Monday, October 8, 2018

Γιάννης Μαγκριώτης: ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑ


Στην εκδήλωση ο Γιαννάκης Μάτσης ‒πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και αδελφός του Κυριάκου Μάτση, του μάρτυρα του κυπριακού αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία και φοιτητής στη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του ’50‒ παρουσίασε τις προσωπικές εμπειρίες του από τον κυπριακό αγώνα.


Η παρουσίαση, οι ομιλητές και ο διάλογος είχαν ενδιαφέρον και ουσία.
Στο τέλος σκέφτηκα ότι ο Δήμος Καλαμαριάς κρατάει στενή σχέση με την Κύπρο, αφού από την περίοδο του δημάρχου Θρασύβουλου Λαζαρίδη έχει αδελφοποιηθεί με τον Δήμο Πάφου και συμμετέχει στην Αμφικτιονία ελληνικών και κυπριακών δήμων.
Σχετική συνεργασία έχουν και άλλοι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, κάτι που δεν υπάρχει διαχρονικά από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Θυμάμαι την πρώτη δεκαετία της Μεταπολίτευσης υπήρχαν αξιόλογες συνεργασίες με τον Δήμο Λευκωσίας και τον Δήμο Λεμεσού, που όμως δεν είχαν συνέχεια.
Μάλιστα από το 2010, με τον Καλλικράτη, ενσωμάτωσε τον Δήμο Τριανδρίας και έτσι συμμετέχει στο δίκτυο της Αμφικτιονίας, κάτι που το ξέχασε μάλλον.
Οι συνεργασίες των δήμων, εκτός από ταξίδια των αιρετών και των συνεργατών τους, δημιουργούν και σημαντικές συνέργειες.
Στην περίπτωση της Κύπρου έχει και εθνικό χαρακτήρα, πέραν του ότι οι διανυκτερεύσεις Κυπρίων τουριστών στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται στην πρώτη θέση από πέρυσι.
Μήπως πρέπει ο Δήμος Θεσσαλονίκης να το προσέξει λίγο; Ειδικά η σημερινή διοίκηση, που δίνει μεγάλο βάρος στην εξωστρέφεια της πόλης και την προσέλκυση τουριστών.


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.