Tuesday, April 21, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν νοείται εθνική συνεννόηση για την Ευρώπη χωρίς τη συμμετοχή της Κυβέρνησης

“Όταν υπάρχουν μεγάλα εθνικά προβλήματα, απαιτούνται εθνικές συναινέσεις. Κι αυτές οι συναινέσεις δεν γίνονται χωρίς τη συμμετοχή της κυβέρνησης. Καλώ, λοιπόν, τον Πρωθυπουργό να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας για να συζητήσουμε το θέμα των διαπραγματεύσεων και το θέμα της πορείας της χώρας στην ΕΕ.”
Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας το μεσημέρι στον ΑΝΤ1 Κύπρου στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας βλέπει ότι έχει μπροστά του ένα βουνό που φαίνεται από τις καθυστερήσεις ότι δεν ξέρει πως να το υπερβεί, καλό θα είναι να ακούσει και τους άλλους αρχηγούς”.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι πρόθυμος για συναντηθεί με κάποια κόμματα και κάποιους μόνο πολιτικούς αρχηγούς. “Συναντήσεις”, όπως είπε “μπορεί να γίνονται αλλά όταν μιλάμε για τη μεγάλη υπόθεση των σχέσεων μας με την ΕΕ, σε αυτή τη συνάντηση πρέπει να είμαστε όλοι μαζί”. ...


Διέψευσε για άλλη μια φορά ότι έγινε συνάντηση με τον κ. Σαμαρά και είπε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προτεραιότητες του Ποταμιού.

Καλούμενος να απαντήσει στο ερώτημα αν ο κ. Τσίπρας διέψευσε τις ελπίδες του ελληνικού λαού μέχρι σήμερα, αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας ότι θα αναφερθεί μόνο στο έργο των υπουργών της κυβέρνησης των οποίων οι προτεραιότητες πολλές φορές είναι σε λάθος κατεύθυνση. Κι ανέφερε ενδεικτικά την υπόθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που μας οδηγεί στη σύγκρουση με τους συμμάχους μας, τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς.

Είπε χαρακτηριστικά ότι και ο ίδιος είχε προειδοποιήσει τον Πρωθυπουργό ότι δεν θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα αυτές οι επιλεκτικές ρυθμίσεις για τις φυλακές και θα έπρεπε πάνω από όλα να υπερασπιστεί τις σχέσεις μας με τους συμμάχους μας ιδιαίτερα αυτή την ώρα. Η Ελλάδα, όπως είπε, έχει μεγάλη ανάγκη την Αμερική του Μπάρακ Ομπάμα ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που πρέπει να διεξάγει σκληρές διαπραγματεύσεις.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία είπε ότι το Ποτάμι υπερασπίζεται μια ανεξάρτητη πολιτική με πολλούς συμμάχους και τους Ρώσους και τους Κινέζους, γι’ αυτό ο ίδιος ως επικεφαλής έχει συχνή επαφή και με την ρωσική και την κινεζική πλευρά.

Αυτό που θα πρέπει να συνειδητοποιήσει η Κυβέρνηση είναι ότι τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Κινέζοι μας θέλουν ως Ευρωπαϊκή δύναμη και στην υποθετική περίπτωση που η Ελλάδα πάψει να είναι μέλος της ΕΕ, δεν θα έχουν κανέναν λόγο ούτε οι Ρώσοι ούτε οι Κινέζοι να επιζητούν τη σύσφιξη των σχέσεων με την Ελλάδα.

Σε ερώτηση για την οικονομική κατάσταση της χώρας ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι ” η κυβέρνηση κάθε μέρα ξύνει το πάτο του βαρελιού μήπως βρει κάποια ευρώ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και η υπόλοιπη οικονομία καταρρέει, καταρρέει πραγματικά. Οι επιχειρήσεις δε έχουν να πληρώσουν τον κόσμο τους, δε μπορούν να πάρουν οποιαδήποτε διευκόλυνση από τις τράπεζες, υπάρχει ένα αρνητικό εντελώς οικονομικό κλίμα.”.

Τέλος για το ζήτημα της Κύπρου και τις λύσεις που προωθούνται, είπε ότι “το Ποτάμι υπερασπίζεται την ανάγκη να υπάρξει μια Κύπρος ενιαία. Δε θα εφησυχάσουμε ούτε θα συνεχίσουμε τη ζωή μας με το διχασμό. Πρέπει κάποια στιγμή τα ξένα στρατεύματα να φύγουν και να φύγει ο στρατός κατοχής.Ο λαός της Κύπρου θα αποφασίσει και εμείς θα τους συμπαρασταθούμε”.

