Στην κατάμεστη από νέους αίθουσα του Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο πρόεδρος της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκυ Φέρχοφσταντ είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν στις ερωτήσεις του κόσμου και να αναπτύξουν τις απόψεις τους για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, την ανεργία των νέων. ...
Ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο Γκυ Φέρχοφσταντ στάθηκε στις ευθύνες των παλαιών κομμάτων για τη σημερινή κατάσταση της χώρας δηλώνοντας ότι «πρέπει να βάλουμε τέλος στο πελατειακό σύστημα, στη διαφθορά, να κυνηγήσουμε τη φοροδιαφυγή, να πατάξουμε τη γραφειοκρατία και παράλληλα να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να ανοίξει η αγορά στην Ελλάδα και οι νέοι να μπορούν να απασχοληθούν σε επαγγέλματα που μέχρι σήμερα παραμένουν κλειστά ». Αναφέρθηκε παράλληλα στο μεταναστευτικό και υποστήριξε την ενιαία μεταναστευτική πολιτική για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου υπογράμμισε τον ρόλο του Ποταμιού λέγοντας ότι «είναι ίσως το μόνο μεταρρυθμιστικό κόμμα που υφίσταται στην Ελλάδα» και ότι «είναι το μόνο που φέρει ιδέες που μπορούν να προάγουν την ουσιαστική αλλαγή εδώ στην Ελλάδα».
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκίνησε κάνοντας μια αναφορά σ 'ένα μεγάλο σημερινό πρόβλημα που δεν είναι άλλο από «τη μάχη με τα γερασμένα μυαλά του ΣΥΡΙΖΑ». «Αυτό το καινούργιο κυβερνητικό σχήμα που μας έχει προκύψει, η συμπόρευση δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ με την ακροδεξιά και με τους ΑΝΕΛ, νομίζω ότι είναι αυτό που εμποδίζει και θα εμποδίζει τη χώρα να περάσει στα χέρια των νέων ιδεών», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ήταν αναμενόμενο ο επικεφαλής του Ποταμιού στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της παιδείας και το αναχρονιστικό νομοσχέδιο του Υπουργού Παιδείας και τόνισε ότι το Ποτάμι ήταν εκείνο που ζήτησε «μη κρατικά πανεπιστήμια στη χώρα» και ότι «εμείς αρνηθήκαμε τον ρόλο των κομματικών οργανώσεων στα πανεπιστήμια και συγκρουστήκαμε με την άποψη ότι μπορεί η συνδικαλιστική δράση και η φοιτητική δράση να περνάει μέσα από τη Χαριλάου Τρικούπη, από τη Συγγρού και τις υπόλοιπες πολιτικές οργανώσεις ».
Όπως και ο κ. Φέρχοφσταντ, έτσι και ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στις δεκαετίες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ, λέγοντας ότι για πολλά από τα σημερινά δεινά της χώρας «όπως το πελατειακό κράτος, η απουσία οποιασδήποτε τολμηρής απόφασης είτε για τα οικονομικά, είτε για τα νεανικά ζητήματα », ευθύνονται το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. που κυβερνούσαν. Ο επικεφαλής του Ποταμιού συμπλήρωσε ότι «έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει αυτή την πολιτική. Δηλαδή τα ρουσφέτια κι ένα καινούργιο πελατειακό κράτος με ανθρώπους από την δική του κομματική βάση ». Προς επίρρωση των λεγομένων του, έδωσε το παράδειγμα του διαγωνισμού για τους 13 Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης λέγοντας πως «δήλωσαν υποψηφιότητα 450 άτομα. Επέλεξε 13 για τις 13 Περιφέρειες. Οι 11 είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο ένας είναι στέλεχος των ΑΝΕΛ και ένας είναι ανένταχτος. Δεν ξέρω τι ακριβώς μπορεί να είναι ». «Και βέβαια» συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης «έχει και τη σοφία και την προνοητικότητα το Υπουργείο Παιδείας να βάλει -για να καταλάβετε προς ποιες κατευθύνσεις βαδίζουμε- να βάλει τον άνθρωπο των ΑΝΕΛ Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης στη Θράκη».
Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι «εμείς στο Ποτάμι προσπαθούμε να ανακαλύψουμε έναν καινούργιο τύπο κόμματος, μια καινούργιου τύπου οργάνωση, που να μην επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος» και συνέδεσε τη θέση του Κινήματος με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας λέγοντας ότι «εμείς είπαμε ότι μπορούμε να αντιγράψουμε τα καλά πράγματα που συμβαίνουν στην Ευρώπη, που συμβαίνουν στον δυτικό κόσμο και να μεταφέρουμε αυτές τις όποιες νεανικές τομές και επαναστατικές τομές που υπάρχουν στη δική μας πολιτική».
Διαβάστε τις τοποθετήσεις των κ.κ. Φέρχοφσταντ και Θεοδωράκη
ΓΚΥ ΦΕΡΧΟΦΣΤΑΝΤ: Να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν για την ελευθερία και γι 'αυτή την πρόσκληση που μου απηύθυνε, να ευχαριστήσω για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης και βεβαίως εκφράζω τις ευχαριστίες μου στον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι για τη συμμετοχή.
Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο το γεγονός πως ο Σταύρος είναι εδώ και όχι ο Τσίπρας για παράδειγμα. Ο Σταύρος βρίσκεται Εδω διότι -νομίζω ολοι ΤΟ γνωρίζουν ΚΑΙ ΤΟ ξέρει ΚΑΙ ΤΟ Ίδρυμα- ΟΤΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ αυτή ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ίσως μεταρρυθμιστικό Κόμμα που υφίσταται ΣΤΗΝ Ελλάδα.
Θεωρώ ότι ο κόσμος ξέρει ότι το Ποτάμι είναι το μόνο που φέρει ιδέες που μπορούν να προάγουν την πραγματική θεμελιώδη αλλαγή εδώ στην Ελλάδα σχετικά με τα όσα δεν έχουν γίνει ακόμη. Δεν έχει συμβεί με τη νέα Κυβέρνηση η οποία είχε αναλάβει την εξουσία, εξ ου και χαίρομαι ιδιαίτερα που διαπιστώνω ότι στο κοινό υπάρχουν κι άλλοι γνωστοί, όπως ο κ. Γραμματικάκης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Αντιγόνη Λυμπεράκη.
Γνωρίζω αρκετούς από εσάς χρόνια τώρα. Ήθελα να αφηγηθώ κάτι σε εσάς τους νέους και είναι απλό το αφήγημά μου. Αν σήμερα υπάρχει μια κρίση εδώ στην Ελλάδα, η κρίση αυτή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Οφείλω να σας ομολογήσω ότι έχω ακούσει να γίνεται λόγος για την κρίση στην Ευρώπη και πολλοί λένε ότι το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα. Όχι, θα διαφωνήσω.
Το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα. Υπάρχει ένα ελληνικό πρόβλημα, δηλαδή αντιμετωπίζει οικονομική κρίση η Ελλάδα, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, όμως το βασικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, αφορά το σύνολο της Ευρώπης επί του παρόντος. Το γεγονός ότι εμείς δεν είμαστε σε θέση με την ίδια μας την ήπειρο την ευρωπαϊκή, να δείξουμε συλλογικότητα, να είμαστε ενωμένοι και να πετύχουμε ανάπτυξη όπως άλλες αυτοκρατορίες. Ρίξτε μια ματιά στον υπόλοιπο πλανήτη δεν αντιμετωπίζει κρίση ο υπόλοιπος πλανήτης. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίση.
Δεν υπάρχει κρίση στην Κίνα, δεν υπάρχει κρίση στην Ινδία, δεν υπάρχει κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 3% οικονομική ανάπτυξη αυτή τη στιγμή και πολλοί μιλούν για υπερθέρμανση της αμερικανικής Οικονομίας. «Εμείς θα πρέπει να τη σταματήσουμε αυτή την οικονομική ανάπτυξη» λένε κάποιοι, πρέπει να τη μετριάσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και υπάρχει ένα ακόμη παράδειγμα, στην Αφρική, μια ήπειρο με τεράστια προβλήματα. Στην Αφρική έχουμε ανάπτυξη της τάξεως του 4 και 5%. Αν υπάρχει ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό.
