Sunday, March 24, 2019

Μήνυμα Μιχάλη Δεμερτζή για την 25η Μαρτίου


Μήνυμα του υπ. Βουλευτή Ν. Σερρών με τον Σύριζα κ. Μιχάλη Δεμερτζή, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου
Η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί διαρκές ορόσημο στην ιστορική πορεία του Έθνους μας. Διαχρονικό σύμβολο του αγώνα ενός λαού να αντιταχθεί στους δυνάστες του, να υπερβεί τις συγκυρίες, και ν’ αλλάξει τελικώς την ιστορική του μοίρα.


Οι ιδέες, που διαποτίζουν τον νεοελληνικό διαφωτισμό και αφυπνίζουν τους ΄Ελληνες στον εθνικοαπελευθερωτικό τους αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821, όπως αυτό φαίνεται είναι οι αξίες- δικαιώματα για την ελευθερία, την ισότητα, την ασφάλεια στη ζωή, την ανεκτικότητα, την ειρήνη, την δικαιοσύνη και την δημοκρατία, οι οποίες αποτελούν αξίες καθαρά ανθρώπινες, όπως αυτές εκφράζονται στη περίφημη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη» της Γαλλικής Επανάστασης (1789). Η Ελληνική επανάσταση ξεκίνησε το Μάρτιο του 1821 από την Πελοπόννησο και εδραιώθηκε στη Στερεά Ελλάδα και σε νησιά του Αιγαίου. Επεκτάθηκε προς βορρά από την ΄Ηπειρο έως τη Θράκη, προς νότο μέχρι και την Κρήτη και προς ανατολάς έως τη Μικρά Ασία και την Κύπρο. Μέσα σ’ αυτόν τον πολύχρονο αγώνα τα εγγενή χαρακτηριστικά των Ελλήνων, το ανυπότακτο πνεύμα τους, το αποφασιστικό και αγέρωχο ταμπεραμέντο τους, η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, η ανιδιοτελής αγάπη τους για την πατρίδα, με κυρίαρχο το αίσθημα της καταγωγής, της κοινής ελληνικής γλώσσας και το ομόθρησκο, ενσωματώνονται και εξατομικεύονται στα πρόσωπα- σύμβολα της Ελληνικής Επανάστασης, στους αρματωλούς και κλέφτες και σε πολλούς άλλους ήρωες, που καθόρισαν και διαμόρφωσαν τα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης και ξανάφεραν την ελευθερία στην Ελλάδα. Η ιδέα της ύστατης θυσίας των ηρώων της Επανάστασης για την πατρίδα, είναι ηθικό μεγαλείο και η εθνική ανεξαρτησία αποτελεί ιερόν καθήκον. Ο άδολος πατριωτισμός και ο απαράμιλλος ηρωϊσμός των αγωνιστών του 1821 εμπνέουν τους λαούς της Ευρώπης, τους ζωγράφους, τους ποιητές, τους διανοητές, τους Φιλέλληνες, αλλά και όλους εμάς τους Νεοέλληνες, που έχουμε ηθικό χρέος να τους τιμούμε. ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.