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης παρακάτω:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο αρχίζει σε λίγο ο Επικεφαλής του Ποταμιού ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος κ. Θεοδωράκης είναι μαζί μας στο στούντιο άρτι αφιχθείς πριν ξεκινήσετε τις επαφές.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γεια σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό μεσημέρι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είστε η πρώτη επαφή μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλώς ορίσατε στην Κύπρο, καλώς ορίσατε στον ΑΝΤ1.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, ευχαριστώ για την πρόσκληση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σε μια δύσκολη πάλι συγκυρία η Ελλάδα, τα μηνύματα των δανειστών και οι πιέσεις κ. Θεοδωράκη είναι ασφυκτικά και θα έλεγα ότι και ο τρόπος με τον οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση χειρίζεται τα πράγματα οδηγεί τις σχέσεις σε τεντωμένο σκοινί, ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ξέρετε, οι εταίροι και οι δανειστές κάνουν τη δική τους δουλειά, σημασία έχει αν εμείς μπορούμε να κάνουμε μία δουλειά προς όφελος των πολλών και φοβούμαι ότι εδώ και αρκετές μέρες, αρκετές εβδομάδες, η Ελληνική Κυβέρνηση περισσότερο συζητάει για πράγματα τα οποία δεν είναι επείγοντα, παρά για την ουσία των διαπραγματεύσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που βλέπετε εσείς την ουσία και που βλέπετε ότι επικεντρώνεται η Ελληνική Κυβέρνηση και χάνει αν θέλετε χρόνο;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στην πολιτική όπως ξέρετε και το ξέρετε πολύ καλά κι εδώ στην Κύπρο, γιατί το έχετε ζήσει στην πράξη, ο χρόνος παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από χρήματα κι έχει ανάγκη και από τις μεταρρυθμίσεις, άρα θα έπρεπε να γίνει μια κουβέντα με βάση τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να πάρει η Ελλάδα τα χρήματα που πρέπει να πάρει και να υποσχεθεί η Κυβέρνηση και να προωθήσει γρήγορα- τάχιστα κάποιες μεταρρυθμίσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έπρεπε αυτά να έχουν ήδη συμβεί.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα έπρεπε να είχαν συμβεί και είχαμε τον χρόνο να συμβούν. Δηλαδή όσο κι αν είναι μικρό το διάστημα της νέας Κυβέρνησης, είναι ταυτόχρονα και μεγάλο, δηλαδή μιλάμε πια για τρεις κοινοβουλευτικούς μήνες. Άρα υπήρχε ο χρόνος να κάνουμε μεταρρυθμίσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν οι δανειστές επιμένουν σε κόκκινες γραμμές, π.χ. απελευθέρωση των απολύσεων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και άλλα ζητήματα που θέτουν, πως θα πρέπει να χειριστεί την κατάσταση η Ελληνική Κυβέρνηση και με δεδομένες τις προεκλογικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει έναντι των πολιτών και των ψηφοφόρων;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, δε γνωρίζω τις κόκκινες γραμμές και γιατί δεν τις γνωρίζω; Γιατί δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση στην Αθήνα, δηλαδή δεν ξέρω αν οι δανειστές, οι εταίροι μας ζητάνε αυτά τα οποία λέτε.

Εμείς έχουμε πει ότι δεν είναι η ώρα για να λύσουμε το θέμα των μαζικών απολύσεων που ζητάνε οι εταίροι μας, εκεί έχουμε συμπαρασταθεί στην Κυβέρνηση. Στα βασικότερα πράγματα τα οποία έχουμε θέσει από το Φλεβάρη, από τις 20 Φλεβάρη δεν είναι ούτε να λύσουμε τώρα το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ούτε να κάνουμε μια συνολική ρύθμιση για το ασφαλιστικό, δεν υπάρχει αυτός ο χρόνος.

