Tuesday, June 30, 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «Ανύπαρκτη η πολιτική της ΝΔ σε ότι αφορά την προστασία των δασών και την πρόληψη»


Σαράντα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν νέα ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 366/7778/29.06.20) με την οποία αναλύουν την εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης να προβεί έγκαιρα στις αναγκαίες παρεμβάσεις πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, στην πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου και εποχικού προσωπικού και στην υλοποίηση παρεμβάσεων που μπορούν να προστατέψουν τα δάση.

Οι Βουλευτές καταγγέλλουν την αναίτια ακύρωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ όπου προβλεπόταν η χρηματοδότηση με 140 εκ. € των Δασικών Υπηρεσιών για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, η πρόσληψη 550 δασολόγων και δασοπόνων (200 μόνιμοι και ενταγμένοι στον απαραίτητο προγραμματισμό για το 2019) με εξασφαλισμένη την ένταξη της χρηματοδότησης στο ΠΔΕ και τον κρατικό προϋπολογισμό. Ειδικότερα, από τις 550 προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων που είχαν προγραμματιστεί και εγκριθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υλοποιηθεί καμία, παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχουν κατατεθεί και παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις. Και αυτό παρά το γεγονός ότι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχαν εξασφαλιστεί οι σχετικές πιστώσεις. Το αποτέλεσμα είναι η Γενική Διεύθυνση Δασών να λειτουργεί με λιγότερο από τα 2/3 του προσωπικού, που προβλέπεται στα περιγράμματα θέσεων σύμφωνα με την προβλεπόμενη δομή της υπηρεσίας.  
Στον τομέα του εποχιακού προσωπικού οι Δασικές Υπηρεσίες υστερούν σημαντικά αφού οι συμβάσεις εργασίας των 5.066 απασχολούμενων στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της Χώρας, έληξαν στο τέλος Ιανουαρίου 2020 και έκτοτε δεν εφαρμόζεται κανένα πρόγραμμα αντιπυρικής προστασίας. Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι η σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων πρόληψης δασικών πυρκαγιών που διενεργούνταν από τους εργαζομένους του κοινωφελούς προγράμματος, που ήταν: δασολόγοι, δασοπόνοι, ειδικοί δασικής προστασίας, διοικητικοί Δ.Ε., οδηγοί, χειριστές μηχανημάτων έργων, φύλακες, δασεργάτες κλπ Πρόκειται για προσωπικό που έχει εκπαιδευτεί για τις εργασίες πρόληψης και προστασίας των δασών και προσφέρει τις υπηρεσίες του από το 2018 ενισχύοντας σημαντικά την αντιπυρική προστασία όλης της χώρας. 
Αντί όμως η κυβέρνηση να θεωρήσει προτεραιότητα την επίλυση αυτών των ζητημάτων, ψήφισε τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο 4685/2020 όπου με το άρθρο 48 νομοθετήθηκε η «αναμόρφωση και των κυρωμένων δασικών χαρτών» μέσα σε διάστημα 2 μηνών από την ψήφιση του νόμου. Μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες κανονιστικές πράξεις και κατά συνέπεια δεν έχει εκκινήσει αυτή η διαδικασία αναμόρφωσης επομένως οδηγούμαστε σε ακύρωση των δασικών χαρτών κάτι που επιδρά άμεσα στην προστασία των εκτάσεων αυτών καθώς ανοίγει πάλι η διαδικασία αμφισβήτησης της μορφής τους και παρέχεται έρεισμα για νέες προσπάθειες διεκδικήσεων και καταπατήσεων δασικών εκτάσεων. 
Ενώ όμως οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες εργασίες πρόληψης, (αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμός δασών κλπ) ο πρωθυπουργός της χώρας  στις 19.5.2020 κατά την παραλαβή πυροσβεστικών οχημάτων ότι φέτος είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ενώ στην πραγματικότητα έχουν διακοπεί και δεν έχουν υλοποιηθεί οι δράσεις πρόληψης. Παράλληλα ο Υπουργός ΠΕΝ κ. Χατζηδάκης επαίρεται για τα προγράμματα αναδάσωσης που απλά ανακοίνωσε χωρίς όμως να έχει προχωρήσει σε κάποια ουσιαστική ενέργεια στην κατεύθυνση της πρόληψης των πυρκαγιών και χωρίς να έχει ξεκινήσει να υλοποιείται κανένα πρόγραμμα αναδάσωσης. 
Με αφορμή την συγκεκριμένη ερώτηση ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:
«Η αμέλεια της κυβέρνησης να δρομολογήσει έγκαιρα τις αναγκαίες δράσεις για την προστασία των δασών είναι ανύπαρκτη. Όχι απλώς δεν προετοίμασε κατάλληλα τη χώρα, όχι απλώς δεν έχει ενισχύσει με το αναγκαίο προσωπικό τις Δασικές υπηρεσίες, όχι απλώς δημιούργησε ένα κενό περίπου έξι μηνών στα αναγκαία έργα πρόληψης, αλλά ακύρωσε την δρομολογημένη πολιτική προστασίας των δασών παρά το ότι υπήρχαν εξασφαλισμένοι πόροι, ψήφισε το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που ακυρώνει τους δασικούς χάρτες που κατάφερε να ολοκληρώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι δασικοί χάρτες αποτελούν ένα από τα πολυτιμότερα αρχεία του κράτους και η κυβέρνηση της ΝΔ τους ακυρώνει δημιουργώντας προφανώς προϋποθέσεις για νέες αμφισβητήσεις και νέες αυθαιρεσίες. Και στον τομέα της προστασίας των δασών αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη». 

Στο Link αναλυτικά η ερώτηση

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.