτως του ποιος είναι στην κυβέρνηση, γιατί υπηρετείτε το πατριωτικό, το εθνικός συμφέρον». Ενώ διαπίστωσε ότι «το εξυπηρετείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πολλές φορές όχι στις καλύτερες συνθήκες, αλλά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με πατριωτισμό και ανιδιοτέλεια». 


Είπε ότι σε όλα τα κρίσιμα θέματα πλην της Συμφωνίας των Πρεσπών που διαχειρίστηκε καθόλη τη διάρκεια που κατείχε το χαρτοφυλάκιο σε απόλυτη συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό τότε, Γ. Κατρούγκαλο, και τους δύο υφυπουργούς, Μ. Μπόλαρη και Τ. Κουίκ, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και να ζητήσει συμβουλές για όλα τα κρίσιμα θέματα, τα ελληνοτουρκικά, τα ενεργειακά, τα ευρωπαϊκά θέματα, «καθώς η χώρα μας διαδραμτίζει κεντρικό ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι». 
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε για αυτή την πολύ σημαντική εμπειρία που είχε και διαβεβαίωσε ότι «με την αναβάθμιση του αναπληρωτή υπουργού και την προσθήκη της νέας αναπληρώτριας κ. Αναγνωστοπούλου, θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε μπροστά στη συνέχιση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, με την παρουσία εδώ του πρώην ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά, και τη διαρκή δική μου έγνοια ως πρωθυπουργού στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής». 
«Σας ευχαριστώ για αυτή την εμπειρία και τη συνεισφορά σας ιδίως στην ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, γιατί εργάζεστε καθημερινά προκειμένου να παράγετε πολιτική και να ενισχύετε με γνώση την πολιτική ηγεσία». Είναι, σημείωσε, «μια ανεκτίμητη συνεισφορά στην κοινή προσπάθεια μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά, να σηκώσουμε τη χώρα μια θέση πιο ψηλά στην αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας».


Το αναβαθμισμένο διεθνές κύρος της χώρας μας λόγω και της εμπλοκής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργείο Εξωτερικών και όχι μόνο εξ αιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο κ. Κατρούγκαλος ευχαρίστησε πρωτίστως τον πρωθυπουργό για την τιμή που επιφύλαξε στο Υπουργείο Εξωτερικών. «Εκ μέρους όλων θέλω να δηλώσω πόσο περήφανοι είμαστε όλοι εμείς που κράτησε και το τιμόνι του ΥΠΕΞ για ένα διάστημα με ουσιαστικό τρόπο» είπε επισημαίνοντας: «Θα συνεχίσει να καθορίζει τη ρότα της εξωτερικής μας πολιτικής, όπως έκανε όλο αυτό το διάστημα και δεν είναι φυσικά άσχετο με το γεγονός αυτό ότι εξ αιτίας αυτής της εμπλοκής του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ποτέ άλλοτε η χώρα μας δεν είχε τόσο αναβαθμισμένο διεθνές κύρος και όχι μόνο από τη Συμφωνία των Πρεσπών». 
Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος καλωσόρισε την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου και τόνισε: «Όλοι μας θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο και θα κρατήσουμε και ένα κομμάτι (της βασιλόπιτας) για τον Νίκο Κοτζιά που είναι τώρα στην Κύπρο». 
Η κ. Αναγνωστοπούλου από την πλευρά της εξέφρασε τη χαρά για την τιμή που της έκανε ο πρωθυπουργός να αναλάβει σε μία περίοδο σημαντικής αναβάθμισης της χώρας της εξωτερικής της πολιτικής. Ευχόμενη καλή δύναμη σε όλους εξέφρασε, τέλος, τη βεβαιότητα για την καλή συνεργασία που θα υπάρξει σε μία κρίσιμη στιγμή για τα ευρωπαϊκά θέματα. 
Το φλουρί της βασιλόπιτας του ΥΠΕΞ έπεσε στον επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλη Καλπαδάκη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού:
Καλησπέρα σας. Σήμερα η εκδήλωση αυτή αφορά την πατροπαράδοτη κοπή της πίτας, αν και λίγο καθυστερημένα φέτος, καθώς βρισκόμαστε ήδη στα τέλη του Φλεβάρη. Ωστόσο, δεν θα είναι κανείς παραπονεμένος, διότι η δουλειά που έβγαλε το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο Εξωτερικών και η πολύ σημαντική του συνεισφορά στην αναβάθμιση του ρόλου της πατρίδας μας στο διεθνές στερέωμα, δικαιολογεί αυτή τη μικρή καθυστέρηση, καθώς δεν θα μπορούσαμε να κόβουμε πίτες τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη μια από τις σημαντικότερες και ιστορικότερες συμφωνίες που θα σημαδέψουν την εξωτερική πολιτική του τόπου και ήδη έχουμε αναβαθμίσει το ρόλο της εξωτερικής μας πολιτικής. 

