Thursday, March 28, 2019

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου πιο επίκαιρη από ποτέ

Του Χρήστου Κατσαρού
Με κάθε λαμπρότητα και όπως ορίζει το τυπικό εορτάστηκε και στη Λιβαδιά Σερρών η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου. Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό ενοριακό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης επί τῃ εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τελέσθηκε δοξολογία για την ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Τα τροπάρια απέδωσαν εξαιρετικά και με βάση το Βυζαντινό τυπικό οι ψάλτες της ενορίας, κ.κ. Δημήτριος Καρακάσης και Θεόδωρος Κοτσακίδης. Ακολούθησε πομπή με πλήθος κόσμου και εκπροσώπους της Ελληνικής Αστυνομίας στην πλατεία του χωριού, όπου τελέστηκε υπό του πατρός Αγγέλου (Γανίτη) επιμνημόσυνη δέηση για τους ηρωικούς πεσόντες του Γένους, ενώ από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης κατετέθησαν στέφανοι στο ηρώο του χωριού. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο τ. Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Κερκίνης, κος Ευστάθιος Ζαπρίδης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Λιβαδιάς, κος Παναγιώτης Ζέλιος και οι τοπικοί Σύμβουλοι της Κοινότητας Λιβαδιάς, κ.κ. Εμμανουήλ Μουμτζίδης και Κυριάκος Φρέγγος ενώ ο κος Ζαπρίδης και ο κος Ζέλιος ήταν αυτοί που κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων. Ενεργή συμμετοχή στην εκδήλωση είχε και το Γυμνάσιο Λιβαδιάς το οποίο κατέθεσε χρηματικό αντίτιμο στο Χαμόγελο του παιδιού αντί στεφάνου. Στη συνέχεια, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, ενώ με το πέρας της σιγής ακούστηκε το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι Ελληνική», ως διαμαρτυρία τόσο στη Συνθήκη των Πρεσπών όσο και στα ανιστόρητα ψεύδη των γειτόνων και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την μαθητική παρέλαση από δύο μεικτά τμήματα μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου Λιβαδιάς και τις δηλώσεις των υπευθύνων.
Στην παρέλαση έλαβαν μέρος οι κάτωθι εκπαιδευτικοί και μαθητές:
Σιδηρόπουλος Κωνσταντίνος καθηγητής φυσικής αγωγής
Σημαιοφόρος: Τριαντάφυλλος Λαϊνάς, μαθητής της Γ΄ τάξης Γυμνασίου από την Τ.Κ. Λιβαδιάς
Παραστάτες:
Τζήμας Γεώργιος, μαθητής της Γ΄ τάξης Γυμνασίου από την Τ.Κ. Λιβαδιάς
Τζήμα Άννα, μαθήτρια της Γ΄ τάξης Γυμνασίου από την Τ.Κ. Λιβαδιάς
Πάππος Βασίλειος, μαθητής της Β΄ τάξης Γυμνασίου από την Τ.Κ. Λιβαδιάς
Γκαϊδατζή Μαρούλα, μαθήτρια της Β΄ τάξης Γυμνασίου από την Τ.Κ. Κερκίνης
Καγιόγλου Ιωάννα, μαθήτρια της Β΄ τάξης Γυμνασίου από την Τ.Κ. Νεοχωρίου
Διμοιρήτες:
Φρέγγου Δέσποινα, μαθήτρια της Β΄ τάξης Γυμνασίου από την Τ.Κ. Λιβαδιάς
Πάππος Ιωάννης, μαθητής της Β΄ τάξης Γυμνασίου από την Τ.Κ. Λιβαδιάς

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κα Χρυσάνθη Παλάζη, Διευθύντρια του Γυμνασίου Λιβαδιάς Σερρών η οποία τόνισε το νόημα της ενότητας του Ελληνικού λαού για τα εθνικά δίκαια και την ελευθερία, σε έναν αγώνα που βασίστηκε στην προσπάθεια για παιδεία και στην αγωνία για τη διατήρηση της γλώσσας, της εθνικής συνείδησης, των παραδόσεων και της θρησκείας του. Στο λόγο της μάλιστα για τη διαχρονικότητα των μηνυμάτων του 1821 η κυρία Παλάζη τόνισε το ρόλο που μπορεί να παίξει και σήμερα η παιδεία μέσω της εξωστρέφειας στη στήριξη του χειμαζόμενου από την οικονομική κρίση ελληνικού λαού, αλλά και στην αποτύπωση του στίγματος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της περιοχής στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Τέλος, η κυρία Παλάζη ευχαρίστησε δημοσίως και την ταπεινότητά μας για την ελάχιστη συμβολή μας στην προσπάθεια αυτή της εξωστρέφειας και της προβολής των δράσεων του σχολείου.

Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki)
Αρθρογράφος της Γραφίδας Σιντικής, του Σερραϊκού Θάρρους και του Θάρρους της Σιντικής
Ταχ. Δ/νση: Λιβαδιά Σιντικής Σερρών, Τ.Κ. 62055
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 6945488779

Η μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2019 στην Λιβαδιά Σερρών, όπως την κατέγραψε ο φακός της ΓΡΑΦΙΔΑΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ Σερρών (φωτό και βίντεο)

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου πιο επίκαιρη από ποτέ https://youtu.be/F1y2k5wFeRA



Χρυσάνθη Παλάζη: Η επέτειος της 25ης Μαρτίου πιο επίκαιρη από ποτέ. 25.3.2019 https://youtu.be/c1w4gF0d3Bg

Φωτογραφίες: 
























































































ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΜΕΡΑ:


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.