Friday, May 12, 2017

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώνονται σήμερα, οι εργασίες του 2oυ Φόρουμ της Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR)

Με την Διακήρυξη των Ιωαννίνων ολοκληρώνονται σήμερα, με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του 2ουΦόρουμ της Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR). Το Φόρουμ, στο οποίο παραβρέθηκαν αρμόδιοι Υπουργοί των οκτώ χωρών της Μακροπεριφέρειας (Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία, Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιου και Σερβίας), συνδιοργανώθηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Εξωτερικών, καθώς φέτος η Ελλάδα είχε την προεδρία της Στρατηγικής, και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ανοίγοντας το Φόρουμ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης στάθηκε ιδιαίτερα στην σημασία της συνεργασίας των οχτώ κρατών και τόνισε ότι αυτή δεν μπορεί να μένει μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. «Γίνεται πράξη και ενισχύεται όταν αφορά συγκεκριμένα έργα και παρεμβάσεις, οι οποίες βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και τις προοπτικές των τοπικών οικονομιών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις ενέργειες που έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση, στάθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε το προηγούμενο διάστημα για την ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομών, όπως η Ιόνια Οδός, και οι μεγάλες παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των λιμανιών της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Τόνισε μάλιστα πως είναι στόχος της κυβέρνησης, η σύνδεση των παρεμβάσεων αυτών με αντίστοιχες που βρίσκονται σε εξέλιξη στις άλλες χώρες της Μακροπεριφέρειας. Στάθηκε ακόμη στη σημασία της εμπλοκής στη Στρατηγική, όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος της και να επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη υλοποίησή της.
Ειδική μνεία έκανε, ο κ. Χαρίτσης στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών. «Είναι μία μεγάλη πρόκληση για την ήπειρό μας, την Ευρώπη που δοκιμάζει τις αντοχές και τη συνοχή της περιοχής», σημείωσε. Υπογράμμισε, δε πως «ζητήματα που απαιτούν τη συνεργασία όλων, δεν μπορούν να καλούνται να τα διαχειριστούν λίγοι και με αυτήν την έννοια και η πρωτοβουλία της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου πρέπει να στοχεύει στην εμβάθυνση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση αυτού του πολύ κρίσιμου ζητήματος».
Με ιδιαίτερη έμφαση ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε επίσης, στο μέλλον των πολιτικών συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:
«Όπως όλοι γνωρίζουμε έχει ήδη ξεκινήσει στο εσωτερικό της Ένωσης μία κρίσιμη συζήτηση για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης και των πολιτικών συνοχής. Για μας είναι καθοριστικής σημασίας για την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχυθούν οι πολιτικές συνοχής, οι οποίες αποτελούν άλλωστε και ταυτοτικό της στοιχείο. Πιστεύουμε λοιπόν ότι πρωτοβουλίες όπως αυτή της EUSAIR αποτελούν θετικά παραδείγματα διακρατικής συνεργασίας που συμβάλλουν στη σύγκλιση μεταξύ των χωρών και στην άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ τους.»
Περισσότεροι από 600 συμμετέχοντες, φορείς της αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού κόσμου και της ακαδημαϊκής κοινότητας, παρακολούθησαν τις θεματικές παρουσιάσεις που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών και της προώθησης των εταιρικών σχέσεων στη Μακροπεριφέρεια.

Οι εργασίες του Φόρουμ ολοκληρώνονται σήμερα με την παράδοση της Προεδρίας στην Ιταλία, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση.


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.