Οι κόκκινες γραμμές θέλουμε να μάθουμε ποιες είναι, δεν τις ξέρουμε αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να πούμε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές για να σας πω αν μπορούμε να τις ξεπεράσουμε ή όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε τις κόκκινες γραμμές των Αθηνών γνωρίζετε; Δεν έχουν ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις οι κυβερνώντες για το πώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αισθάνομαι ότι στη Λευκωσία είναι σαν να είμαι στην Αθήνα, οπότε συνεχίζουμε μια κουβέντα για την Ελλάδα, γιατί συνήθως ξέρεις ότι όταν είσαι στο εξωτερικό δε θες να κάνεις μια κουβέντα για την πατρίδα σου, αλλά θα το πω επιγραμματικά: Δεν έχουμε ενημέρωση από την Κυβέρνηση για το τι ζητάει από τους δανειστές και δεν έχουμε ενημέρωση σε πολύ σημαντικά πράγματα που θα έπρεπε να είχαμε ενημερωθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπό ποιες προϋποθέσεις θα συμμετείχατε σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα κ. Θεοδωράκη;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή υπό καμία προϋπόθεση. Αυτή η Κυβέρνηση έχει λάθος προτεραιότητες, αυτά τα πράγματα τα οποία έχει ξεκινήσει δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση και είμαστε πάρα πολύ μακριά από οποιαδήποτε σύμπλευση μαζί της συνολική.

Από κει και πέρα σε επιμέρους πράγματα προσπαθούμε να βοηθήσουμε την Κυβέρνηση και αυτό πιστεύω ότι είναι το στοιχείο μιας νέας πολιτικής. Βοηθάμε την Κυβέρνηση και καταθέτουμε προτάσεις, για το μεταναστευτικό συγκεκριμένες προτάσεις, για την ΕΡΤ συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά σύμπλευση αν εννοείτε συνολική δεν μπορούμε να έχουμε με αυτή την Κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα βλέπατε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή δε χρειάζεται μια άλλη τέτοια περιπέτεια η Ελλάδα τώρα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ζει πάρα πολύ δύσκολα, το οικονομικό πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, είναι πάρα πολύ έντονο, η Κυβέρνηση κάθε μέρα ξύνει τον πάτο του βαρελιού μήπως βρει κάποια ευρώ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και η υπόλοιπη οικονομία καταρρέει και καταρρέει πραγματικά.

Οι επιχειρήσεις δεν έχουν να πληρώσουν τον κόσμο τους, δεν μπορούν να πάρουν οποιαδήποτε διευκόλυνση από τις τράπεζες, υπάρχει ένα αρνητικό εντελώς οικονομικό κλίμα. Αυτό δεν μας επιτρέπει αυτή τη στιγμή να μιλάμε για πολυτέλεια εκλογών ή δημοψηφίσματος.

Αυτή η Κυβέρνηση έχει μια συγκεκριμένη εντολή, να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, μια δίκαιη Ευρώπη, να διαπραγματευτεί σκληρά και να κερδίσει κάποια πράγματα που δεν μπόρεσαν να κερδίσουν οι προηγούμενοι.

Το να κάνουμε εκλογές τι θα αλλάξει, τι θα κάνουμε; Θα κερδίζουμε έναν πολιτικό χρόνο, θα συζητάμε. Για ποιο λόγο; Η πολιτική ξέρετε πάνω απ’ όλα δεν πρέπει να τρέφει την πολιτική, πρέπει να τρέφει τους πολίτες. Αυτή τη στιγμή οι πολίτες υποφέρουν, με εκλογές οι πολίτες δε θα ελαφρυνθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πουν απλώς ξανά την άποψή τους.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, για ποιο λόγο όμως; Για ποιο λόγο, είναι πολύ κοντινό το διάστημα.

Εμείς έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε εκλογές, στις δημοσκοπήσεις εμφανιζόμαστε καλύτερα από τις προηγούμενες εκλογές, αλλά τι σημαίνει αυτό; Αυτό θα κάνουμε, μια ανακύκλωση για να κερδίζει ο καθένας 10 ή 20 έδρες; Αυτή τη στιγμή υπάρχει εντολή και η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει.

Να σας πω κάτι και δεν το έχω πει αλλά ίσως να είναι αφορμή να το πω εδώ από την Κύπρο. Τα μεγάλα εθνικά προβλήματα απαιτούν μεγάλες συναινέσεις, υπάρχουν άλλοι δρόμοι λοιπόν από τις εκλογές. Να σας πω τι θα μπορούσε να κάνει η Κυβέρνηση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα μπορούσε να κάνει η Κυβέρνηση μία προσπάθεια, την οποία εμείς της το ζητάμε από την αρχή, το είχα πει στον κ. Τσίπρα την πρώτη μέρα που τον είδα τη Δευτέρα μετά τις εκλογές.

