Tuesday, March 6, 2018

Γνωμοδότηση Νομικού Συμβούλου του Δήμου Σιντικής για λουτρά (ΔΕΙΤΕ VIDEO)

Γνωμοδότηση Νομικού Συμβούλου του Δήμου Σιντικής,  κ. Χρήστου Κελεσίδη, Δικηγόρου του Πρωτοδικείου Σερρών, στην 3η τακτική συνεδρίαση της 2ης Μαρτίου 2018, του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής, αναφορικά με το θέμα του Ορισμού νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην ΣΙΝΤΙΚΗ ΔΑΕ (λουτρά).

Ενημέρωση Νομικού Συμβούλου του Δήμου Σιντικής για λουτρά 2.3.2018 https://youtu.be/SRCW2_05SjI


Γνωμοδότηση για λουτρά


ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

Του Χρήστου Κελεσίδη του Δημητρίου, Νομικού Συμβούλου του Δήμου Σιντικής,  Δικηγόρου του Πρωτοδικείου Σερρών.

ΘΕΜΑ: «Ορισμός νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην ΣΙΝΤΙΚΗ ΔΑΕ»

        Απαντώντας στο από 22-02-2018 έγγραφο σας και αφού έλαβα υπόψη μου το καταστατικό της ΣΙΝΤΙΚΗ Δ.Α.Ε και τις διατάξεις του ν.2190/20 «Περί ανωνύμων εταιριών», αποφαίνομαι τα εξής:
1.   Σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν.2190/20, όπως αυτός ισχύει μετά τις τροποποιήσεις του (άρθρο 1 παρ. β΄), η εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Α.Ε, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας.
2.   Εναρμονισμένο με την παραπάνω διάταξη, είναι και το άρθρο 23 του καταστατικού της ΣΙΝΤΙΚΗ Δ.Α.Ε, όπου στην παρ. 1, εδ. γ, ορίζει ότι η Γενική Συνέλευση είναι η μόνη αρμόδια για να αποφασίζει για την εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
3.   Στο άρθρο 12 του προαναφερόμενου καταστατικού, ορίζεται ότι «… η εταιρία διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου ορίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σιντικής…». Αυτό φαινομενικά και κατ΄ αρχήν δημιουργεί την εντύπωση αντίφασης με το προαναφερόμενο άρθρο 23 του καταστατικού, αλλά στην πραγματικότητα αυτή η εντύπωση αίρεται με την διατύπωση της παρ. 2 του άρθρου 12, όπου ορίζεται ότι «…τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται από τους μετόχους και είναι πάντοτε επανεκλέξιμα…».  Και αναφέροντας τους μετόχους, εννοεί την Γενική Συνέλευση των μετόχων όπως σαφώς ορίζεται από τον νόμο.
4.   Το θέμα ορθώς και νομίμως εισάγεται προς συζήτηση ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελεί την «οιονεί» Γενική Συνέλευση της εταιρίας και κατ΄ ουσίαν αυτό αποφασίζει για τον ορισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Τυπικώς όμως δεν ορίζει αυτό τα μέλη, αλλά εξουσιοδοτεί δεσμευτικά τον πληρεξούσιο των μετοχών: α) να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας ( εν προκειμένω έχουμε μονομετοχική εταιρία), β) να ψηφίσει κατά την Γενική Συνέλευση τα προταθέντα από αυτό τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Τούτ΄ αυτό συνέβη και στον πρώτο ορισμό των μελών του Δ.Σ. της ΣΙΝΤΙΚΗ Δ.Α.Ε, με την με αριθμ. 282/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ρητά στο διατακτικό της αναφέρει «…ορίζει ως γενικό πληρεξούσιο και εκπρόσωπο όλων των μετοχών της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρίας ΣΙΝΤΙΚΗ Δ.Α.Ε, τον Δήμαρχο Σιντικής κ. Δομουχτσίδη Φώτιο και τον εξουσιοδοτεί να συγκαλέσει άμεσα Γενική Συνέλευση των μετόχων και να ορίσει ως μέλη…»     

Ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΙΝΤΙΚΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΚΕΛΕΣΙΔΗΣ

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.