Monday, April 27, 2015

Γιώργος Χατζηθεοφάνους: Δέσμευση ταμειακών διαθέσιμων ΕΑΣ-ΕΑΒ

Με την πρόσφατη ΠΝΠ, με την οποία υποχρεώνονται φορείς του Δημοσίου να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ, συμπεριλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο και οι κρατικές αμυντικές μας βιομηχανίες ΕΑΣ και ΕΑΒ.
Σχετικά με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα σε αυτή τη φάση που η εταιρεία βρίσκεται αφενός σε φάση μετασχηματισμού στα πλαίσια ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, αφετέρου στο ξεκίνημα υλοποίησης εξαγωγικών συμβολαίων και μάλιστα στρατηγικής, ζωτικής σημασίας (μιλάμε για το πρόγραμμα συμπαραγωγής με την αμερικανική ΑΤΚ ) αλλά και συμβατικών υποχρεώσεων προς το ΥΕΘΑ, μια τέτοια ταμειακή αφαίμαξη αποτελεί καταδικαστική για την επιβίωσή της πράξη.
Η εταιρεία τώρα που χρειάζεται χρηματοδότηση της εξαγωγικής δραστηριότητάς της, προσλήψεις προσωπικού για την υλοποίηση των παραγωγικών της στόχων κινδυνεύει με «ξαφνικό θάνατο». Είναι σίγουρο ότι εάν η εταιρεία δεν αφεθεί ελεύθερη να προχωρήσει στην υλοποίηση των στόχων της θα χρειαστεί σύντομα και πάλι χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία και δεν θα ΥΠΑΡΞΕΙ, γιατί δεν θα υπάρχουν τα λεφτά. Οι καθυστερήσεις στα εν εξελίξει προγράμματα θα την υποχρεώσουν σε καταβολή επί πλέον ρητρών, γεγονός που θα επιταχύνει το μοιραίο.
Όσο για την ΕΑΒ διαθέτει ελάχιστα ταμειακά αποθέματα, με τα οποία αγωνίζεται να διατηρήσει τις παραδόσεις αεροσκαφών προς την Πολεμική Αεροπορία, και να συνεχίσει απρόσκοπτα τις παραδόσεις ατράκτων για το μαχητικό F-16 και το μεταφορικό C-130 προς την Lockheed, προγράμματα που διατηρεί ως αποκλειστική πηγή προμήθειας για την παγκόσμια παραγωγή εδώ και χρόνια και τυχόν καθυστερήσεις, λόγω έλλειψης χρημάτων για την αγορά υλικών, θα δημιουργήσουν ανυπέρβλητα προβλήματα στις γραμμές τελική συναρμολόγησης εκθέτοντας ανεπανόρθωτα την χώρα.
26 Απριλίου

Γ.Χατζηθεοφάνους, υπεύθυνος τομέα Άμυνας

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.