Wednesday, November 28, 2018

Προεκλογική φιέστα και πανηγυρισμοί Τσίπρα για το κοινωνικό μέρισμα και τον ΕΝΦΙΑ


Προχωράμε με γοργά βήματα στο στάδιο της υλοποίησης  ενός σχεδίου το οποίο μας έφερε με ασφάλεια στη θέση που βρισκόμαστε σήμερα, στην έξοδο από τα μνημόνια, ανέφερε ο πρωθυπουργός
«Η κυβέρνηση φέρνει θετικά μέτρα για τα μεσαία και λαϊκά στρώματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή χρησιμοποιώντας πανηγυρικούς τόνους για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και τη διανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους 710 εκ. ευρώ η οποία όπως είπε αφορά 3,5 εκατομμύρια δικαιούχους.


Σε μια ακόμη προεκλογική εμφάνιση και χρησιμοποιώντας το βήμα της Βουλή ως «μπαλκόνι» ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να κάνει σόου δείχνοντας και το δρόμο για τις εκλογές μιας και τέτοιες εμφανίσεις κάθε δύο ημέρες δείχνουν ότι έχουμε μπει για τα καλά σε προεκλογικούς τόνους.
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στις τελευταίες σημαντικές επιτυχίες της Αστυνομίας, όπως στις συλλήψεις για το κύκλωμα με το λαθρεμπόριο χρυσού ενώ αναφέρθηκε και σε τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία καθορίζονται οι όροι για την αποκατάσταση των πληγών στο Μάτι της Αττικής. Σχετικά με χθεσινή του επίσκεψη στο Μάτι, τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες η κυβέρνηση έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να σταθεί δίπλα στους κατοίκους και «να αντιμετωπίσουμε πολύπλοκα ζητήματα».
Με τη σημερινή τροπολογία, σημείωσε ο πρωθυπουργός, δίνεται η δυνατότητα για την αποκατάσταση των ζημιών, στην έκδοση των αδειών και στη συνολική ανοικοδόμηση στα κόκκινα κτίρια με όρους που δεν θα επαναλαμβάνουν τους όρους του παρελθόντος.
Ευχαρίστησε και δημόσια τον Νίκο Αναστασιάδη που σε επιστολή του τον ενημέρωσε ότι έγινε αποδεκτή η εισήγηση του κ. Τσίπρα ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να συμβάλει στην ανέγερση ενός δημόσιου νοσοκομείου στην πληγείσα περιοχή της Αττικής.
Πολιτική ελαφρύνσεων
«Προχωράμε με γοργά βήματα στο στάδιο της υλοποίησης  ενός σχεδίου το οποίο μας έφερε με ασφάλεια στη θέση που βρισκόμαστε σήμερα, στην έξοδο από τα μνημόνια. Μπορούμε να σχεδιάζουμε μία πολιτική ελαφρύνσεων, ήδη έχουμε αποκαταστήσει μία μεγάλη αδικία που αφορά τη ραγδαία μείωση στα ειδικά μισθολόγια, και το επόμενο διάστημα, θα έχουν εκταμιευτεί τα ανάλογα ποσά» είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει:
Σήμερα , είπε, καταθέτουμε μία τροπολογία για το κοινωνικό μέρισμα. «Δίνουμε στους πιο αδύναμους με οικογενειακά και κοινωνικά κριτήρια. Καταθέτουμε τη διάταξη, όπως πέρυσι τέτοιον καιρό , από την υπεραπόδοση της οικονομίας δίνουμε αντίστοιχο ποσό με το περσινό, αρχικά 710 εκ. ευρώ. Το ακριβές ύψος, ανάλογα με τις εισοδηματικές βαθμίδες θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση που θα έχει βγει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα». Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι την Τρίτη θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα ώστε – όπως είπε – να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις αιτήσεις τους ώστε στις 14 Δεκεμβρίου να γίνει η καταβολή στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το κοινωνικό μέρισμα αφορά ένα διευρυμένο μέρος των πιο αδύναμων της ελληνικής κοινωνίας. «1,3 με 1,4 νοικοκυριά, περίπου 3,5 εκατομμύρια δικαιούχους» .
Μείωση ΕΝΦΙΑ
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε όσους κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αθέτησε προεκλογικές υποσχέσεις για τον ΕΝΦΙΑ (σ.σ είχε υποσχεθεί ότι θα τον καταργήσει), λέγοντας ότι φέρνει μείωση 10% μεσοσταθμικά η οποία – όπως είπε – θα είναι μεγαλύτερη για τα λαϊκά στρώματα.
