Sunday, October 7, 2018

Μακεδονικό : Σε στενωπό ο Ζάεφ, ορατό το ενδεχόμενο εκλογών


Μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ προσπαθεί να βρει πρόθυμους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τη Σύμφωνία των Πρεσπών, ένα εγχείρημα που αποδεικνύεται δυσκολότερο από ό,τι ίσως ανέμενε
Μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρει πρόθυμους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ένα εγχείρημα που αποδεικνύεται δυσκολότερο από ό,τι ίσως ανέμενε.


Το στοίχημα της συγκέντρωσης του «μαγικού» αριθμού των 80 βουλευτών που θα επιτρέψει την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών που προβλέπει η Συμφωνία θα κριθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Αν η προσέγγιση περίπου τεσσάρων ανεξάρτητων βουλευτών, κάποιων βουλευτών μικρότερων κομμάτων που συνεργάζονται με το VMRO και δύο – τριών βουλευτών του VMRO, που παρά την επίσημη γραμμή του κόμματος για μποϊκοτάζ συμμετείχαν στο δημοψήφισμα, δεν αποφέρει καρπούς για την κυβέρνηση, τότε ο δρόμος για τις πρόωρες εκλογές είναι ανοιχτός.
Αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, τα πράγματα δείχνουν αρκετά δύσκολα για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ. Ο ηγέτης του VMRO Κρίστιαν Μίτσκοσκι παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή για να σηκώσει το «γάντι» που έριξε ο Ζόραν Ζάεφ περί πρόωρων εκλογών. Κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας να αποκηρύξει τη Συμφωνία των Πρεσπών και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, επιχειρώντας να καταδείξει ότι δεν υποκύπτει στις πιέσεις Ζάεφ, πως δεν φοβάται την αναμέτρηση στις κάλπες και ότι ελέγχει την κοινοβουλευτική ομάδα του.
Το κατά πόσο ελέγχει όντως την κοινοβουλευτική ομάδα του μένει να φανεί μέσα στα επόμενα 24ωρα. Το βέβαιο είναι ότι στους τρεις βουλευτές του VMRO που ψήφισαν στο δημοψήφισμα έχουν ασκηθεί ασφυκτικές πιέσεις από το κόμμα τους και ήδη δύο από αυτούς αναγκάστηκαν να διευκρινίσουν πως το γεγονός ότι ψήφισαν δεν σημαίνει ότι θα στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές.
Ωστόσο, αν και ο Μίτσκοσκι σηκώνει το «γάντι» για εκλογές, το κλίμα για το κόμμα είναι αρνητικό, καθώς μόλις την Παρασκευή το δικαστήριο επικύρωσε την ποινή φυλάκισης δύο ετών για μια από τις υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται ο πρώην ηγέτης του και πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι.
Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα αυτό, πιέζοντας με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και μάλιστα άμεσα, δηλαδή περίπου στις 25 Νοεμβρίου. Παράλληλα, με το «μαστίγιο», πάντως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δείχνει και το «καρότο», υπογραμμίζοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας που έχει αναπτύξει με τον «φίλο» του Αλέξη Τσίπρα και τονίζοντας ότι η χώρα έχει μέλλον μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κάτι που υποστηρίζει με κάθε τρόπο και ο διεθνής παράγοντας, που δεν θέλει περαιτέρω καθυστερήσεις ή πολύ περισσότερο έναρξη των διαπραγματεύσεων εξ αρχής…
Εκλογές μόνο αν δεν γίνεται αλλιώς
«Όλοι συμφωνούμε ότι όσο το συντομότερο εφαρμοσθεί η Συμφωνία, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες, αφού η Συμφωνία καθαυτή έχει πολλά οφέλη» ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στο Euronews, σημειώνοντας παράλληλα πως βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα και εστιάζουν στην επόμενη φάση, την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.
Υπογράμμισε πως είναι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και πως το μήνυμα που αυτό στέλνει είναι «να πάμε στο Κοινοβούλιο και να το εφαρμόσουμε».
Η «Μακεδονία» δεν χρειάζεται εκλογές ανέφερε ο Ζάεφ, τονίζοντας πως «η οικονομία είναι σε εξαιρετική κατάσταση και δεν χρειάζεται να προκηρύξουμε εκλογές, εκτός αν είμαστε υποχρεωμένοι».
