Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018

Φωτεινή Αραμπατζή: «Ώρα μηδέν» για την ελληνική τευτλοκαλλιέργεια


Νέα Ερώτησή της στους αρμόδιους Υπουργούς για την αποπληρωμή της σοδειάς του 2017 στους παραγωγούς και για το μέλλον της ΕΒΖ, με τη συνυπογραφή 12 συναδέλφων της από τη ΝΔ

Ξεκάθαρες απαντήσεις από την Κυβέρνηση για το πότε επιτέλους θα πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί την παραγωγή για το 2017 και το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρη, ζητά η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή με νέα Ερώτησή της, την οποία συνυπογράφουν 12 συνάδελφοί της από τη ΝΔ.

Αφορμή η άγονη έκτακτη Διυπουργική Επιτροπή, της προηγούμενης Παρασκευής 16 Μαρτίου, για το συγκεκριμένο κρίσιμο ζήτημα, καθώς και οι γενικόλογες και κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές, χθεσινές δηλώσεις του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα.

Αποτέλεσμα, να μένουν ξεκρέμαστοι για ακόμη μια φορά πάνω από 2.500 τευτλοπαραγωγοί, αφού για πρώτη φορά στα χρονικά και για έναν ολόκληρο χρόνο, δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τα οφειλόμενα 6,2 εκατ. ευρώ, άνω του 65% της συνολικής οφειλόμενης πληρωμής, της σοδειάς του 2017.

Και αυτό, παρά το ότι η Διοίκηση της ΕΒΖ είχε υποσχεθεί εξόφληση του εν λόγω ποσού μέχρι τις 16 Μαρτίου 2018 καθώς και προμήθεια των απαραίτητων σπόρων και λιπασμάτων στους τευτλοπαραγωγούς για την τρέχουσα περίοδο. Είχαν βεβαίως προηγηθεί οι αίολες, όπως αποδείχθηκε, υποσχέσεις του Αν. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση ήδη από τον προηγούμενο Δεκέμβριο, για εξόφληση των παραγωγών μέχρι τέλος του 2017.

Τα προαναφερόμενα, σε συνδυασμό και με το φημολογούμενο κλείσιμο και του τελευταίου Εργοστασίου της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, που λειτουργούσε τουλάχιστον ως έσχατο «μαξιλάρι» ελπίδας για την διάθεση της παραγωγής την περσινή χρονιά, έχουν εκτοξεύσει την απογοήτευση των παραγωγών και δημιουργούν δυστυχώς κλίμα οριστικής εγκατάλειψης της καλλιέργειας.

Οι συνυπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ στηλιτεύουν τις Κυβερνητικές παλινωδίες για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Τευτλοκαλλιέργειας. Τόσο με τις συνεχείς αλλαγές Διοικήσεων στην ΕΒΖ τα 3 τελευταία χρόνια, που υπονόμευσαν την όποια δυνατότητα ανάταξης της βιομηχανίας, όσο και με το «φιάσκο» της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015 για δήθεν ενίσχυση με 30 εκατ. ευρώ στην ΕΒΖ. Μία Απόφαση, η οποία, όχι μόνο δεν συντέλεσε στη βιωσιμότητα της επιχείρησης, όχι μόνο ήταν χρήματα σε «βαρέλι δίχως πάτο» αλλά και «δώρο – άδωρο» στους παραγωγούς, στους οποίους κατέληξαν τελικά μόλις 950.000 ευρώ.

Η κ. Αραμπατζή και οι συνυπογράφοντες συνάδελφοί της, επισημαίνουν ότι ακόμη και αν υποτεθεί ότι σήμερα θα καταβάλλονταν στους παραγωγούς τα οφειλόμενα ποσά και θα προμηθεύονταν τα απαραίτητα εφόδια σποράς, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα προλάβουν τελικώς να καλλιεργήσουν. Καθώς η φετινή καλλιεργητική περίοδος είναι πλέον στο όριο να χαθεί, αφού στα τέλη Μαρτίου ολοκληρώνεται.

