Monday, March 18, 2019

Στενωπός 1941: «ΜΕΡΕΣ ΟΧΥΡΩΝ 2019» - Αθήνα


Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ πτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13/3/2019 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών η εκδήλωση «ΜΕΡΕΣ ΟΧΥΡΩΝ 2019» που ήταν αφιερωμένες στο θρυλικό οχυρό Ρούπελ στις Σέρρες.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, που εκπροσώπησε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Ευάγγελο Αποστολάκη, επεσήμανε τη σημασία και το ρόλο των οχυρών της «Γραμμής Μεταξά» στη διάρκεια του Β΄ Π.Π. και στην προσφορά τους στη νίκη των Συμμάχων κατά του Άξονα. Ο ίδιος παράλληλα, δήλωσε την υποστήριξή του στις προσπάθειες ανάδειξης και αξιοποίησης των ανενεργών οχυρώσεων, στο πλαίσιο προώθησης του ιστορικού τουρισμού ή τουρισμού μνήμης.


Χαιρετισμό απηύθυναν στην έναρξη της εκδήλωσης ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών ταξίαρχος Παναγιώτης Γεωργόπουλος και ο δήμαρχος Σιντικής Φώτιος Δομουχτσίδης.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ιστορικοί και ερευνητές παρουσίασαν γνωστές και άγνωστες λεπτομέρειες για την ιστορία του οχυρού κατά τη γερμανική επίθεση του 1941, αλλά και μοναδικές ενδιαφέρουσες πτυχές της κατασκευής του έργου, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο της «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Συγκεκριμένα :
• Νίκος Γκιρμπάτσης (στρατιωτικός & συγγραφέας) : «Το Οχυρό Ρούπελ παραμονές του Β΄ Π.Π». Ο συγγραφέας παρουσίασε με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, άγνωστες πτυχές του συγκροτήματος του Ρούπελ, αποτέλεσμα της πολυετούς έρευνας του στην περιοχή, που εντυπωσιάζουν.
• Κωνσταντίνος Τοκμακίδης (Καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών Α.Π.Θ.) : «Τρισδιάστατη αποτύπωση πολεμικού οχυρού στο Ρούπελ». Για ΠΡΩΤΗ φορά παρουσιάστηκε στο κοινό, τρισδιάστατη απεικόνιση του οχυρού «Εξόδου» του συγκροτήματος Ρούπελ , που «σκαναρίστηκε» ψηφιακά.
• Κωνσταντίνος Λαγός (Ιστορικός) : «Η επίθεση στο Ρούπελ μέσα από γερμανικά δημοσιεύματα στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου». O ιστορικός παρουσίασε πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ εποχής των γερμανικών εφημερίδων, για την επίθεση στην «Γραμμή Μεταξά».
Τέλος, ο πρόεδρος του σωματείου «Στενωπός.Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου» Ιωάννης Χατζόπουλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, σε συνεργασία με την Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, τον δήμο Σιντικής, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κ.α, για την προώθηση και την ανάδειξη του οχυρού Ρούπελ, μεταξύ των οποίων και η διοργάνωση του κορυφαίου φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης Β΄ Π.Π στην Ελλάδα «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» (10-12/5/2019).
Παράλληλα στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, λειτούργησε έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού με θέμα τη συμβολή του Μηχανικού στην οχύρωση της Παραμεθόριας Ζώνης (1935-1940), ενώ αναβιωτές του HELLENIC LIVING HISTORY GROUP, σε συνεργασία με τη Khaki Depot (εταιρεία προϊόντων υψηλής ποιότητας για μουσεία, συλλέκτες, αναβιωτές κ.α. παρουσίασαν στο κοινό οπλισμό και στολές του ελληνικού και γερμανικού στρατού εποχής Β΄Π.Π.
Τέλος , τιμής ένεκεν, ο πρόεδρος του σωματείου «Στενωπός, Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου» παρέδωσε στον Α/ΓΕΕΘΑ το πρώτο μπουκάλι (1/1941) της φετινής συλλεκτικής μπύρας "ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ".
Οι “Μέρες Οχυρών 2019” πραγματοποιούνται για τρίτη συνεχή χρονιά, με πρωτοβουλία του Σωματείου “Στενωπός – Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου” και της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση στις Σέρρες, με την υποστήριξη του Δήμου Σιντικής και του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών. Προηγήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2019 η εκδήλωση της Αλεξανδρούπολης και ακολουθούν στις 27 Μαρτίου 2019 στη Θεσσαλονίκη και στις 3 Απριλίου 2019 στις Σέρρες.





No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.