Tuesday, June 30, 2020

Το φαινόμενο π. Κλεομένης και οι μιμητές του


Του Χρυσοβαλάντη Παντελίδη, Εκκλησιαστικού ομιλητή


Ο π. Κλεομένης (κατά κόσμον Κλεομένης Κεφάλας) έγινε γνωστός μέσα από διάφορες δράσεις που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει και τις δικαστικές αρχές του τόπου. Ο π. Κλεομένης τυγχάνει πολέμιος κάθε μορφής αριθμοποίησης του ανθρώπου (Α.Μ.Κ.Α, Α.Φ.Μ., Ηλεκτρονικές Ταυτότητες, Τραπεζικό Σύστημα, Bar Code κ.λ.π.) και για αυτό αποφάσισε να ζει εκτός συστήματος προτρέποντας μας να πράξουμε το ίδιο. Η αλήθεια είναι ότι για να στηρίξει μερικές από τις επιλογές του (βανδαλισμούς μνημείων, A.T.M., αγαλμάτων, κ.λ.π.) έφτασε στο σημείο να φυλακιστεί. Δεν έχω σκοπό να σταθώ στο ήθος του ή στην εγκυρότητα της ιεροσύνης του, ούτε να μηδενίσω τους σκοπούς του, αλλά οφείλω να τοποθετηθώ σε αυτό το θέμα, διότι παρατηρούνται τάσεις  από ευλαβείς Χριστιανούς για παρόμοιες επιλογές.

Ο Ορθόδοξος Χριστιανός είναι γνωστό ότι οφείλει να αγωνίζεται διαρκώς, ώστε με την Χάρη Του Θεού να εισέλθει στην Βασιλεία Των Ουρανών που είναι και το μόνο ζητούμενο. Ο Χριστιανός πέραν των γενικότερων υποχρεώσεών του οφείλει να έχει διάκριση, σύνεση, σωφροσύνη, αυτοπειθαρχία, αυτοκυριαρχία, ευταξία και γενικότερα να αποτελεί ένα συγκροτημένο πρόσωπο. Δυστυχώς, ο συμπαθής κατά τα άλλα π.Κλεομένης για εμένα προσωπικά δεν φέρει τα ανωτέρω χαρίσματα παρά μόνο  έναν καλά στερεωμένο εγωισμό, διότι ενώ τυγχάνει νοητικά ευφυής στηρίζει με μανία παρορμητικές επιλογές του παρελθόντος του αρνούμενος να παραδεχθεί ότι έσφαλε πνευματικά (αμετανοησία). Το ότι ζει ακραία δεν σημαίνει ότι ζει και ασκητικά, διότι αν πιστεύει κάποιος κάτι τέτοιο θα τρίζουν τα κόκαλα του Τιμίου Προδρόμου και όλων των αγίων ασκητών. Άλλωστε ακραία ζουν και οι ιθαγενείς του Αμαζονίου, αλλά αυτό δεν τους κάνει αγίους. Όταν κάποιος βλέπει την άτακτη τακτική του π.Κλεομένη και την γενικότερη ακαταστασία του τρομάζει. Στο πρακτικό μέρος οι ενέργειες του βαθμιαία προκαλούν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό και τελικά το αμφιταλαντευόμενο ποίμνιο έρχεται παγιωμένο στο “σατανιασμένο”, όπως λέει  σύστημα. Άρα, ο π.Κλεομένης “άθελά” του εξυπηρετεί το σύστημα, αφού η αυτοδιαφημιζόμενη εξαθλίωσή του τρέφει το σύστημα ως παράδειγμα προς αποφυγή. Για παράδειγμα οι πρόσφατες επισκέψεις του σε σκουπιδότοπο για την κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών και η επιλογή μεταχειρισμένης οδοντόβουρτσας ή λεκάνης (χέστρας) προκαλούν αηδία. Αυτά βλέπουν, λοιπόν οι ακατέργαστοι πνευματικά και εν συνεχεία αηδιασμένοι ερωτεύονται ανεπιστρεπτί το σύστημα.
Οφείλουμε να διδασκόμαστε από την Αγία Γραφή και τους Βίους των Αγίων. Τρανταχτό ιστορικό προηγούμενο φυγής της Εκκλησίας αποτελεί η Έξοδος του Αρχαίου Ισραήλ από την Αίγυπτο. Η πράξη αυτή είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που δεν έχουν τα φαινόμενα αλά π.Κλεομένης με κυριότερα την μακροχρόνια πειθαρχεία - ευταξία και τα θαύματα. 
 Για να προλάβω τους κακόπιστους τονίζω ότι τυγχάνω πολέμιος κάθε μορφής δουλείας (και της ηλεκτρονικής) και συστήνομαι φανατικός πολέμιος σε κάθε προσπάθεια νόθευσης της Αλήθειας. Επίσης, για τους υπέρμετρα ζηλωτές τύπου π.Κλεομένη που διακηρύττουν ότι είναι διατεθειμένοι να μαρτυρήσουν για Τον Κύριό μας, τους προσφέρω όλα τα έξοδα μετακίνησης για να κηρύξουν στο Ισλαμικό Χαλιφάτο και να λάβουν ως ανταμοιβή το Στέφανο του Μαρτυρίου. Αν πάλι δειλιάζουν να διακονήσουν σε τέτοιο επίπεδο, ας περιοριστούν σε αγώνες εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας μιμούμενοι το κατά δύναμιν τους Πατέρες της Εκκλησίας. Δυστυχώς, η πλάνη του Κλεομενισμού έχει πάρει διαστάσεις πνευματικής επιδημίας με μιμητές και εντός της Ιεράς μας Μητρόπολης.
 Αγαπητοί μου αδερφοί, σας συνιστώ να μη σαλευτείτε χάνοντας την ψυχραιμία του νου σας. Ούτε να θορυβείστε, μήτε με πνεύμα, μήτε με λόγο, μήτε με επιστολή σαν να ήταν από ανθρώπους του Θεού. Κανείς ας μη σας εξαπατήσει κατά κανέναν τρόπο. Η Αγία Εκκλησία μας προσφέρει απλόχερα όλα τα απαραίτητα εφόδια και εργαλεία για να πράξουμε το ορθό. Ότι ακούγεται στα ώτα μας λογικό δεν σημαίνει ότι είναι και Ορθόδοξο, αφού η εκκλησιαστική ιστορία έδειξε ότι οι αιρέσεις διαδόθηκαν από “λογικές” ερμηνείες. Κλείνοντας λέγω ότι απαιτείται από όλους μας μυστηριακή ζωή, εγρήγορση και να έχουμε τα μάτια του πνεύματος πάντα ανοιχτά. 
Η Χάρις Του Κυρίου μας Ιησού Χριστού να είναι με όλους τους πιστούς.

Χρυσοβαλάντης Παντελίδης Εκκλησιαστικός ομιλητής



No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.