Thursday, April 23, 2015

Κατάθεση 3 ερωτήσεων από τον Κώστα Καραμανλή


Ο Βουλευτής Σερρών κ. Κώστας Καραμανλής κατέθεσε χθες, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τρεις ερωτήσεις στους αρμόδιους Υπουργούς για τα προβλήματα στο μεταναστευτικό, την διακινδύνευση συμμαχιών στην εξωτερική πολιτική της χώρας και για την ενεργοποίηση Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις καταστροφές στο Ν. Σερρών.
Συγκεκριμένα: ...
·         Σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την ακολουθούμενη μεταναστευτική πολιτική, κι αφού επισημαίνει ότι το όλο ζήτημα χρήζει διακομματικής αντιμετώπισης και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο ατελέσφορων μικροκομματικών αντιπαραθέσεων, ερωτά αν έχει αξιοποιηθεί το πλεονέκτημα ότι ο Έλληνας Επίτροπος είναι αρμόδιος για τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, καθώς κι αν έχει αναπτυχθεί από την πλευρά του Υπουργείου κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο, σε συνεργασία με τον Έλληνα Επίτροπο, για την καλύτερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας.

·         Διαπιστώνοντας ότι η κυβέρνηση υλοποιεί μια άτυπη πολιτική σταδιακής απομάκρυνσης από τη Δύση και τις παραδοσιακές δυτικές συμμαχίες σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και αναζητά συνεργασίες κυρίως με τις χώρες BRICS, όπως φαίνεται από συνομιλίες μελών της κυβέρνησης σε Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Βραζιλία, αλλά και τους λανθασμένους χειρισμούς που έφεραν σε κρίση τις σχέσεις μας με τις Η.Π.Α., ερωτάται ο Υπουργός Εξωτερικών αν η διακινδύνευση αυτών των παραδοσιακών συμμαχιών είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού για την αλλαγή στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική της χώρας ή, αντιθέτως, πλήρους έλλειψης σχεδιασμού σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικά ζήτημα, καθώς κι αν θεωρεί ότι θα μεταβληθεί απέναντι στη χώρα μας η στάση της κυβέρνησης των Η.Π.Α. στους διεθνείς οργανισμούς, όπως π.χ. στο Δ.Ν.Τ.

·         Τέλος, κι επειδή το πρόβλημα στο Ν. Σερρών αναφορικά με τις κατεστραμμένες από τις πλημμύρες γεωργικές εκτάσεις παραμένει ακόμα έντονο, κι επαναλαμβάνοντας ότι η λύση για την καταβολή αποζημιώσεων είναι η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης(ΕΓΤΑΑ), ο κ. Καραμανλής ρωτά τους Υπουργούς Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας αν οι υπηρεσίες τους έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ΕΓΤΑΑ, και – σε περίπτωση αρνητικής απάντησης – αν έχουν εκπονήσει κάποιο χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους. 


Ερώτηση
Προς τον
Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Ελληνική Μεταναστευτική Πολιτική

Αναμφισβήτητα, το ζήτημα της μετανάστευσης στη χώρα μας αποτελεί ένα σύνθετο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, το οποίο χρήζει άμεσης και διακομματικής αντιμετώπισης, και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο ατελέσφορων μικροκομματικών αντιπαραθέσεων.
Με λύπη, όμως, διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει κι αυτό το κρίσιμο θέμα με μια βολονταριστική ρητορεία, αναλωνόμενη σε ένα παιχνίδι ονοματολογίας, βαφτίζοντας πλέον όλους τους μετανάστες ως «πρόσφυγες», κι άρα δικαιούχους ασύλου, μη δεχόμενη καν τον όρο «παράτυποι μετανάστες» (irregular migrants), που έχει υιοθετήσει η Διεθνής Αμνηστία.
Παράλληλα, η συνολική κυβερνητική πολιτική κινείται – για άλλη μια φορά – σε τροχιά απομάκρυνσης από τις πολιτικές της φιλελεύθερης δύσης, θέτοντας σε κίνδυνο την ευρύτερη θέση της χώρας μας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που δείχνουμε πλέον να το αντιλαμβανόμαστε ως κάτι «ξένο» κι «εχθρικό» προς εμάς.
Ερωτάται, επομένως, ο κ. Υπουργός
·         Έχει αξιοποιηθεί το πλεονέκτημα ότι ο Έλληνας Επίτροπος είναι αρμόδιος για τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής;
·         Έχει αναπτυχθεί από την πλευρά του Υπουργείου κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο, σε συνεργασία με τον Έλληνα Επίτροπο, για την καλύτερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας;

Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Εξωτερικών


Θέμα:   Διακινδύνευση παραδοσιακών συμμαχιών στην εξωτερική πολιτική της χώρας

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της ηγεσίας της χώρας από την νέα κυβέρνηση, διαπιστώνεται η υιοθέτηση μιας άτυπης πολιτικής σταδιακούς απομάκρυνσης από τη δύση και των παραδοσιακών δυτικών συμμαχιών, και της ανεύρεσης νέων συνεργασιών, κυρίως στις χώρες BRICS.
Χαρακτηριστικές κινήσεις που επιβεβαιώνουν την παραπάνω ανησυχία, εντοπίζονται στο ταξίδι μερίδας της κυβέρνησης με επικεφαλής τον κο Πρωθυπουργό στη Ρωσία, στις συναντήσεις που είχαν οι κ.κ. Υπουργοί Δραγασάκης και Κοτζιάς στην Κίνα, στις συνομιλίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΕΞ. στο Ιράν, αλλά και την πρόσφατη μετάβαση του Αν. Υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Βραζιλία.
Όλη αυτή η πολιτική οδηγεί αναπόφευκτα τους δυτικούς συμμάχους μας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ να ανησυχούν για τις πραγματικές προθέσεις της χώρας μας, σε μια μάλιστα εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Αποκορύφωμα όλης αυτής της εσφαλμένης στρατηγικής αποτέλεσε και η φωτογραφική ρύθμιση της κυβέρνησης για ευνοϊκή μεταχείριση φυλακισμένων τρομοκρατών, διαταράσσοντας τις ομαλές – ως σήμερα – σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και φέρνοντάς τες σε οριακό σημείο.
Ερωτάται, επομένως, ο κ. Υπουργός:
·         Η διακινδύνευση αυτών των παραδοσιακών συμμαχιών είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού για την αλλαγή στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική της χώρας ή, αντιθέτως, πλήρους έλλειψης σχεδιασμού σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικά ζήτημα;
·         Υπάρχει η ανησυχία από την πλευρά του Υπουργείου, ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα επηρεάσουν αρνητικά το κλίμα των διαπραγματεύσεων;
·         Πιστεύει ότι θα μεταβληθεί απέναντι στη χώρα μας η στάση της κυβέρνησης των Η.Π.Α. στους διεθνείς οργανισμούς, όπως π.χ. στο Δ.Ν.Τ.;

Ερώτηση

Προς τους Υπουργούς:
·         Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
·         Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα:   Ενεργοποίηση Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις καταστροφές στο Ν. Σερρών

Το πρόβλημα στο Νομό Σερρών αναφορικά με τις κατεστραμμένες από τις πλημμύρες γεωργικές εκτάσεις, παραμένει ακόμα έντονο.
Όπως κατ’επανάληψη έχουμε τονίσει, κυρίως στα πλαίσια της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, η λύση για την καταβολή αποζημιώσεων είναι η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), όπως ορίζει ο Κανονισμός 1698/2005 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα, ώστε να δοθεί στήριξη για την αποκατάσταση του εισοδήματος αλλά και του παραγωγικού δυναμικού που έχει υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες. Τη συγκεκριμένη πρακτική την έχει, άλλωστε, αποδεχθεί πλήρως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της αρμοδίας Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, κας Corina Creţu.
Για να ενεργοποιηθούν, όμως, τέτοιου είδους μέτρα, θα πρέπει να ενσωματωθούν στο εθνικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης της χώρας μας και, φυσικά, να υπάρξει συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αποφύγουμε το συνηθισμένο φαινόμενο πρώτα να δίνει αποζημιώσεις το ελληνικό κράτος και μετά να καλείται να πληρώσει πρόστιμα και καταλογισμούς.
Ερωτώνται, επομένως, οι κ.κ. Υπουργοί:
·         Έχουν προβεί οι υπηρεσίες τους σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ΕΓΤΑΑ;
·         Αν όχι, έχετε εκπονήσει κάποιο χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους;

Κώστας Καραμανλής
Βουλευτής Ν. Σερρών

Νέας Δημοκρατίας  


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.