Friday, May 12, 2017

Μετά από 6μήνες η Υπουργός Πολιτισμού θυμήθηκε να επισκεφθεί τον τύμβο «Καστά» της Αμφίπολης

Με αφορμή την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λυδίας Κονιόρδου στον τύμβο «Καστά» της Αμφίπολης, ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:
«Μετά από δύο χρόνια πλήρους αδιαφορίας, Κυβερνητικής αδράνειας και απραξίας ως προς τις ανασκαφικές εργασίες στο τύμβο «Καστά» της Αμφίπολης, η αρμόδια Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, θυμήθηκε και ευαισθητοποιήθηκε χθες Πέμπτη 11-5-2017, μετά την 6μηνη θητεία της, να επισκεφθεί την εν λόγω περιοχή.
Οι λόγοι αυτής της επίσκεψης ήταν καθαρά επικοινωνιακοί, για να ξεφύγει από το φιάσκο του «Ελληνικού» και του «ΟΛΠ». Μέσα σε λίγες ώρες μόνο, η Υπουργός «είπε και ξε-είπε», εκτός και αν δεν μπορεί να ελέγξει το Υπουργείο, στο οποίο προΐσταται.
Είναι πολιτικά αδιανόητο από την μία να δηλώνει η Υπουργός:
«Όπως είπαν οι ανασκαφείς, οι επιστήμονες και οι αρχαιολόγοι, η αίσθηση που είχαμε για το μνημείο είναι ότι είναι «Μακεδονικό» και στη συνέχεια, οι ιδεολήπτες  του Υπουργείου να ανακαλούν όσα είπε η Υπουργός παίζοντας απαράδεκτα, μικροπολιτικά παιχνίδια με νέο Δελτίο τύπου του Υπουργείου στο οποίο να αναφέρεται ότι: «Η Υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε σε μία ευρύτερη αίσθηση του Μνημείου ως «Μακεδονικού». Ωστόσο, όπως δήλωσε και στη συνέχεια η Υπουργός Πολιτισμού (αλήθεια; Πού; Πότε; Πάντως όχι στον Ν. Σερρών) θα τοποθετηθεί επί της χρονολόγησης, αφού προηγηθεί η οριστική και συστηματική τεκμηρίωση της ανασκαφής από την αρχαιολόγο κ. Περιστέρη με σχετική επιστημονική δημοσίευση που θα συζητηθεί δημόσια, όπως επιβάλλει η Διεθνής Νομοθεσία και η Επιστημονική Δεοντολογία».
Από αυτό το Δελτίο Τύπου προκύπτουν πολλά ερωτηματικά: Δεν γνώριζε η κ. Κονιόρδου ότι η κ. Περιστέρη έχει αποφανθεί και έχει τοποθετήσει την χρονολόγηση του Μνημείου κατά την «Μακεδονική Περίοδο»; Ποιος συνεχίζει να παρακάμπτει το πόρισμά της; Μήπως και γι’ αυτό δεν κλήθηκε κατά την επίσκεψη της Υπουργού στο μνημείο;
Ας σταματήσει επιτέλους η κ. Υπουργός αυτά τα ατέρμονα, ατελείωτα, επικοινωνιακά παιχνίδια σε μία ευαίσθητη περιοχή, όπως η Μακεδονία και για ένα ιδιαίτερο Μνημείο και ας απαντήσει υπευθύνως και εγγράφως στην Ερώτηση-ΑΚΕ που της κατέθεσα.  Πρώτον, για τις μελέτες αναλυτικά που έχει αναθέσει το Υπουργείο Πολιτισμού και πόσες από αυτές είναι ώριμες; Δεύτερον, αιτήθηκα να ενημερωθώ σε ποια φάση βρίσκεται ο φάκελος για το ΕΣΠΑ και πότε θα ολοκληρωθεί η οριστική έγκριση για ένταξη; (Να μας ενημερώσει η κ. Υπουργός εάν το 1.200.000 ευρώ που προτάθηκε για το ΕΣΠΑ είναι επαρκές για να αναδειχθεί το Μνημείο ως επισκέψιμο). Τρίτον, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των εργασιών και αν μέσα στα τρία χρόνια που θα υλοποιείται το ΕΣΠΑ, θα ολοκληρωθούν; Τέταρτον, ζήτησα να μου καταθέσει αναλυτικώς το Υπουργείο Πολιτισμού τα πορίσματα των γεωσκοπήσεων από το ΑΠΘ του κ. Τσόκα για τον τύμβο «Καστά» και για την γύρω περιοχή; Πέμπτον, πότε θα τοποθετήσει η αρμόδια Υπουργός Προϊστάμενο στην Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών;

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι για όλα τα παραπάνω δεν έχω λάβει καμία απάντηση μέχρι πρότινος. Συνεπώς, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η Κυβέρνηση αυτή, συνεχίζει το «θέατρο του παραλόγου», το οποίο πρέπει να τελειώσει εδώ και τώρα. Πρέπει επιτέλους η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσουν οι Υπουργοί να «επισκέπτονται απλά για να επισκεφθούν» και να «υπόσχονται απλά για να υποσχεθούν»».

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.