Κάποιοι ισχυρίζονται πως υπάρχει ένα πρόβλημα σε μια χώρα αποκλειστικά στην Ευρώπη και είναι μόνο στην Ελλάδα. Εγώ θεωρώ ότι το πρόβλημα της Ευρώπης είναι απλό: εξακολουθούμε ακόμη στην Ευρώπη να χρωματίζουμε την εικόνα με εθνικές ιδέες σε μια οικονομία, η οποία αυτή τη στιγμή είναι πλήρως παγκοσμιοποιημένη και εξακολουθούμε να σκεφτόμαστε υπό όρους λύσεων των προβλημάτων μένοντας πίσω από τα εθνικά μας σύνορα. Ενώ όλοι γνωρίζουν ότι στον σύγχρονο κόσμο επιβάλλεται να συνεργαζόμαστε, να ολοκληρώνονται οι αγορές μας, αν και εφόσον θέλουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να παράγουμε πλούτο.
Αυτό δεν γίνεται στην Ευρώπη και στις πιο σημαντικές αγορές. Μιλώ για την ψηφιακή αγορά, μιλώ για τις τηλεπικοινωνίες, μιλώ για τις κεφαλαιαγορές, μιλώ για τα ενεργειακά. Σε αυτές τις αγορές δεν υπάρχει ολοκλήρωση και ακόμη υστερούμε. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούμε να έχουμε σε αυτές τις αγορές 28 διαφορετικά κράτη - μέλη, με 28 διαφορετικές αντιμετωπίσεις και πολιτικές.
Όλοι ξέρετε τι είναι το Spotify ιδίως εσείς οι νέοι. Το Spotify είναι μια υπηρεσία που παρέχεται μουσική υπηρεσία μέσω διαδικτύου. Μια σουηδική εταιρεία το εφηύρε, όχι αμερικανική. Όμως η σουηδική εταιρεία δεν μπορούσε να κάνει ανοίγουμε στην υπηρεσία που θα παρείχε στην Ευρώπη διότι χρειαζόταν 28 διαφορετικές άδειες και εγκρίσεις από τα αντίστοιχα κράτη - μέλη. Εξ ου και η σουηδική εταιρεία μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες και από εκεί εφήρμοσε τη νέα υπηρεσία και επέστρεψαν κατόπιν εδώ, στην Ευρώπη.
Αν σήμερα υπάρχει ένας επιχειρηματίας ευφυής, νέος, με μια ιδέα και θέλει να στήσει την επιχείρηση στην Ελλάδα, αλλά ζει στο Βέλγιο - χρησιμοποιώ το παράδειγμά μου, ξεκινώ και θέλω να φτιάξω έναν αμπελώνα εδώ στην Ελλάδα, δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω την ιδιοκτησία μου στο Βέλγιο. Θα πρέπει να βρω κάποια άλλη χώρα για να ασχοληθώ επαγγελματικά με την ιδέα μου. Και τούτο διότι δεν υπάρχει μια κτηματαγορά στην Ευρώπη, υπάρχουν 28 διαφορετικές.
Και συνεπώς το είδαμε αυτό και τις τελευταίες μέρες με την τραγωδία, τους πνιγμούς των μεταναστών στη Μεσόγειο. Αν θέλεις να βρεις μια λύση σε θέματα μεταναστευτικά, αν θέλεις να διαχειριστείς μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη, δεν υπάρχει όπως φαίνεται αρκετό θάρρος, δεν υπάρχει περιθώριο αλλαγής 28 διαφορετικών μεταναστευτικών πολιτικών, οι οποίες δεν έχουν μεταγραφεί σε ένα σύστημα χορήγησης ασύλου, σε μια πολιτική.
Εξακολουθούμε δηλαδή στην Ευρώπη να εφαρμόζουμε 28 διαφορετικές προσεγγίσεις και αυτό δεν πηγαίνει πολύ καλά αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Υπάρχει έλλειμμα κατανόησης του γεγονότος ότι στον κόσμο του αύριο, μόνο σήμερα μπορούμε να υπερβούμε τα προβλήματα μαζί. Θα πρέπει εμείς να επιτύχουμε την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτως ώστε να αποκτήσει και πάλι αξία και να πετύχουμε οικονομική ανάπτυξη.
Κι αυτό μου προσφέρει μια ευκαιρία για πέντε λεπτά μόνο, θέλω να πω δυο λόγια για την Ελλάδα. Η Ελλάδα είχε τα παλαιού τύπου πολιτικά κόμματα τα οποία είναι αυτά που δημιούργησαν ένα πελατειακό κράτος στη χώρα. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Αυτά είναι η βασική αιτία κι αυτό πρέπει να ειπωθεί εκτός Ελλάδας, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα που εξακολουθεί να υφίσταται και φοβάμαι ότι η νέα Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα χρησιμοποιήσει ή θα κάνει κατάχρηση αυτού του συστήματος για να κάνει ακριβώς τα ίδια.
Ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσει η Ελλάδα είναι η μεταρρύθμιση. Τι σημαίνει μεταρρύθμιση? Θα σας πω τη δική μου άποψη, τη συμβουλή μου -κάνε ό, τι θέλεις Σταύρο με αυτά που θα σου πω- αλλά εγώ πιστεύω ότι πρώτον μεταρρύθμιση σημαίνει το να αλλάξουν, να σταματήσουν, να ακυρωθούν τα πελατειακά συστήματα που υφίστανται και βεβαίως οι άνθρωποι πρέπει να έχουν σχέση αλλά όχι με το πολιτικό κόμμα για να μπορούν να πάνε στο Νοσοκομείο, ή να έχουν βασικές υπηρεσίες ή να πάνε στο σχολείο.
Πρέπει δηλαδή να δοθεί ένα τέλος στη διαφθορά που είναι συνδεδεμένη με το πελατειακό σύστημα και η οποία διαφθορά εξακολουθεί να υφίσταται σε κάποιες βασικές υπηρεσίες που χρειάζονται στην ελληνική κοινωνία.
Πρέπει να γίνει κάτι για να ανοίξουν οι αγορές. Οι νέοι πρέπει να μπορούν να μπουν σε όλα τα επαγγέλματα, σε όλους τους οικονομικούς κλάδους της χώρας. Το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια κλειστά επαγγέλματα δεν είναι πλέον ανεκτό. Η οικονομία πρέπει να ανοίξει όσο το δυνατό περισσότερο.
Θεωρώ επίσης ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο το βάρος του κράτους εδώ, δηλαδή πολύ μεγάλη η γραφειοκρατία. Ας πούμε στον τομέα των χρηματοοικονομικών, υπάρχουν δημόσιες Τράπεζες. Πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ώστε όλοι να μπορούν να επωφεληθούν από τα υφιστάμενα πλεονεκτήματα και να προωθήσουν τις ικανότητες και τις ιδέες τους. Αυτός είναι ο τρόπος να προχωρήσουν: να αλλάξει η αγορά εργασίας, να φτιαχτεί ένα σωστό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, Και αυτή είναι η μεταρρύθμιση. Όχι αυτά που είδαμε τα τελευταία χρόνια.
Ευθύς εξ αρχής έχω επικρίνει κάποιες από τις συμφωνίες που έγιναν μεταξύ της προηγούμενης Κυβέρνησης της Ελλάδας και αυτούς της τρόικας, όπως τους λέτε εσείς. Δεν ξέρω πως αποκαλούνται τώρα, εν πάση περιπτώσει αυτοί. Τις έχω επικρίνει, γιατί το μόνο που έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα είναι να ζητηθεί να καταβληθεί προσπάθεια από το μέσο Έλληνα, με μείωση των μισθών, αύξηση της φορολογίας στις μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Αυτό ήταν ένας ανόητος τρόπος να λυθεί η κρίση στην Ελλάδα, δεν είναι αυτοί τρόποι για να λυθεί το πρόβλημα, χρειάζονται ΣΕ Βάθος διαρθρωτικές Αλλαγές ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ Σταύρο -και Μετα Από ΑΥΤΟ ΘΑ σου δώσω εσένα ΤΟΝ λόγο- ΟΤΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ βρίσκεται ΣΤΟ μυαλό όλων ΚΑΙ ελπίζουμε ότι το Κόμμα σου είναι σε θέση να αναπτύξει αυτή την επανάσταση που είναι απαραίτητη στην Ελλάδα.
Και να ξέρεις: δεν είσαι μόνος σου. Στην Πορτογαλία υπάρχει ένα νέο Κόμμα το El Partido da Terra, που λέει τα ίδια πράγματα. Στην Ισπανία το γνωρίζεις υπάρχει ένα νέο Κόμμα το Ciudadanos δηλαδή οι πολίτες που είναι όσο μεγάλοι οι Podemos, ή το Λαϊκό Κόμμα, ή και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που είναι το μοναδικό Κόμμα της Ισπανίας που λέει «θέλουμε να γίνουν σε βάθος διαρθρωτικές αλλαγές, να δοθεί ένα τέρμα στις συντηρητικές πολιτικές του παρελθόντος που δεν θα δουλέψουν ποτέ.
