Monday, October 1, 2018

Γιάννης Μαγκριώτης: ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗ FYROM ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΑΣ



Αυτό τόνισα στη συζήτηση που έγινε στην ΕΡΤ 3, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στη FYROM.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη FYROM, σε συνδυασμό με τη δημοσκοπική απόρριψή του στη χώρα μας, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια λύση πακέτο, όπως των Πρεσπών, στο σύνολο των διαφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.


Τα ταυτοτικά θέματα δεν συνθλίβονται σε γεωπολιτικές εμμονές ή σε κομματικές σκοπιμότητες, ειδικά σε περιόδους αβεβαιοτήτων και οικονομικής κρίσης.
Τα κόμματα και πρώτη η κυβέρνηση πρέπει πλέον με νηφαλιότητα να πράξουν αυτό που δεν έκαναν μέχρι τώρα: να συμφωνήσουν στον επανασχεδιασμό της στρατηγικής μας.
Παίρνοντας υπόψη τους διεθνείς συσχετισμούς και τις ιδιομορφίες της γειτονικής μας χώρας, θα πρέπει να προωθήσουν λύσεις αμοιβαία αποδεκτές από τις κοινωνίες των δύο χωρών, που θα ενισχύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και θα δημιουργούν προϋποθέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Μπορεί το θέμα της ονομασίας να συνδυαστεί με την ένταξη στο ΝΑΤΟ της FYROM, επιλογή που εξυπηρετεί τον διεθνή παράγοντα και τη σταθερότητα στην περιοχή και το θέμα της ταυτότητας με την ένταξη στην ΕΕ.
Το πρώτο είναι άμεσο βήμα και το δεύτερο απαιτεί έναν οδικό χάρτη δεκαετίας, χρόνο ικανό για την ωρίμανση και των δύο πλευρών.
Κάθε άλλη εμμονή στη μία ή την άλλη κατεύθυνση θα οδηγήσει σε αδιέξοδα και τις δύο χώρες.
Οι κομματικοί και προσωπικοί εγωισμοί θα είναι καταστροφικοί.


No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.