Saturday, June 27, 2020

Λευτέρης Αβραμάκης: «Με τον Κώστα Αρβανίτη αναδεικνύουμε ξανά ζητήματα που αφορούν στο κοινωνικό κράτος»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, συνοδεία στελεχών της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκε στην πόλη των Σερρών τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) Κώστα Αρβανίτη στα πλαίσια διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Νομό μας ξεκινώντας έτσι μια μεγάλη περιοδεία ανά τη χώρα ως μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά την πρώτη ημέρα επισκέφθηκε μαζί με τον βουλευτή τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στις Σέρρες, το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών και την επιχείρηση της ΚΡΙ – ΚΡΙ.


Στη Δομή Φιλοξενίας συνομιλήσαν με την νέα Διοικήτρια Δήμητρα Παναγιωτάκη, τον team leader του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Παύλο Παυλίδη και τον συντονιστή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πέτρο Κούλικα. Μετά από μία περιήγηση στο χώρο η κα Παναγιωτάκη και ο κος Παυλίδης μας ενημέρωσαν για τον τρόπο λειτουργίας της δομής, για το πρόγραμμα «Ήλιος» που προσφέρει στέγη επί εξάμηνο σε όσους πρόσφυγες έχουν πάρει άσυλο, για τους Γεζίντι και τον τρόπο ζωής τους. 
Έπειτα, το κλιμάκιο επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, όπου συνάντησαν εκεί αρχικά αντιπροσωπεία των συμβασιούχων (πρώην εργολαβικών και επικουρικών), τον Πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Σερρών (ΕΝΙΝΣ), Βαγγέλη Παπαμιχάλη, τον ταμία του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Ηλία Γερμενίδη και συνομίλησαν μαζί τους για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου, την αδυναμία εκτέλεσης χειρουργείων λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, την προοπτική της επανόδου των εργολάβων στη σίτιση, την καθαριότητα, τη φύλαξη και κάθε άλλη δραστηριότητα που μπορεί να λειτουργήσει με ΣΔΙΤ.
Εν συνεχεία συνομίλησαν με το Διοικητή του Νοσοκομείου, Νίκο Φαρμάκη, τον Υποδιοικητή, Παναγιώτη Πεγίδη, την εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο, Χρυσούλα Αλεβιζάκη, και τους Διευθυντές Ιατρούς Δημήτριο Μπαλαξή και Φανή Μάρκου. Η διοίκηση του Νοσοκομείου μας ανέφερε μια σειρά ζητημάτων που την απασχολούν σήμερα, όπως είναι η έλλειψη ιατρών, ενώ φανήκε επιφυλακτική ως προς την παραχώρηση σε εργολάβους συγκεκριμένων κομματιών της λειτουργίας του Νοσοκομείου.
Τέλος, η πρώτη ημέρα της περιοδείας ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην επιχείρηση υπόδειγμα του Νομού μας, στο εργοστάσιο της ΚΡΙ – ΚΡΙ, όπου συνάντησαν τον Πρόεδρο της εταιρείας, Παναγιώτη Τσινάβο, και δέχθηκαν ενημέρωση σχετικά με τα επιχειρηματικά σχέδιά της.
Το βράδυ της ίδια ημέρας ακολούθησε εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Ευρωβουλευτή με  τίτλο «Δημοκρατία κι Ενημέρωση στην Ελλάδα, το κράτος των Αθηνών και οι ρωγμές στην περιφέρεια», στην οποία ο Λευτέρης Αβραμάκης απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ άκουσαν τις ανησυχίες και τις απόψεις των παρευρισκόμενων πολιτών και απάντησαν στις ερωτήσεις τους.
Κατά τη δεύτερη ημέρα της περιοδείας, ο Λευτέρης Αβραμάκης συνοδεία κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε μαζί με τον Ευρωβουλευτή στις Φυλακές Νιγρίτας. Εκεί συνάντησαν τον Διευθυντή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, Τάσο Λασπά, και διδάσκοντες και συνομίλησαν με αντιπροσωπεία κρατουμένων, οι οποίοι ανέφεραν μια σειρά ζητημάτων για τις συνθήκες κράτησης και την δυνατότητα άσκησης των νόμιμων δικαιωμάτων τους. Στη συνέχεια συνομίλησαν με τον Διευθυντή του Καταστήματος, Γιώργο Οικονόμου και αντιπροσώπους των εργαζομένων, οι οποίοι έθεσαν υπόψιν των δύο πολιτικών προσώπων κρίσιμα λειτουργικά ζητήματα.
Ακολούθησε η επίσκεψη στο Δήμαρχο Βισαλτίας, Αθανάσιο Μασλαρινό, στην οποία παρευρέθηκαν και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος, ενώ κατατέθηκαν και διάφορες προτάσεις.