Το ίδιο πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Είμαι σίγουρος ότι σε λίγους μήνες, σε λίγα χρόνια η πλειοψηφία των Ελλήνων Σταύρο, θα καταλάβει ότι μόνο αυτός ο θαρραλέος δρόμος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η αλλαγή του συστήματος στην Ελλάδα αποτελεί το δρόμο για ένα νέο μέλλον στην καταπληκτική σας χώρα. Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ να σας πω ότι η ομιλία μου θα είναι λιγότερο χειμαρρώδης από το φίλο μου τον Γκυ, ο οποίος βρίσκει πάντα τρόπο να με ενθουσιάζει και να με συνεπαίρνει. Τα προβλήματα που τουλάχιστον στο πρώτο μέρος της ομιλίας του έθεσε είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα φιλοσοφική για τους Έλληνες συζήτηση, γιατί αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της Ελλάδας, όπως ξέρετε, είναι λίγο μεγαλύτερο.
Είναι η μάχη με τα γερασμένα μυαλά του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το καινούργιο κυβερνητικό σχήμα που μας έχει προκύψει, η συμπόρευση δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ με την ακροδεξιά και με τους ΑΝΕΛ, νομίζω ότι είναι ακριβώς αυτό που εμποδίζει και θα εμποδίζει τη χώρα να περάσει στα χέρια των νέων ιδεών. Καλά είπε, ότι δεν είναι θέμα πάντα ηλικίας, είναι θέμα τι μυαλά κουβαλάς και πόσο νεανικά είναι τα μυαλά που έχεις. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι η χώρα -και επιτρέψτε μου επειδή μιλάμε για τους νέους- δέχεται μια πολύ μεγάλη επίθεση από τις οπισθοδρομικές δυνάμεις. Και δεν θα μιλήσω για το εξωτερικό, θα μιλήσω ίσως μετά. Μιλώ για το εσωτερικό. Αυτά τα πράγματα που γίνονται επί παραδείγματι στην Παιδεία, είναι εξωπραγματικά.
Πριν από δυο - τρεις ώρες από το γραφείο, είδα ότι το τελευταίο επίτευγμα του κ. Μπαλτά είναι ότι θα απαγορεύσει τη λειτουργία σε κάποια συγκεκριμένα τμήματα αγγλόφωνα στα πανεπιστήμια. Προφανώς αυτό θα επεκταθεί κάποια στιγμή και στα ιδιωτικά σχολεία και έτσι θα πάει μια τέτοια συνέχεια. Άρα δεν βρίσκω άδικο αυτό που γράφει στο διαδίκτυο για τον κ. Μπαλτά ότι πρόκειται για έναν πολιτικό της Βόρειας Κορέας που ξαφνικά βρέθηκε εδώ στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα και ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας.
Είναι πολλά τα ζητήματα που θα μπορούσε να πει κανείς γι 'αυτή την αντιμεταρρύθμιση που προωθεί ο Υπουργός Παιδείας. Εμείς να πούμε ότι από την πρώτη στιγμή είχαμε την τόλμη να βγούμε και να μιλήσουμε για κάποια θέματα ταμπού για την ελληνική κοινωνία. Βγήκαμε και από την πρώτη στιγμή, από το πρώτο κείμενο -υπάρχουν δυο τρία άτομα ίσως που ήταν σε αυτή την πρώτη συνάντηση- και είπαμε ότι εμείς θέλουμε μη κρατικά πανεπιστήμια στη χώρα. Κάτι που δεν τολμούν να πουν ούτε τα επισήμως φιλελεύθερα κόμματα στην Ελλάδα. Όπως επίσης αρνηθήκαμε τον ρόλο των κομματικών οργανώσεων στα πανεπιστήμια και συγκρουστήκαμε με την άποψη ότι μπορεί η συνδικαλιστική δράση και η φοιτητική δράση να περνάει μέσα από τη Χαριλάου Τρικούπη, από τη Συγγρού και από τις άλλες πολιτικές οργανώσεις. Προσπαθήσαμε δηλαδή εξ αρχής να πούμε μερικά πράγματα που εμείς θεωρούμε τολμηρά και νεανικά για την ελληνική κοινωνία. Υπάρχει μια σειρά από πράγματα που έχουμε προτείνει στο θέμα των επιχειρήσεων, στο θέμα της καινοτομίας, στο θέμα της φορολογίας και δεν θα σας κουράσω μ 'αυτά, γιατί είναι πράγματα τα οποία προφανώς ξέρετε. Αλλά να πούμε και την αλήθεια, είναι πράγματα που πολύ εύκολα μπορείς να λες και να επαναλαμβάνεις. Εννοώ πως κάποιοι απ 'αυτούς που σήμερα κυβερνούν, έλεγαν ότι θα τα κάνουν. Όταν έρχονται στην εξουσία όμως τα ξεχνούν.