Σημειώνουν δε ότι οι κυβερνητικές παλινωδίες οδηγούν σε εγκατάλειψη μια ταλαιπωρημένη καλλιέργεια, που ειδικά τα 3 τελευταία χρόνια συρρικνώνεται συνεχώς και υπονομεύουν την αναπτυξιακή στόχευση της προηγούμενης διακυβέρνησης της ΝΔ και της πολιτικής της επιλογής, να ενισχύσει την  τευτλοκαλλιέργεια με την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης στη ΚΑΠ 2014- 2020.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση είναι η εξής:


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Βουλευτής Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

19-03-2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
Τους Υπουργούς
·         Οικονομίας και Ανάπτυξης
Κ. Ιωάννη Δραγασάκη

·         Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κ. Βαγγέλη Αποστόλου

Θέμα: «Ώρα μηδέν» για την ελληνική τευτλοκαλλιέργεια

Κύριοι Υπουργοί,

«Ώρα μηδέν» για την ελληνική τευτλοκαλλιέργεια, καθώς η έκτακτη Διυπουργική Επιτροπή, που συνεδρίασε την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, για το θέμα της βιωσιμότητας της ΕΒΖ, που χρωστάει στους αγρότες το 65% (6 εκατομμύρια ευρώ) της σοδειάς του 2017, δεν είχε δυστυχώς κανένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα.

Ομοίως, και οι σημερινές δηλώσεις του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα από τη Θεσσαλονίκη «εμείς αυτή τη στιγμή διερευνούμε κάθε δυνατότητα να βρούμε λύση για την ΕΒΖ. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω τώρα» δεν δίνουν καμία προοπτική ξεκάθαρης λύσης.

Παρατείνεται έτσι η αγωνία των 2,5 χιλιάδων τευτλοπαραγωγών, οι οποίοι, μένουν «ξεκρέμαστοι» και οικονομικά «μετέωροι», έχοντας πληρωθεί μόνο το 35% της περσινής παραγωγής τους, καθυστέρηση που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν  

Παρά τις υποσχέσεις της ηγεσίας της ΕΒΖ αλλά και του ίδιου του Αν. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση για πληρωμή της προκαταβολής - 30% του συνολικού ποσού των 10,5 εκατ. ευρώ – μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και εξόφλησή τους μέχρι τέλος του 2017.

Και παρά το ότι η Διοίκηση της ΕΒΖ έχει υποσχεθεί εξόφληση του υπολοίπου 65% της οφειλής (περίπου 6,6 εκατ ευρώ) μέχρι τις 16 Μαρτίου 2018, καθώς και προμήθεια των απαραίτητων σπόρων και λιπασμάτων στους τευτλοπαραγωγούς για την τρέχουσα περίοδο.

Ακόμη όμως και αν υλοποιηθούν, έστω και τώρα, οι υποσχέσεις της Διοίκησης της ΕΒΖ, σε καμία περίπτωση δεν αμβλύνουν την τεράστια αγωνία των παραγωγών.
Καθώς οι συνεχείς αλλαγές Διοικήσεων στην Εταιρία τα τελευταία 3 χρόνια,
η «ένεση», των 30 εκατ. ευρώ στην ΕΒΖ με την περιβόητη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το 2015, από τον τότε Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, που, αντί για εγγύηση της βιωσιμότητας, όπως παρουσιάστηκε, αποδείχθηκε «φιάσκο» με μόνο τα 950.000 ευρώ να διοχετεύονται τελικά στους παραγωγούς,
οι συνεχιζόμενες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για πληρωμή των οφειλόμενων στους παραγωγούς,
το φημολογούμενο κλείσιμο και του τελευταίου Εργοστασίου της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, που λειτουργούσε τουλάχιστον ως έσχατο «μαξιλάρι» ελπίδας για την διοχέτευση της παραγωγής τους,
έχουν μεγιστοποιήσει την απογοήτευση των παραγωγών και δημιουργούν πλέον κλίμα οριστικής εγκατάλειψης της καλλιέργειας. Οι τευτλοπαραγωγοί, απογοητευμένοι, δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να καλλιεργήσουν αλλά απλά περιμένουν την εξόφληση της περσινής σοδειάς τους.
   
Άλλωστε, ακόμη και αν υποτεθεί ότι σήμερα θα τους καταβάλλονταν τα δικαιούμενα ποσά και θα προμηθεύονταν τα απαραίτητα εφόδια σποράς, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα προλάβουν τελικώς να καλλιεργήσουν. Καθώς η φετινή καλλιεργητική περίοδος είναι πλέον στο όριο να χαθεί, αφού στα τέλη Μαρτίου ολοκληρώνεται.
Εάν δε λάβουμε υπ’ όψιν το ενδεχόμενο δυσμενών καιρικών συνθηκών το επόμενο χρονικό διάστημα, γίνεται εύλογα αντιληπτό ότι και από άποψη χρόνου και η όποια αισιόδοξη διάθεση  καλλιέργειας βρίσκεται «στο κενό».