Να κάνει μία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να υπάρξει μία εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης, μία εθνική συνεννόηση. Τα προβλήματα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις δυνάμεις του ενός κόμματος, δεν αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αντέχουν οι ώμοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να σηκώσουν το βάρος των αποφάσεων από ό,τι φαίνεται.

Αφού λοιπόν δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των αποφάσεων, ας πάμε σε μία μεγάλη προσπάθεια εθνικής συνεννόησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα και Κυβέρνηση εθνικής ενότητας; Να το διευκρινίσουμε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι δε μιλώ για Κυβέρνηση οικουμενική και για Κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Λέω το εξής όμως: Έχεις μια εντολή, έτσι; Πορεύεσαι. Όταν βλέπεις ότι απέναντί σου έχεις ένα πρόβλημα βουνό, ένα πρόβλημα που δεν μπορείς να λύσεις και φαίνεται ότι δεν μπορείς να το λύσεις, ζητάς μια εθνική συνεννόηση.

Να βρεθούμε λοιπόν οι Πολιτικοί Αρχηγοί και να δούμε ποιο είναι αυτό το άλυτο πρόβλημα. Οι Πολιτικοί Αρχηγοί με την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, το διευκρινίζω γιατί υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που οραματίζονται μικρότερες συναντήσεις, να βρεθώ εγώ με ένα κόμμα ή να βρεθούμε δύο κόμματα μαζί ή τρία κόμματα μαζί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαψεύσατε τις ψεύτικες πληροφορίες για Σαμαρά και Βενιζέλο ότι έγιναν τέτοια ραντεβού;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είστε πολύ καλά ενημερωμένη, ναι, ναι. Για ένα απλό λόγο, δεν είναι κακό, δεν ενοχοποιούμε τις συναντήσεις, μπορεί αύριο να δω έναν Πολιτικό Αρχηγό, αυτό έλειπε. Αλίμονο, έτσι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, να αναζητήσει συγκλίσεις. Με αυτόν τον τρόπο να τις αναζητήσει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να συζητάς είναι καλό, αλλά όταν υπάρχει μεγάλο εθνικό ζήτημα, αυτό που προέχει είναι με την Κυβέρνηση μπροστά να υπάρχει εθνική συνεννόηση. Χωρίς την Κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρχει εθνική συνεννόηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι απάντησε στο αίτημά σας ο κ. Τσίπρας; Γιατί μου λέτε ότι του το είχατε θέσει από την πρώτη συνάντηση που είχατε αμέσως μετά τις εκλογές.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν έχω απάντηση, πρακτικά δεν έχω απάντηση, γιατί το πρόβλημα δε λύνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και συνάντηση δε γίνεται.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Οι διαβεβαιώσεις ότι “όλα θα γίνουν” ξέρετε είναι εύκολες και η καινούρια μας Κυβέρνηση έχει ωραίους τίτλους και ωραίες διαβεβαιώσεις, αλλά σημασία έχει ότι δεν προχωράμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διέψευδε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού ο Τσίπρας;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε θα ήθελα να συζητήσω περισσότερο και ειδικά αυτή τη στιγμή και αυτή τη μέρα και από αυτό το νησί, αλλά είναι σίγουρο ότι πολλές από τις πολιτικές που βάζει μπροστά αυτή η Κυβέρνηση είναι εκτός πραγματικότητας.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από συμμάχους, όπως και η Κύπρος έχει ανάγκη από συμμάχους και εκεί που περιμένουμε να εντείνουμε τις συμμαχίες μας με κάποιες χώρες η Κυβέρνηση εν γνώσει της ανατίναξε τις γέφυρες με τους Αμερικανούς, με τον Ομπάμα και με τη Μεγάλη Βρετανία.

