Friday, June 26, 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «Η κυβέρνηση απαξιώνει το θεσμό του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας» εγκλωβίζοντας 3.500 απόφοιτους των ΕΠΑΛ»

Τριάντα πέντε Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 7627/23.06.20) καταγγέλλοντας τη συστηματική απαξίωση του θεσμού του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας» των Επαγγελματικών Λυκείων που ξεκίνησε να υλοποιείται από το σχολικό έτος 2017 – 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζοντας ευρεία αποδοχή από τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους επαγγελματικούς φορείς. 

Ο πολύ σημαντικός αυτός θεσμός που αναβάθμισε τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ κινδυνεύει με ακύρωση αφού με ευθύνη της κυβέρνησης ο ΕΟΠΠΕΠ δεν έχει πραγματοποιήσει τις εξετάσεις πιστοποίησης των αποφοίτων του 2018 – 2019, που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2020. Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση, κανένας προγραμματισμός ή προετοιμασία από το Υπουργείο Παιδείας ή τον ΕΟΠΠΕΠ για τη διενέργεια των εξετάσεων πιστοποίησης αυτών των αποφοίτων, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι αναμένοντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Μόλις στις 15 Ιουνίου, το Υπουργείο ανακοίνωσε την πραγματοποίηση του προπαρασκευαστικού προγράμματος για την προετοιμασία των υποψηφίων για τις εξετάσεις, χωρίς όμως να συνοδεύσει αυτή την ανακοίνωση με τον καθορισμό και των εξετάσεων. Η συστηματική απαξίωση του Θεσμού έρχεται ως συνέχεια της απόπειρας της κυβέρνησης να αποκόψει τυπικά και ουσιαστικά τον θεσμό της Μαθητείας από τα δημόσια ΕΠΑΛ, προκειμένου να οδηγηθούν οι μαθητές και οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων σε ιδιωτικές δομές. Προβληματισμό επίσης δημιουργεί η εξαγγελθείσα πρόθεση της κυβέρνησης να μετατρέψει τον ΕΟΠΠΕΠ από φορέα που προγραμματίζει και διενεργεί εξετάσεις σε φορέα πιστοποίησης ιδιωτικών φορέων οι οποίοι με τη σειρά τους θα αναλάβουν την υλοποίηση της διαδικασίας, ιδιωτικοποιώντας με αυτό τον τρόπο τις εξετάσεις πιστοποίησης.  
Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:
«Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει τις δημόσιες δομές εκπαίδευσης προς όφελος των ιδιωτών δεν έχει σταματημό. Θέλει να περικόψει την δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση, την απαξιώνει συνεχώς και δημιουργεί όλο και μεγαλύτερο χώρο για τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Αδιαφορεί εάν στα ΕΠΑΛ υπάρχουν μαθητές που θα μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στο κόστος της εκπαίδευσής τους από ιδιώτες. Κρατά ομήρους τους απόφοιτους καλλιεργώντας έντεχνα την θεωρία «του κακού και αναποτελεσματικού δημοσίου» αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που προκαλεί στις ζωές των νέων της χώρας και των οικογενειών τους. Η προσπάθεια της να αποκλείσει την εγγραφή μαθητών άνω των 17 ετών στα ΕΠΑΛ και η προσπάθεια κατάργησης του θεσμού της μαθητείας από τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση, ανακόπηκε προς το παρόν, όμως η εξαγγελία ότι αυτές οι ρυθμίσεις θα επανέλθουν σε νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση προμηνύουν ότι επιμένει σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Είναι χρέος όλων μας να επαγρυπνούμε και να αποτρέψουμε την σκοπούμενη απαξίωση της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης. Τα ιδεολογήματά τους για την ανάπτυξη της ιδιωτικής έναντι της δημόσιας εκπαίδευσης πρέπει να απαντηθούν από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.».   

Στο link αναλυτικά η ερώτηση 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.