Η περιοδεία του Κώστα Αρβανίτη στις Σέρρες έκλεισε με την επίσκεψη στη Δομή Φιλοξενίας στο Κλειδί, όπου έλαβε χώρα συνάντηση με τον Διοικητή της Δομής, Βασίλη Νικηφόρου, και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΟΜ, κο Αθανασιάδη. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, ως μέλους της επιτροπής LIBE του Ευρωκοινοβουλίου, που ασχολείται με ζητήματα μετανάστευσης και προσφύγων κατέγραψε τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στη Δομή, ενώ ενημερώθηκε και από το Διοικητή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. 
Στο πλαίσιο της περιοδείας του Ευρωβουλευτή, ο Λευτέρης Αβραμάκης δήλωσε: 
«Η περιοδεία του Ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη στις Σέρρες αποτέλεσε μια ακόμη ευκαιρία για να αναδείξουμε ζητήματα που αφορούν σε θεμελιώδεις δομές του κοινωνικού κράτους, όπως είναι τα Νοσοκομεία, τα Σωφρονιστικά Καταστήματα και οι Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων. Ήταν μια εξαιρετική αφορμή για να εστιάσουμε ξανά στις έννοιες της διαφορετικότητας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής επανένταξης.
Αρχικά αναφερόμενος στις Δομές θα ήθελα να τονίσω πως στο Νομό μας φιλοξενούμε ένα παράδειγμα και ένα αντιπαράδειγμα. Αφενός, λοιπόν, υπάρχει η Δομή Φιλοξενίας Γεζίντι, ένας υποδειγματικά οργανωμένος χώρος, στον οποίο φιλοξενούνται 1121 άνθρωποι σε αξιοπρεπείς συνθήκες και έχοντας την ευκαιρία να συμμετάσχουν κανονικά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αφετέρου, η Δομή στο Κλειδί, η οποία, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων, αποτελεί ένα σύγχρονο κολαστήριο ψυχών. 560 και πλέον άνθρωποι ζουν σε σκηνές των 10 ατόμων, χωρίς ρεύμα, σε συνθήκες μηδενικής υγιεινής και σε ένα χώρο, στον οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολη η διαβίωση. Η Δομή στο Κλειδί αποτελεί όνειδος για τη χώρα μας. Καμία λογική αποτροπής δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή τη χυδαία υποβάθμιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ζητούμε για το λόγο αυτό την άμεση κατάργησή της.
Όσον αφορά στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, αποτελεί ένα θέμα που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των δράσεων μας στο Νομό. Και θα συνεχίσει ως έχει. Θεωρώντας, λοιπόν, καθήκον μας τον αγώνα για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, ικανό να ανταποκριθεί στις κοινωνικές ανάγκες, δεν πρόκειται να σταματήσουμε να διεκδικούμε την άμεση πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού πλήρους απασχόλησης για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, την διατήρηση των απευθείας (χωρίς εργολάβους) συμβάσεων με εργαζόμενους στη σίτιση, την φύλαξη, την καθαριότητα και το μπλοκάρισμα της μετατροπής του Νοσοκομείου σε ένα τεράστιο ΣΔΙΤ. 
Ομοίως, θα παλεύουμε συνεχώς ώστε να υπάρξει η ανάλογη πολιτική προσλήψεων με κριτήρια εντοπιότητας και στο Κατάστημα Κράτησης της Νιγρίτας, το οποίο σήμερα είναι δυστυχώς υποστελεχωμένο. Επιπλέον, ο υπερβάλλων αριθμός κρατουμένων αποτελεί άλλο ένα μελανό σημείο της αντεγκληματικής πολιτικής στο Νομό μας, αφού καθιστά τις συνθήκες κράτησης δυσμενείς και αναξιοπρεπείς. Ασφαλώς, η μετακίνηση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ενισχύει ακόμη περισσότερο την κατασταλτική λειτουργεία των φυλακών, οι οποίες στην κατάσταση που βρίσκονται αδυνατούν να έχουν ρόλο σωφρονιστικό. 
Στην ατζέντα της Κυβέρνησης της ΝΔ, λοιπόν, είναι δεδομένο πως οι έννοιες του κοινωνικού κράτους, της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας έχουν περιθωριακή θέση. Γιατί κυριαρχεί η πρόθεση για τη διατήρηση της εξουσίας μιας μικρής κοινωνικής ομάδας, μιας ελίτ. Για αυτή την πολιτική της ελίτ οι ανάγκες της πλειοψηφίας και ακόμη περισσότερο των ανθρώπων που έχουν πραγματική ανάγκη είναι παντελώς αδιάφορες. Εδώ εντοπίζεται και η διαφορά μας, η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ και των ευρύτερων δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων με την ΝΔ και το νεοφιλελευθερισμό. Μέλημα μας είναι κυρίαρχα οι κοινωνικές ανάγκες, όχι οι επιδιώξεις μιας μικρής ελίτ σε βάρος της πλειοψηφίας. Και για αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.»






     



No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.