Και να σας πω κάτι, τον είχα προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι αυτό το νομοσχέδιο για τη δικαιοσύνη δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα της χώρας αυτή τη στιγμή κι από ότι φαίνεται του το είχαν πει κι άλλοι και παρόλα αυτά προχωρήσαμε σε ένα νομοσχέδιο το οποίο τορπιλίζει τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σάββας Ξηρός το θέμα κι αν θέλετε κυριάρχησε στις επαφές του κ. Κοτζιά στις Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται πως κυριάρχησε το θέμα αυτό και ενόχλησε τον Αμερικανό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά προσέξτε κάτι, αυτή τη στιγμή προέχει πάντα στην πολιτική να κοιτάς το μεγάλο και το μεγάλο είναι ο διεθνής ρόλος της χώρας, η διεθνής δύναμη της χώρας, η διαπραγμάτευση που πρέπει να κάνει με τους ευρωπαίους. Χωρίς τους Αμερικανούς θα είμαστε πολύ πιο αδύναμοι. Και επελέγη από κάποιους υπουργούς αυτή τη στιγμή να ανοίξουν ένα θέμα το οποίο είναι σε κόντρα με τους Αμερικανούς και σε κόντρα με τη Μεγάλη Βρετανία και πιθανόν και με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Είναι λάθος, είναι λάθος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η στροφή προς τη Ρωσία, το άνοιγμα προς Μόσχα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν ξέρω αν υπάρχει στροφή, να σας πω κάτι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άνοιγμα ίσως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κι εγώ βλέπω συνέχεια Ρώσους, βλέπω συνέχεια Κινέζους, η Ελλάδα πρέπει και ήταν πάντοτε και η Κύπρος ήταν ανοιχτή σε αυτές τις συζητήσεις. Αλίμονο, έχουμε συμμάχους, έχουμε φίλους, οι Ρώσοι είναι φίλοι μας, οι Κινέζοι είναι φίλοι μας.

Αλλά προσέξτε, για να μην υπάρχει παρεξήγηση κι αυτό συμβαίνει και με την Κύπρο επιτρέψτε μου και δεν είναι νουθεσία προς την πολιτική σας Ηγεσία, αλλά είναι, νομίζω ότι το ξέρουν κι αυτοί. Οι Ρώσοι, οι Κινέζοι, θέλουν την Ελλάδα, θέλουν την Κύπρο, τη θέλουν όμως ως δυνατό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, δεν τη θέλουν απομονωμένη.

Δηλαδή και μου το έχει συζητήσει ξεκάθαρα και ο Κινέζος Πρέσβης και ο Ρώσος Πρέσβης, ότι “θέλουμε βέβαια την Ελλάδα, να συνεργαζόμαστε, να παίρνουμε προϊόντα, να ανταλλάσσουμε” αλλά…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γέφυρα προς Ευρώπη, γέφυρα όμως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αλλά γέφυρα, σωστά το λέτε, γέφυρα προς την Ευρώπη, έτσι; Μια απομονωμένη Ελλάδα, υποτεθείστω, λέμε τώρα ότι η Ελλάδα θέλει να φύγει από την Ευρώπη ή τέλος πάντων να φύγει από τη Ζώνη του Ευρώ, πιστεύετε ότι θα έχει λόγο να συναντάει ο Πούτιν τον Πρωθυπουργό σε εκείνη τη φτωχή Ελλάδα ή ο Κινέζος Πρόεδρος; Όχι, μας θέλουν οι σύμμαχοί μας να ενισχύουμε συνεχώς τις θέσεις μας και τις σχέσεις μας, αλλά μας θέλουν ως δυνατό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύπρος. Ψηλά στην ατζέντα το κυπριακό στις επαφές που θα έχετε ή φέρνετε κάποιο μήνυμα από την Αθήνα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Από την πρώτη μέρα, ξέρετε, συνομίλησα με αρκετούς Πολιτικούς Ηγέτες της Κύπρου, υπάρχουν πράγματα που όταν μπαίνεις στην πολιτική είναι κατευθείαν το μυαλό σου και στην Κύπρο και στα προβλήματα της Κύπρου, έτσι; Η σχέση μας είναι τόσο αδελφική και τόσο στενή που δεν κάνεις ένα ταξίδι απλώς, είναι μέσα στην καρδιά σου αυτή η υπόθεση.

Βέβαια εγώ ξέρετε είχα από παλιά την άποψη ότι αυτό το νησί πρέπει να γυρίσει κάποια στιγμή να είναι ενωμένο, πρέπει να αποκτήσει την κυριαρχία του, πρέπει να φύγουν οι Τούρκοι, να φύγουν οι ξένες δυνάμεις και να φύγει βέβαια η δύναμη κατοχής, να αποκτήσει μια ενιαία οντότητα το νησί, αυτή είναι η άποψή μας, αυτή είναι η προσπάθειά μας και αυτό είναι και το κάλεσμά μας προς τους Κυπρίους Ηγέτες.