Εμείς έχουμε παρ 'όλα αυτά δώσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για το πώς πρέπει να ελαφρυνθούν οι νεανικές επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις που είναι στα χέρια των νέων, πώς πρέπει να μειωθεί η ασφαλιστική εισφορά, πώς πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα στην αποτυχία και στη δεύτερη προσπάθεια στους νέους και μέσα από το δίκαιο. Υπάρχει τέλος πάντων ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την Οικονομία, για το ασφαλιστικό σύστημα, που έχουμε πει για τους νέους.
Αλλά σας είπα εδώ υπάρχει κάτι μεγαλύτερο. Υπάρχει μια σύγκρουση στη χώρα του νέου με το παλιό. Και αυτό είναι ένα οριζόντιο πρόβλημα και πολύ καλά έκανε ο Γκυ και ανέφερε ότι τα πράγματα ήταν αρνητικά και μέσα στα πλαίσια της προηγούμενης διακυβέρνησης.
Δηλαδή μπορεί τώρα η κυβέρνηση να κάνει πράγματα που ξαφνιάζει υποτίθεται τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, αλλά όλοι εμείς ξέρουμε ότι πολλά από αυτά τα πράγματα έχουν την πηγή τους στο παρελθόν, έχουν την πηγή τους στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ .. Δηλαδή ΤΟ πελατειακό κράτος, η απουσία οποιασδήποτε τολμηρής απόφασης είτε για τα οικονομικά, είτε για τα νεανικά ζητήματα, είναι καθεστώς εδώ και 30 με 40 χρόνια στη χώρα μας και έχει την ευθύνη το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. που κυβερνούσαν.
Έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει αυτή την πολιτική, με τον ίδιο τρόπο που πολλές φορές τον κάνει και λίγο πιο επικίνδυνο. Δηλαδή ρουσφέτια, ένα καινούργιο πελατειακό κράτος με ανθρώπους από την κομματική βάση κυρίως, που καλούνται να καλύψουν όλους τους οργανισμούς.
Πριν από λίγο είπα στη Βουλή, ότι έκανε η κυβέρνηση έναν διαγωνισμό -όπως έπρεπε να κάνει- για να βρει τους 13 Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης. Αυτούς δηλαδή που έχουν την ευθύνη των σχολείων στην Περιφέρεια. Δήλωσαν 450 άτομα υποψηφιότητα. Επέλεξε 13 για τις 13 Περιφέρειες. Οι 11 είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο ένας είναι στέλεχος των ΑΝΕΛ και ένας είναι κομματικά ανένταχτος. Δεν ξέρω τι ακριβώς μπορεί να είναι. Μπορεί ανένταχτος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ. Και βέβαια έχει και τη σοφία κι την προνοητικότητα το Υπουργείο Παιδείας να βάλει -για να καταλάβετε προς ποιες κατευθύνσεις βαδίζουμε- να βάλει τον άνθρωπο των ΑΝΕΛ Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης στη Θράκη. Εκτιμούν όλοι τη νηφαλιότητα που έχουν οι ΑΝΕΛ σε τέτοια ζητήματα και τους τοποθετούν εκεί για να μπορέσουν με ψυχραιμία να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του μέλλοντος. Υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα, που μπορεί να δοθούν γι 'αυτή τη συμπεριφορά.
