Thursday, April 23, 2015

΄΄ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ΄΄ - ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Χ . ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΜΑΣΣΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κος Χ. Κόκκινος, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση, παρευρέθηκε σε συνέδριο που συνδιοργανώθηκε από την Γαλλική Περιφέρεια της Μασσαλίας και την Επιτροπή Νήσων της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαικής Ένωσης ,για την ΄΄Ευρωπαική Πολιτική των Μεταφορών.΄΄
Το συνέδριο είχε στόχο να συγκεντρώσει και να συγκρίνει τις απόψεις των Περιφερειακών Αρχών με εκείνες των επαγγελματιών στις Μεταφορές, με σκοπό να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα και να στείλει μηνύματα προς το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαική Επιτροπή για το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαικής Ένωσης. Επίσης, έγινε παρουσίαση του λιμανιού της Μασσαλίας που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου και συγκοινωνιακό και εμπορικό κόμβο της Μεσογείου και της Ευρώπης.
Ο Χ. Κόκκινος στην τοποθέτηση του κάνοντας παρουσίαση της ΠΝΑ και καταθέτοντας τις απόψεις του, ανέφερε:...
’ Η  Περιφέρεια Ν. Αιγαίου είμαστε η μεγαλύτερη πολυνησιακή περιφέρεια όχι μόνο της Μεσογείου αλλά και της Ευρώπης. Τα νησιά μας είναι γνωστά ως τουριστικός προορισμός και φημίζονται για τα φυσικά τους τοπία , την ιστορία, τον πολιτισμό και τα αξιοθέατα.
Η  ακτοπλοική σύνδεση των νησιών πρέπει να βελτιωθεί καθώς ειδικά τους χειμερινούς μήνες υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα που εμποδίζουν την μετακίνηση των κατοίκων στην ελληνική ενδοχώρα. Απαιτείται χρηματοδότηση τόσο από το Ελληνικό Κράτος όσο και από την Ευρωπαική Ένωση, καθώς είναι βασικό ένα από τα μεγάλα νησιά να αποτελέσει  ‘’κεντρικό κόμβο’’ και να υπάρχει συνεχής σύνδεση με τον Πειραιά, που είναι ένα από  τα μεγαλύτερα λιμάνια  της Μεσογείου. Είναι σημαντικό να αρθεί η απομόνωση των νησιών μας.
Επίσης, γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί  δίκτυο υδατοδρομίων ώστε να αξιοποιήσουμε τα υδροπλάνα ως μεταφορικά μέσα. Παρά το γεγονός ότι έχουν  ήδη δημιουργηθεί ελικοδρόμια και αεροδρόμια,  χρειάζονται και άλλα καθώς σε  κάθε νησί  απαιτούνται ξεχωριστά έργα και υποδομές δεδομένου ότι  υπάρχουν ιδιαίτερες  ανάγκες λόγω της ιδιομορφίας τους. Πρέπει να δοθεί έμφαση σε βελτίωση των υποδομών με λιμενικά έργα και να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα,  αλιευτικά καταφύγια και τουριστικές μαρίνες.
Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αξιοποιεί με επιτυχία τους ευρωπαικούς πόρους και κακώς βρίσκεται στον Στόχο-2, επειδή τέσσερα νησιά ( Ρόδος, Κώς ,Μύκονος, Σαντορίνη)εκτινάσσουν το ΑΕΠ της Περιφέρειας μας και την εμφανίζουν πλούσια.
Θέλουμε να μπούμε και σε νέα χρηματοδοτικά προγράμματα περάν του νέου ΕΣΠΑ( 2015-2020) και πρόθεση μας είναι να δημιουργήσουμε συμμαχίες με άλλες Περιφέρειες, μέσω ανταλλαγής τεχνογνωσίας για  αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και καινοτομίας.
Η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται σε οικονομική κρίση όμως εμείς στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ‘’φυλάσσουμε’’ τα σύνορα της Ευρώπης με την Ασία και είμαστε μια από τις Περιφέρεις που γνωρίζει πώς να αντιμετωπίζει τα προβλήματα, ειδικά αυτή την περίοδο με την ραγδαία αύξηση της λαθρομετανάστευσης στην περιοχή μας αλλά και την δημοσιονομική κρίση που ‘’ταλανίζει’’ την ελληνική κοινωνία.

 Η θάλασσα μας ενώνει και δεν μας χωρίζει και οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι δεν πρέπει να γίνονται τα νησιά μας αποθήκες ψυχών’’


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.