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Οι κυβερνητικές παλινωδίες οδηγούν σε εγκατάλειψη μια ταλαιπωρημένη καλλιέργεια, που ειδικά τα 3 τελευταία χρόνια συρρικνώνεται συνεχώς λόγω της πολιτικής σας ανεπάρκειας (από τα 11.070 στρέμματα το 2014 στα 6.430 το 2016 μόνο για την Π.Ε. Σερρών!!!)

Υπονομεύσατε την αναπτυξιακή στόχευση της προηγούμενης διακυβέρνησης της ΝΔ και της πολιτικής της επιλογής, να ενισχύσει την  τευτλοκαλλιέργεια με την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης στη Νέα ΚΑΠ

Υπό κανονικές συνθήκες τέτοια εποχή τα τεύτλα στα χωράφια ήταν ήδη φυτρωμένα, ενώ αντιθέτως σήμερα οι αγρότες όχι μόνο είναι απλήρωτοι - για πρώτη φορά στα χρονικά έναν ολόκληρο χρόνο - αλλά δεν έχουν στη διάθεσή τους ούτε καν σπόρους για να σπείρουν

Η ενδεχόμενη περικοπή σε σχέση με πέρσι στο τιμολογιακό καθεστώς, λόγω των οικονοµικών δυσκολιών που αντιµετωπίζει η ΕΒΖ, θα επιτείνει την έλλειψη εμπιστοσύνης των παραγωγών και θα αποθαρρύνει έτι περαιτέρω την καλλιέργεια των εκμεταλλεύσεών τους.

Πέντε μήνες μετά την αλλαγή Διοίκησης στην ΕΒΖ, η παρούσα, δυστυχώς, δεν έχει παρουσιάσει κανένα απολύτως σχέδιο εξυγίανσης, για τη διάσωση της Βιομηχανίας

Το αδιέξοδο των παραγωγών επιτείνεται έτι περαιτέρω από την ήδη συντελούμενη οικονομική αφαίμαξή τους, λόγω των διαρκώς διογκούμενων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, που τους επιφύλαξε η πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Οι ανάστατοι τευτλοπαραγωγοί, αναμένεται να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο τις διαμαρτυρίες τους και τις ενέργειές τους για την διεκδίκηση των δικαιούμενων ποσών, που τους οφείλονται.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.     Πότε επιτέλους θα πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί το σύνολο της παραγωγής τους για το 2017;
2.     Πώς προτίθεστε θα διασφαλίσετε το εισόδημα των τευτλοκαλλιεργητών από το ενδεχόμενο να χαθεί η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος λόγω των πρωτοφανών καθυστερήσεών σας;
3.     Τι θα πράξει η Κυβέρνηση για τη συνέχιση της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που διακυβεύεται παρά τις αίολες δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού;


Οι υπογράφοντες Βουλευτές


Αραμπατζή Φωτεινή                             Βουλευτής Σερρών ΝΔ

Αντωνιάδης Ιωάννης                            Βουλευτής Φλώρινας ΝΔ

Στύλιος Γεώργιος                                 Βουλευτής Άρτας ΝΔ

Τσιάρας Κωνσταντίνος                         Βουλευτής Καρδίτσας ΝΔ

Αυγενάκης Ελευθέριος                         Βουλευτής Ηρακλείου ΝΔ

Δημοσχάκης Αναστάσιος                      Βουλευτής Έβρου ΝΔ

Κέλλας Χρήστος                                  Βουλευτής Λάρισας ΝΔ

Κατσανιώτης Ανδρέας                          Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ

Μπουκώρος Χρήστος                           Βουλευτής Μαγνησίας ΝΔ

Βεσυρόπουλος Απόστολος                    Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ

Κουκοδήμος Κώστας                            Βουλευτής Πιερίας ΝΔ

Οικονόμου Βασίλης                              Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

Κυριαζίδης Δημήτριος                          Βουλευτής Δράμας ΝΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.