Αυτοί ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, δε θα τους πούμε εμείς τις λεπτομέρειες, αλλά πρέπει να οδηγηθούμε κάποια στιγμή σε μία λύση του κυπριακού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, το γεγονός ότι υπήρξαν αυτές οι πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις με «Barbaros» με τη «Naftex» που προκάλεσαν αντίδραση της Κυβέρνησης και αποχή του Νίκου Αναστασιάδη από το τραπέζι των συνομιλιών, επειδή είναι ωραίο να στέλνουμε το μήνυμα ότι πρέπει να λυθεί, αλλά δεν πρέπει να βοηθήσουν όλες οι πλευρές και όλοι όσοι εμπλέκονται στο πρόβλημα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαίνεται ότι η Τουρκία παρά τις όποιες δημόσιες τοποθετήσεις στο τραπέζι δεν στέλνει αυτό το μήνυμα κ. Θεοδωράκη.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν το αμφισβητώ ότι είναι έτσι, ο κανόνας είναι αυτός που λέτε, ότι η Τουρκία ίσως να μην έχει λόγους, ίσως να μη θέλει να επιλυθεί το κυπριακό, γιατί έχει βρει μια βάση στη βόρεια πλευρά της Κύπρου. Εμείς όμως δεν πρέπει να τους κάνουμε το χατίρι, δηλαδή δεν μπορούμε να πέφτουμε σε αυτή την παγίδα της κλιμάκωσης της έντασης.

Δεν ανεχόμαστε τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά αυτό που πρέπει να αποφασίσουμε και το λέω και για τους Έλληνες Πολιτικούς Ηγέτες που μερικές φορές λοξοκοιτούν και κάποιες άλλες απόψεις, ότι μήπως είναι καλό η Κύπρος να συνεχίσει μόνη της, μόνο αυτό το κομμάτι, εγώ δεν έχω αυτή την άποψη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκείνοι εκεί, εμείς εδώ, είναι ναι μια άποψη που κάποτε εκφράστηκε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι, εγώ δεν έχω αυτή την άποψη, εγώ έχω την άποψη ότι πρέπει να επιμείνουμε κι ελπίζω οι εκλογές στα κατεχόμενα να προωθήσουν λίγο την υπόθεση των συνομιλιών, δηλαδή να μην υπάρχουν άνθρωποι σκληροί, άνθρωποι που είναι τόσο πολύ υπάκουοι στις εντολές του τουρκικού στρατού και διαψεύδουν συνέχεια το όραμα μιας ενωμένης Κύπρου. Ελπίζω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν σας έθετα το δίλημμα «καλύτερα κακή λύση παρά διχοτόμηση», τι θα μου απαντούσατε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να τα βάλω στη ζυγαριά και να σας πω ευθέως, δεν έχω τη γνώση να το κάνω αυτό το πράγμα, δε μετέχω στις διαπραγματεύσεις, δεν ξέρω. Έχω μιλήσει με τον Πρόεδρο, μίλησα και με το ΑΚΕΛ, ξέρω κάποια πράγματα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι ξέρω το θέμα τόσο ώστε να αποφασίσω εγώ για τους Κυπρίους. Εμείς θα είμαστε εδώ, θα παρακολουθούμε ως ανερχόμενη νέα πολιτική δύναμη στην Αθήνα, θα παρακολουθούμε και θα συμπαραστεκόμαστε στους Κυπρίους και στις αποφάσεις των Ηγετών τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας λείπει η δημοσιογραφία;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μερικές φορές ναι, όταν βλέπω τις κάμερες λέω τι ωραία να ήμουνα από πίσω και να έκανα εγώ τις ερωτήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή με το σακίδιο στον ώμο και στους δρόμους.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι και στα ρεπορτάζ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε θα επανέλθετε, διαλέξατε αυτό το δρόμο πια.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για μερικά χρόνια θα είμαι στην πολιτική, αλλά μη λέτε ότι δε θα επανέλθω, έχω πει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτώ δεν λέω, υπό τη μορφή ερωτήματος το έθεσα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, έχω πει ότι θα είμαι στην πολιτική μέχρι τα 60 μου, άρα μπορεί να αρχίσω μια νέα δημοσιογραφική καριέρα μετά τα 60.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας το εύχομαι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρώ ότι λείπετε από την τηλεόραση και από τη δημοσιογραφία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χάρηκα γι΄ αυτή την κουβέντα μας, ευχαριστώ πάρα πολύ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά, καλή διαμονή, καλές συναντήσεις και επαφές.


21 Απριλίου 2015

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.