Δικαιολογημένη, λοιπόν, η μικρή αυτή καθυστέρηση, αλλά με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ σε αυτό το πατροπαράδοτο έθιμο, θα ήθελα μιας και πλέον και εγώ έχω διατελέσει, έστω γι’ αυτό το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, Υπουργός Εξωτερικών, θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλους και όλες εσάς. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα την τιμή και την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνομιλήσω με όλους σας, αλλά είχα την ευκαιρία και την τιμή να συνομιλήσω, να λάβω συμβουλές, να αξιοποιήσω τις γνώσεις πολλών εξ υμών. Και αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσω το πόσο σημαντικό είναι αυτό το στελεχιακό δυναμικό του Υπουργείου Εξωτερικών.

Και το πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος των διπλωματών και του στελεχιακού δυναμικού στην διαμόρφωση της εξωτερικής μας πολιτικής. Διότι, εμείς οι πολιτικοί οφείλουμε βεβαίως να παίρνουμε τις πολιτικές αποφάσεις με γνώμονα και με πυξίδα αυτό που εμείς πιστεύουμε ως συμφέρον για την πατρίδα, αλλά για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, πρέπει να έχουμε την κατάλληλη γνώση όλων των δεδομένων και αυτή πιστεύω ότι είναι μια ανεκτίμητη δουλειά. 

Είναι μια δουλειά που γίνεται άοκνα από όλους σας, ανεξαρτήτως του ποιος είναι στην κυβέρνηση, διότι εδώ υπηρετείτε το πατριωτικό, το εθνικό συμφέρον. Και θέλω να πω με απόλυτη ειλικρίνεια, διαπίστωσα ότι αυτό το υπηρετείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πολλές φορές όχι στις καλύτερες συνθήκες, αλλά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με πατριωτισμό και ανιδιοτέλεια. 

Σε όλα τα κρίσιμα θέματα, πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών, που διαχειρίστηκα καθ’ όλη τη διάρκεια που κατείχα το χαρτοφυλάκιο, βεβαίως σε απόλυτη συνεργασία με τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό, τον κ. Κατρούγκαλο, και τους δυο Υφυπουργούς, τον κ. Μπόλαρη και τον κ. Κουίκ, είχα την ευκαιρία να κάνω συσκέψεις, να ανταλλάξω γνώμες, να ζητήσω συμβουλές για όλα τα κρίσιμα θέματα: τα ελληνοτουρκικά, τα ενεργειακά, τα βαλκανικά ζητήματα, όλα τα κρίσιμα θέματα τα οποία απασχολούν την εξωτερική μας πολιτική και φυσικά τα ευρωπαϊκά θέματα, καθώς η χώρα μας διαδραματίζει ένα κεντρικό ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι’ αυτή την πολύ σημαντική εμπειρία και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι με την αναβάθμιση του Αναπληρωτή Υπουργού και την προσθήκη της νέας Αναπληρώτριας Υπουργού της κυρίας Αναγνωστοπούλου, έχουμε την δυνατότητα να προχωρήσουμε μπροστά, στη συνέχιση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια με την παρουσία εδώ του πρώην Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Κοτζιά, αλλά και με τη διαρκή δική μου έγνοια ως Πρωθυπουργού στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. 

Με αυτές τις σκέψεις σας ευχαριστώ θερμά γι’ αυτή την εμπειρία. Σας ευχαριστώ θερμά για τη συνεισφορά σας, ιδίως στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών. Σας ευχαριστώ θερμά γιατί εργάζεστε καθημερινά προκειμένου να παράγετε πολιτική και να ενισχύετε με γνώσεις την πολιτική ηγεσία που είναι ανεκτίμητη προσπάθεια, ανεκτίμητη συνεισφορά στην κοινή μας προσπάθεια να πάμε τη χώρα ένα βήμα πιο μπροστά, να σηκώσουμε τη χώρα μια θέση πιο ψηλά στην αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας.
Σας ευχαριστώ θερμά. Καλή συνέχεια και καλή χρονιά. 
ΠΗΓΗ: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.