(Ουάσιγκτων, 20.04.2015)
Μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Τζον Κέρι, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους Έλληνες ανταποκριτές και απάντησε στις εξής ερωτήσεις:
Ν. Κοτζιάς:. «Είχαμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και φιλική συζήτηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον κ . Κέρι, Οπως ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ Αμερικάνικη αντιπροσωπεία Κουβεντιάσαμε, πριν από όλα, για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί, και σήμερα και προοπτικά, να βοηθήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής οικονομικά τη χώρα, για την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απέναντι στην ελληνική οικονομία, να έρθουν χρήματα, επενδύσεις και να αυξηθεί το εμπόριο. ...
Συζητήσαμε, επίσης, για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική Kυβέρνηση όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις μας με την ΠΓΔΜ, καθώς και τις εξελίξεις στην περιοχή και στο Κυπριακό. Κουβεντιάσαμε για τις συνθήκες, οι οποίες υπάρχουν στην περιοχή μας και για τις πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν.
Τέλος, κάναμε και μια συζήτηση για το γνωστό νομοσχέδιο, για το οποίο εξήγησα τη στάση της ελληνικής Kυβέρνησης. Είναι μια στάση, η οποία προσδιορίζεται και καθορίζεται από το γεγονός, όπως εξήγησα και στον κ. Υπουργό, ότι υπάρχουν έντεκα καταδικαστικές για την Ελλάδα αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές. Επίσης, εξήγησα, όπως δήλωσα και αρχικά μπαίνοντας στη συζήτηση, ότι ουδείς από αυτούς τους καταδικασθέντες που θα εμπίπτουν στις διατάξεις του καινούριου νόμου δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος αλλά πρόκειται να είναι κρατούμενος, υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή στο σπίτι του υπό τις συνθήκες που προβλέπει ο νόμος και οι τροποποιήσεις που γίνανε το Σάββατο ».
Ερώτηση: Τι σας απάντησε ο κ. Κέρι?
Ν. Κοτζιάς: Δεν μου απάντησε αν ενθυμούμαι καλά. Φαντάζομαι ότι θα περιμένει να δει τις εξελίξεις για το συγκεκριμένο νόμο.
Ερώτηση: Πώς χαρακτηρίζετε τη συνέντευξη του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα που είπε ότι αυτή η πράξη της ελληνικής Κυβέρνησης είναι μια μη φιλική πράξη, μια εχθρική ενέργεια?
Ν. Κοτζιάς: Νομίζω ότι η μελέτη του νόμου θα έδινε μια διαφορετική απάντηση
Ερώτηση: Μπορείτε να μας πείτε κάτι για το Κυπριακό?
Ν. Κοτζιάς: Νομίζω ότι όλοι οι δυτικοί εταίροι μας ενδιαφέρονται για μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Εγώ προσωπικά, όπως εξηγώ πάντα και όπως έχω εξηγήσει και δημοσίως, θεωρώ ότι για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι μια καλή λύση που να την αποδέχεται ο κυπριακός λαός. Πρέπει να είναι μια λύση που αν θέλει να είναι ουσιαστική δεν θα πρέπει να αφήνει άλλα δικαιώματα στις ονομαζόμενες εγγυήτριες δυνάμεις.
Ερώτηση: Συζητήθηκε επάνω αυτό?
Δεν συζητήθηκε επάνω στη συζήτηση. Με την κ. Nuland, βγαίνοντας, το συζητήσαμε κατ'ιδίαν.
Ερώτηση: Σε σχέση με τη Ρωσία?
Ν. Κοτζιάς: Υπήρξε συζήτηση για τη Ρωσία. Μας εξήγησαν τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής απέναντι στη Ρωσία και στο πρόβλημα της Ουκρανίας. Τους εξηγήσαμε τις καλές και παραδοσιακές σχέσεις που έχουμε με τη Ρωσία, τη βοήθεια που δίνουμε αυτήν την εποχή στην Ουκρανία, όπως, επίσης, ερωτηθήκαμε για το τελευταίο ταξίδι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τους εξηγήσαμε ότι είναι μια συμφωνία οικονομικά συμφέρουσα και με οικονομικές προοπτικές για τη χώρα. Ο κ. Κέρι είχε την καλοσύνη να μου πει ότι σε λίγες μέρες θα μας στείλουν και από την πλευρά τους προτάσεις που θα βοηθάνε την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.
Ερώτηση: Είπατε ότι δεν απάντησε στην τοποθέτησή σας ο κ. Kerry. Όμως, φαντάζομαι ότι τοποθετήθηκε για το θέμα αυτό. Μπορείτε να μας πείτε τι σας είπε?
Ν. Κοτζιάς: Εκείνος το τοποθέτησε το θέμα αυτό. Ότι είναι ένα ζήτημα θεμελιακής σημασίας για την αμερικανική εξωτερική πολιτική και γενικότερα για την εικόνα που θα έχει η Ελλάδα στους αμερικανικούς θεσμούς. Είναι γνωστή η σημασία που δίνει η αμερικανική Kυβέρνηση στα ζητήματα της τρομοκρατίας. Είναι γνωστή - και μάλιστα το υπογραμμίσαμε, η ελληνική αντιπροσωπεία - η κατανόηση που έχουμε στις ανησυχίες τους, αλλά δεν ανταποκρίνονται αυτές στην πραγματικότητα και στην ουσία του νόμου. Εξηγήσαμε το χαρακτήρα του νόμου, δηλαδή ότι είναι ένας νόμος που προβλέπει διαδικασίες, ιατρικό επιτελείο που θα διερευνήσει την κατάσταση των φυλακισμένων, υπάρχει μια δικαστική επιτροπή, η οποία θα εγκρίνει αν μπορεί αυτό να γίνει ή όχι, υπάρχει ένα βραχιόλι το οποίο έχει μια συγκεκριμένη τεχνική, και μάλιστα του είπα ότι αν έχουν καλύτερη τεχνική εκείνοι θα μπορούσαμε να τη δούμε. Δεν έχουμε σε αυτά αντιρρήσεις. Αλλά υπογραμμίσαμε, ταυτόχρονα, ότι υπάρχουν πάντα τα ανθρώπινα ζητήματα και ένας άνθρωπος, όχι μόνο ο συγκεκριμένος για τον οποίο γίνεται η συζήτηση, αλλά όλοι στους οποίους αναφέρεται ο νόμος. Θα πρέπει με ανθρωπιστική ευαισθησία να ανταποκριθούμε. Εξάλλου, μας το έχουν επιβάλει και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ιδιαίτερα αυτό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ερώτηση: Μιλήσατε μήπως για επίσκεψη του Πρωθυπουργού?
Ν. Κοτζιάς: Δεν μιλήσαμε. Κάλεσα τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον κ. Κέρι, να έρθει για επίσκεψη στην Ελλάδα.
Ερώτηση: Για τα ζητήματα της οικονομίας, πιστεύετε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέμβουν ξανά με νέες ενέργειες να μας βοηθήσουν?
Ν. Κοτζιάς: Νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της Ελλάδας και της γύρω περιοχής και με αυτό το κριτήριο συζητούν με όλους.
No comments:
Post a Comment
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση
Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.
Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.