Thursday, June 18, 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «36.500 άνεργοι όμηροι της κυβερνητικής επιτελικής ανικανότητας και στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας »


Πενήντα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 7453/17.06.20) με την οποία εγκαλούν την κυβέρνηση για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας που θα δώσει διέξοδο σε 36.500 ανέργους. 

Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα έπρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, η πρώτη όμως Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Πρόγραμμα υπογράφηκε μόλις τον Μάρτιο του 2020 ενώ δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ένα μήνα αργότερα, τον Απρίλιο. Δύο μήνες μετά, το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει δώσει ακόμα τη σχετική εντολή στον ΟΑΕΔ για να ξεκινήσει η διαδικασία απορρόφησης 36.500 ανέργων σε Δήμους, Περιφέρειες και ΝΠΔΔ της χώρας, παρά το ότι ο ίδιος ο Υπουργός δήλωσε πρόσφατα ότι το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί εντός του Ιουνίου.  Για να ολοκληρωθεί όμως η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων απαιτούνται συνήθως 10 έως 15 ημέρες, ενώ ακολουθεί η ανάρτηση των προσωρινών πινάκων, η υποβολή και εξέταση ενστάσεων και τελικά η ανάρτηση των οριστικών πινάκων, διαδικασίες που για να ολοκληρωθούν συνήθως απαιτούν άλλες δύο με τρεις εβδομάδες τουλάχιστον και εφόσον αυτές γίνουν με γοργά βήματα. Δεδομένου ότι η σχετική πρόσκληση υποβολής αιτήσεων δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα, αφού δεν έχει δοθεί σχετική εντολή, οι ωφελούμενοι θα μπορούν να απασχοληθούν στην καλύτερη περίπτωση στα τέλη καλοκαιριού ή τις αρχές φθινοπώρου. Ένας ολόκληρος χρόνος χαμένος δηλαδή για 36.500 ανέργους, αν ο επικείμενος ανασχηματισμός δεν επιφέρει νέες καθυστερήσεις. 
Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, δήλωσε σχετικά:
«Η επιτελική ανικανότητα της κυβέρνησης κάθε φορά που πρόκειται για πραγματική κοινωνική ανάγκη είναι παροιμιώδης. Εάν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν πραγματικά για τους ανέργους θα έσπευδε να υλοποιήσει το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που έχει ανακοινωθεί ότι θα ξεκινούσε τον Οκτώβριο του 2019. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί, η κυβέρνηση σκοπίμως καθυστερεί την προκήρυξη του Προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας, προκειμένου να επιβάλλει την κατάρτιση των ωφελούμενων ανέργων μέσω ΚΕΚ. Πιθανώς να έχουμε σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια αντίστοιχη των voucher της ντροπής για τους επιστήμονες. Το επιτελικό κράτος της ΝΔ άλλωστε λειτουργεί μόνο στις περιπτώσεις που συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων αποκομίζουν οικονομικά κέρδη.  Η κοινωνική αναλγησία και η ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης δημιουργούν πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα ήδη υπάρχουν».  


Στο link αναλυτικά η ερώτηση 

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.