Μπορεί ένα κίνημα, όπως είναι το Ποτάμι, να εκφράζει νεανικές τολμηρές απόψεις, να παίρνει το καλύτερο από την κοινωνία, από τη νεολαία, από την Ευρώπη και να το πηγαίνει στη Βουλή, να το πηγαίνει αύριο σε μια κυβερνητική πολιτική να το κάνει πράξη? Αυτό είναι μια συζήτηση ατελείωτη. Ούτε εμείς έχουμε μια απάντηση. Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε έναν καινούργιο τύπο κόμματος, μια καινούργιου τύπου οργάνωση, που να μην επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος. Να μην γίνει δηλαδή ένα λενινιστικό κόμμα με μια δομή τέτοια, με κλειστές πόρτες που θα αναπαράγει τα κομματικά στελέχη και που αύριο στο όνομα της δικής μας υποτίθεται νεανικής πρότασης, θα γίνουν κάποια καινούργια εγκλήματα εις βάρος των νέων. Είναι μια συνεχής προσπάθεια. Βασικοί όροι είναι να είμαστε ανοιχτοί. Να ακούμε, να προβληματιζόμαστε, να υπάρχουν διαδικασίες τέτοιες που θα επιτρέπουν συνέχεια να αλλάζουμε απόψεις σε ζητήματα για τα οποία υπάρχει καινούργια γνώση. Να μην ξεχνάμε ότι στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στη δυτική οικογένεια, υπάρχουν πράγματα τα οποία έχουν ανακαλυφθεί για εμάς πριν από εμάς. Να προσπαθούμε να μεταφέρουμε το θετικό που υπάρχει στη δική μας πολιτική. Είναι κάτι που συνεχώς κάνουμε και προσπαθούμε να κάνουμε. Να αντιγράψουμε δηλαδή -το είπα και από κάποιους παρεξηγήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο- όχι κάποιους απ 'αυτούς τους αντίπαλους που θεωρούν ότι οι ίδιοι με παρθενογένεση έχουν λύσει όλα τα προβλήματα. Εμείς είπαμε ότι μπορούμε να αντιγράψουμε τα καλά πράγματα που συμβαίνουν στην Ευρώπη, που συμβαίνουν στον δυτικό κόσμο. Και να μεταφέρουμε αυτές τις όποιες νεανικές τομές και επαναστατικές τομές που υπάρχουν στην δική μας πολιτική.
Σας είπα μερικούς τομείς. Θα μπορούσα να συνεχίσω με πάρα πολλούς άλλους τομείς, με τα δικαιώματα. Πράγματα καινούργια που πρέπει να πούμε στην Ελλάδα και που εμείς προσπαθούμε να τα πούμε. Δίνουμε πάντα ένα καινούργιο πλαίσιο στα προβλήματα της χώρας, γιατί νομίζω ότι ο ρόλος ενός κινήματος που θέλει να είναι νεανικό, δηλαδή που θέλει να δίνει χώρο στους νέους, αλλά που θέλει να εκφράζει και τη νέα κουλτούρα, τη νέα ορμή που υπάρχει στον δυτικό κόσμο , είναι να βασίζεται στη γνώση της χώρας. Να μπορεί να μελετά και να ξέρει πολύ καλά το τι συμβαίνει στη χώρα. Και το λέω αυτό, γιατί αυτό στην Ελλάδα δεν είναι δεδομένο. Πάρα πολλές λάθος πολιτικές που έγιναν, έγιναν από ανθρώπους που ήρθαν από ξένα πανεπιστήμια προφανώς, σπουδαγμένους, από ανθρώπους που είχαν μια δράση εκτός Ελλάδας, που δεν μπόρεσαν ποτέ να γνωρίσουν τις πραγματικές ανάγκες της χώρας.
Για εμάς το σημαντικότερο είναι να αναπνέεις και να ζεις στη χώρα, να ξέρεις τι ακριβώς συμβαίνει στις γειτονιές, στα πανεπιστήμια, σε όλη την πόλη, σε όλες τις χώρες και να παντρεύεις αυτή τη γνώση και αυτή την επαφή που έχεις με την πραγματικότητα με τις νέες ιδέες. Αυτό συνεχώς προσπαθεί να κάνει το Ποτάμι και είμαστε εδώ να απαντήσουμε και στα πιο συγκεκριμένα ερωτήματα που έχετε και στις αγωνίες που έχετε αυτή τη στιγμή για τη χώρα. Σας ευχαριστώ.
Δείτε ΕΔΩφωτογραφίες από την εκδήλωση.
No comments:
Post a Comment
Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση
Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.
Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.