Monday, June 15, 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «Στον αέρα η αντιπυρική προστασία της χώρας από το επιτελικό κράτος της ΝΔ»


Σαράντα οκτώ Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 7301/12.06.20) με την οποία παραθέτουν σειρά παραλείψεων και καθυστερήσεων της κυβέρνησης σε ότι αφορά τη φετινή αντιπυρική προστασία της χώρας.

Οι Βουλευτές ξεκινούν με αναφορά στον πολυδιαφημισμένο Ν. 4662/2020 που ψηφίστηκε στις 7/2/2020, συνοδεύτηκε από διθυραμβικές παρουσιάσεις στον πρωθυπουργό και η εφαρμογή του ανεστάλη ένα μήνα μετά (14 Μαρτίου 2020) με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η αναστολή εφαρμογής του συγκεκριμένου Νόμου, που θα «έσωζε» τη χώρα από τις καταστροφές, αποτελεί απόδειξη της πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης και της απουσίας προετοιμασίας των αρμόδιων Υπουργείων, να εκδώσουν τις δεκάδες εφαρμοστικές διατάξεις που οι ίδιοι προέβλεψαν. 
Το «επιτελικό κράτος» ενημέρωσε τους Δήμους ότι θα λειτουργήσουν με το προηγούμενο πλαίσιο πολιτικής προστασίας  και αντιπυρικής προετοιμασίας μόλις μια εβδομάδα πριν από την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ανατρέποντας με αυτό τον τρόπο όλη τη σχετική προεργασία των Δήμων όλης της χώρας. Η απόφαση αυτή μάλιστα, συνεπάγεται και μια σειρά δυσμενών εξελίξεων, όπως για παράδειγμα μεταθέσεις πυροσβεστών από υπηρεσίες με λίγα κενά οργανικής δύναμης σε άλλες τελείως ελλειμματικές, η επιβάρυνση κόστους με ενοικίαση περισσότερων εναερίων μέσων, πληρωμάτων και τεχνικής υποστήριξης αυτών, η ίδρυση 84 νέων εποχικών πυροσβεστικών κλιμακίων αντί της ενδυνάμωσης και ενίσχυσης των υπαρχόντων μόνιμων κλιμακίων για τις ανάγκες αστικών και δασικών πυρκαγιών. 
Εκτός αυτών το «επιτελικό κράτος» απέτυχε και στον ορθό υπολογισμό των μορίων των εποχικών πυροσβεστών, με αποτέλεσμα να έχει προκύψει σωρεία ενστάσεων σε όλη τη χώρα και να γίνεται επανεξέταση των αιτήσεων με ότι αυτό συνεπάγεται στις προσλήψεις του αναγκαίου αριθμού εποχικών πυροσβεστών. 
Τέλος, ενώ η χώρα διαθέτει σημαντικό στόλο εναέριων μέσων πυρόσβεσης, η συντήρησή τους έχει παγώσει αφού οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους λόγω της ακατανόητης και αδικαιολόγητης απόφασης της Κυβέρνησης για μισθολογική συρρίκνωση (κατάργηση μη μισθολογικών παροχών, περικοπή επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας).
Με αφορμή την συγκεκριμένη ερώτηση ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:
«Το «επιτελικό κράτος» της ΝΔ στα καλύτερά του. Δυστυχώς για όλους μας η κυβέρνηση που στηρίζεται στην επικοινωνία και όχι στην ουσία, άλλαξε χωρίς να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, το πλαίσιο πολιτικής προστασίας, μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις. Υποτίθεται ότι προετοίμαζε τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής προστασίας εδώ και δύο χρόνια. Ένα μήνα μετά την ψήφιση της πολυδιαφημισμένης μεταρρύθμισης, ανέστειλε το Νόμο που η ίδια ψήφισε, ομολογώντας ότι δεν ήταν έτοιμη να τον εφαρμόσει. Ενημέρωσε τους Δήμους μια εβδομάδα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ότι επιστρέφουν στο καταργηθέν πλαίσιο. Έχει καθυστερήσει υπερβολικά να ολοκληρώσει τις προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών λόγω λαθών στη μοριοδότηση από τις αρμόδιες επιτροπές, με αποτέλεσμα να καθυστερεί υπερβολικά η προετοιμασία της πυροπροστασίας και να υπάρχουν δυσαναπλήρωτα κενά σε πολλές περιοχές, αφού δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για την ορθολογική διάταξη των δυνάμεων της πυροσβεστικής κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Διαφημίζει νέα πυροσβεστικά κλιμάκια χωρίς να έχει διασφαλίσει την στελέχωσή τους και χωρίς να έχει φροντίσει έγκαιρα για την ενδυνάμωση των υπαρχόντων μόνιμων πυροσβεστικών κλιμακίων. Η πολιτική της κυβέρνησης,  προκάλεσε απεργία στην ΕΑΒ με συνέπεια να μην έχει ολοκληρωθεί η κατάλληλη συντήρηση των μέσων αεροπυρόσβεσης που διαθέτει η χώρα και θα εμφανιστεί ως αναγκαία η ενοικίαση μέσων, πληρωμάτων και τεχνικών για την αεροπυρόσβεση. Οι ερασιτεχνισμοί της κυβέρνησης προκαλούν ελλιπή προστασία και επιπλέον κόστος για τους φορολογούμενους. Η επιτελική τους ανικανότητα εκθέτει τον ελληνικό λαό σε αχρείαστους κινδύνους». 
Στο link αναλυτικά η ερώτηση 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.