Saturday, April 25, 2015

Την ύπαρξη «σχεδίου Β'» για την Ελλάδα υπαινίχθηκε ο Σόιμπλε

Δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, επιμένουν Μοσκοβισί και Σαπέν
Την ύπαρξη «σχεδίου Β'» για την Ελλάδα υπαινίχθηκε ο Σόιμπλε
Υπαινιγμούς για την ύπαρξη ενός «σχεδίου Β'» σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, άφησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του το Σάββατο από τη Ρίγα. Μάλιστα, παρομοίασε την προετοιμασία για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με τις διαδικασίες που προηγήθηκαν της γερμανικής ενοποίησης το 1989.   Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, ερωτήθηκε αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ετοιμάζουν ένα «σχέδιο Β'», σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Σόιμπλε τόνισε πως «δεν πρέπει να ρωτάτε για εναλλακτικές πολιτικούς σε θέσεις ευθύνης», προσθέτοντας ότι κανείς μπορεί να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του για να φανταστεί τι θα μπορούσε να συμβεί. Τόνισε μάλιστα ότι αν απαντούσε θετικά, θα προκαλούσε πανικό.   Προσπαθώντας να εξηγήσει τη θέση του, έκανε τον παραλληλισμό με τη μυστικότητα που ήταν απαραίτητη πριν τη γερμανική ενοποίηση. «Αν τότε ένας υπεύθυνος υπουργός - ήμουν ένας από αυτούς - είχε πει από την αρχή ότι έχουμε ένα σχέδιο για την ενοποίηση, τότε όλος ο κόσμος θα έλεγε ότι οι Γερμανοί έχουν τρελαθεί», σημείωσε.   Από την πλευρά τους, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί αλλά και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν επεσήμαναν σήμερα πως δεν υπάρχει «σχέδιο Β΄» για την Ελλάδα. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β, ούτε Γ, ούτε Δ, ούτε Ε...» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σαπέν.   Το ζήτημα του «σχεδίου Β» φέρεται να τέθηκε από τον Σλοβένο υπουργό Οικονομικών Ντούσαν Μράμορ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup την Παρασκευή, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε πως μια τέτοια ιδέα είναι «καταφανώς αντιευρωπαϊκή».   Ο Μράμορ διευκρίνισε σήμερα ότι με τη χθεσινή του δήλωση δεν αναφερόταν στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά στις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαβουλεύσεις και την ανάγκη εξεύρεσης άλλης διαδικασίας.

ΠΗΓΗ lifo.gr


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.