Ο ίδιος αφού επανέλαβε πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησής του, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και υπευθυνότητα έναντι της χώρας και του μέλλοντός της και εκφράζει την βεβαιότητα ότι οι βουλευτές θα πράξουν ό,τι επιτάσσει η υποχρέωσή τους προς αυτήν.
Αναφερόμενος στα μηνύματα της Δύσης σημείωσε ότι «τα μηνύματα του επιτρόπου Χαν και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μία διακριτική και σαφής παρακίνηση προς τους βουλευτές να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκινήσαμε και αυτό περιμένουμε να συμβεί. Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι. Συζητούμε διότι είμαι πεπεισμένος ότι η αντιπολίτευση τάσσεται επίσης υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Δεν έχω αμφιβολία γι΄αυτό. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσουν οι μικροκομματικοί υπολογισμοί, ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτήν την διαδικασία για την χώρα μας».
«Εάν αποτύχουν όλοι οι δυνατοί τρόποι στο Κοινοβούλιο, τότε οι εκλογές θα είναι αναγκαίες. Αλλά η «Μακεδονία» δεν χρειάζεται εκλογές, Η «Μακεδονία» είναι σε καλή κατάσταση τώρα. Θα ανοίξουμε ένα κεφάλαιο τον Ιούνιο, θα καταλάβουμε την θέση μας στα τραπέζια στις Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ με την έναρξη της επικύρωσης του υπογεγραμμένου πρωτοκόλλου στα κοινοβούλια των 29 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Είναι μία καλή περίοδος. Οικονομικά, η «Μακεδονία» είναι σε εξαιρετική κατάσταση και δεν χρειάζεται να προκηρύξουμε εκλογές, εκτός αν είμαστε υποχρεωμένοι» υπογράμμισε ο Ζόραν Ζάεφ στη συνέντευξή του.
VMRO : Πάμε σε εκλογές, η συμφωνία είναι νεκρή
Αμεση ήταν η απάντηση από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο έκτακτης συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Κρίστιαν Μίτσκοσκι κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ να αποκηρύξει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και μετά να υπάρξουν συνομιλίες για νέα γενική εισαγγελία στην ΠΓΔΜ.
«Η λύση αυτή είναι καταστροφική. Τώρα όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία είναι νεκρή. Η προώθηση της συμφωνίας χωρίς συναίνεση είναι μία υπόσχεση να ολοκληρωθεί κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί ούτε με την χειραγώγηση της διεθνούς κοινότητας. Παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις νοθείες στην κάλπη, η κυβέρνηση απέτυχε να κινητοποιήσει τους πολίτες» δήλωσε ο Μίτσκοσκι και συνέχισε σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τη μεγάλη αποχή:
«Ο Ζάεφ δεν διαθέτει καμία νομιμοποίηση και αξιοπιστία. Ο κόσμος έστειλε ένα μήνυμα στον Ζάεφ, ότι δεν μπορεί πλέον να είναι πρωθυπουργός και πρέπει να παραιτηθεί άμεσα. Μία νέα κρίση θα αποδυναμώσει την εύθραυστη οικονομία και η κατάσταση για τον λαό θα γίνει χειρότερη» σημείωσε και υποστήριξε ότι τον τελικό λόγο πρέπει να έχει ο λαός, μέσω της άμεσης προσφυγής στις κάλπες.
Παράλληλα, υπενθύμισε την πρόταση που είχε κάνει προ ημερών, και την οποία έχει απορρίψει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με ορίζοντα 100 ημερών για τις πρόωρες εκλογές και έναρξη διακομματικών διεργασιών ανασυστάσεως της γενικής εισαγγελίας από μηδενικής βάσης με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και την διαλεύκανση των σκανδάλων.
Η διελκυστίνδα στην ΠΓΔΜ θα διαρκέσει τουλάχιστον μερικές ημέρες ακόμη. Με ορίζοντα τις 10 Οκτωβρίου που έχει θέσει ο Ζόραν Ζάεφ, τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα, προκειμένου να διαφανεί εάν θα μπορέσει να βρει τους βουλευτές που υπολείπονται ώστε οι 69 ψήφοι του κυβερνώντος κόμματος να γίνουν 80, προκειμένου να καταστεί δυνατή η Συνταγματική αναθεώρηση που θα χαρίσει στη γειτονική χώρα το όνομα «Μακεδονία», καθώς και την «μακεδονική» ταυτότητα και την γλώσσα.

ΠΗΓΗ: in.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.