Wednesday, November 28, 2018

Απαράδεκτη εξαίρεση από το πρόγραμμα της εξισωτικής αποζημίωσης 14 κοινοτήτων της ΠΕ Σερρών με την νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς του ΥΠΑΑΤ υποστηρίζει ο Μ. Τζελέπης


Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 3826/28.11.2018 Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη έφερε στην Βουλή το ζήτημα της «απαράδεκτης εξαίρεσης από το πρόγραμμα της εξισωτικής αποζημίωσης 14 κοινοτήτων της ΠΕ Σερρών με την νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς του ΥΠΑΑΤ».


Ειδικότερα, στην αρχή της Ερώτησής του, ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι: «Μετά την κοινοποίηση του ΥΠΑΑΤ για το  νέο σχέδιο οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα εκτός των ορεινών, κατά εφαρμογή του ΚΑΝ (Ε.Ε) 1305/2013, στις 22/11/2018 και παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου ότι μετά το πέρας της (fast track) δημόσιας διαβούλευσης, για το σχέδιο του νέου καταλόγου, καμία μειονεκτική περιοχή που πραγματικά έχει ανάγκη στήριξης, δεν θα μείνει εκτός, διαπιστώνεται με έκπληξη ότι 14 κοινότητες της Π.Ε. Σερρών, αποχαρακτηρίζονται (απεντάσσονται από τον κατάλογο), ως κανονικές. Το αποτέλεσμα αυτής της αυθαίρετης αλλά και αστοιχείωτης ενέργειας του ΥΠΑΑΤ, θα επιφέρει σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις στους παραγωγούς αυτών των Κοινοτήτων, αφού, για την παρούσα αλλά και την επόμενη Κ.Α.Π, τους αποκλείει από το ζωτικής σημασίας για την οικονομική τους βιωσιμότητα, Μέτρο 13 της Εξισωτικής Αποζημίωσης αλλά και τους αφαιρεί διάφορα άλλα πλεονεκτήματα που συνδέονται με αυτή την κατάταξη (αυξημένη μοριοδότηση σε άλλα προγράμματα π.χ. Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης)».
Επιπροσθέτως, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Τζελέπης: «το πρωτοφανές της νέας αυτής οριοθέτησης, βάσει κλιματολογικών, εδαφολογικών αλλά και οικονομικών στοιχείων, είναι ότι πλήθος όμορων Κοινοτήτων με τις αποκλεισθείσες, συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με τον νέο χάρτη, ως μειονεκτικές ή με φυσικούς περιορισμούς, γεγονός που δημιουργεί, εύλογα, πολλαπλά ερωτήματα σχετικά με την εγκυρότητα αυτού του διαχωρισμού (διαδικασίας). Όλα αυτά, ενώ επισημάνθηκε, ειδικά κατά την διαδικασία της διαβούλευσης, από όλα τα επίπεδα της Διοίκησης (ιδιαίτερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) αλλά και μεμονωμένους φορείς, συλλόγους κλπ. ότι η επιλογή αλλά και η εφαρμογή των κριτηρίων ήταν λανθασμένη. Όλα αυτά, υπό τον επιστημονικό μανδύα μιας ογκώδους πλην άφαντης μελέτης του Γ.Π.Α, χωρίς να ληφθούν υπόψη, οι κάκιστες κλιματολογικές συνθήκες που τα τελευταία χρόνια πλήττουν επανειλημμένα με θεομηνίες τις περιοχές των Σερρών, δίνοντας αλλεπάλληλα χτυπήματα στην αγροτική παραγωγή ενός Νομού που βρίσκεται στην τελευταία θέση της χώρας στην κατάταξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και κάθε άμεση ή έμμεση αφαίρεση εισοδήματος καθιστά ακόμα πιο δυσμενή, την οριακή οικονομική του κατάσταση».
Για τους παραπάνω λόγους, ο Βουλευτής ζητάει από τον Υπουργό να τον ενημερώσει ποιοι είναι οι λόγοι για την απένταξη από τον νέο κατάλογο των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα, των Κοινοτήτων Αχινού, Δασοχωρίου, Θολού, Λιβαδοχωρίου, Μεσοκώμης, Νέας Πέτρας, Νεοχωρίου Σερρών, Παλαιοκάστρου, Πεθελινού, Πεντάπολης, Ποντισμένου, Στρυμονοχωρίου, Τούμπας και Ψυχικού της Π.Ε. Σερρών, όπως επίσης και να του γνωστοποιήσει τα κριτήρια, με βάση τα οποία έγινε ο διαχωρισμός από άλλες, όμορες Κοινότητες που παρέμειναν σε αυτόν. Τέλος, ο κ. Τζελέπης αιτείται να πληροφορηθεί εάν προτίθεται ο Υπουργός να επανεξετάσει την εγκυρότητα της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε για την νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα, προκειμένου να αρθούν οι αδικίες που προκλήθηκαν και να ενταχθούν και οι κοινότητες που έχουν εξαιρεθεί.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.