Ειδικότερα για την τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ τόνισε ότι  με την προτεινόμενη ρύθμιση, οι πολίτες με χαμηλή και μεσαία περιουσία θα δουν τον επόμενο χρόνο ουσιαστική μείωση της επιβάρυνσης.
«Από τα 5,8 εκατομμύρια φορολογουμένων που διαθέτουν περιουσία η οποία επιβαρύνεται μέσω του ΕΝΦΙΑ, θα δουν μείωση πάνω από 5,5 εκατομμύρια εξ αυτών, δηλαδή κοντά στο 90% των φορολογουμένων.
Και συγκεκριμένα:
– Για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ, η μείωση θα είναι στο 30%. Αυτό το ποσό αναφέρεται σε σχεδόν 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.
– Για περιουσίες από 60.000 ως 100.000 ευρώ, η μείωση θα ανέλθει στο 21%. Και αφορά 1 εκατομμύριο πολίτες.
– Για περιουσίες από 100.000 ως 150.000 ευρώ, η μείωση θα είναι κοντά στο 10%. Και αφορά περίπου 600.000 πολίτες».
«Για να γίνω πιο σαφής» συνέχισε ο πρωθυπουργός παρέθεσε τα εξής παραδείγματα:
«- Ιδιοκτήτης κατοικίας 60 τ.μ. στο Κερατσίνι, αξίας 60.000 θα πληρώσει φέτος 157 ευρώ αντί για 224. Δηλαδή 67 ευρώ λιγότερα.
– Ιδιοκτήτης κατοικίας 80 τ.μ. στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης, αξίας 76.000 ευρώ, θα πληρώσει 162 ευρώ αντί για 232. Δηλαδή 70 ευρώ λιγότερα.
– Ιδιοκτήτης κατοικίας 100 τ.μ. στο Περιστέρι, αξίας 90.000 ευρώ, θα πληρώσει 211 ευρώ αντί για 290. Δηλαδή 79 ευρώ λιγότερα».
Τόνισε ακόμη πως «εμείς προχωράμε στοχευμένα, μελετημένα, με σαφή ταξικό προσανατολισμό για τους πολλούς, μια ταξική μονομέρεια που αφορά 5,5 εκατομμύρια, ενώ η δική σας μονομέρεια αναφέρεται σε μια ελίτ ολίγων, εκλεκτών», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Στις παραπάνω μειώσεις να προσθέσετε μια μεσοσταθμική μείωση επιπλέον 20% που έχουμε προγραμματίσει και έχουμε διασφαλίσει το δημοσιονομικό χώρο – προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο για το 2020».
Υπογράμμισε ακόμη ότι έτσι στα λαϊκά νοικοκυριά η μείωση το 2020 θα φτάσει στο 50%. «Δηλαδή σε ενάμισι χρόνο από σήμερα στα πρώτα εκκαθαριστικά του 2020 θα βλέπουν το μισό φόρο από ό,τι βλέπουν σήμερα» τόνισε.
Επίθεση σε ΝΔ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,  άσκησε για μία ακόμη φορά κριτική στη ΝΔ κάνοντας λόγο για «ασφαλιστικό Πινοσέτ, που θα χρεοκοπήσει εκ νέου το ασφαλιστικό μας σύστημα και θα πετάξει στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους», για «διάλυση των εργασιακών σχέσεων» και για απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Επίσης μίλησε για «σχέδιο υπερβολικής μείωσης της φορολογίας των πλουσίων, των εχόντων και κατεχόντων και διατήρησης των φορολογικών βαρών για τη μεσαία και χαμηλή διαστρωμάτωση». Προσέθεσε ότι ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους και μάλιστα χωρίς κεντρικό έλεγχο, σημαίνει χαμηλότερο φόρο στους πλούσιους δήμους, στην Εκάλη και στο Καβούρι, αλλά υψηλότερο στους δήμους της εργατικής τάξης, στο Πέραμα, στη Νίκαια και στο Περιστέρι.
«Αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Ο ΥΠΟΙΚ μίλησε χτες για έναν παίκτη του NBA που δίνει πολλές ασίστ. Εγώ δεν ξέρω αν δίνετε ασίστ, ξέρω ότι είστε οι καλύτεροι χορηγοί της προσπάθειάς μας, όσο παρουσιάζετε το πρόγραμμά σας», είπε προς τη ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας.
Εξηγώντας  το λόγο που ο ίδιος και το οικονομικό επιτελείο αποφάσισαν να μην ψηφιστεί σήμερα και η μείωση επιπλέον 20% του ΕΝΦΙΑ για το 2020, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «τον Οκτώβριο του ‘19, πριν από το 2020 που είναι μετεκλογική χρονιά, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει και πρέπει να είναι φανερό στο λαό μεταξύ ποιων εκδοχών θα κληθεί να αποφασίσει: από τη μια μεριά αυτή η μελετημένη, στοχευμένη, νοικοκυρεμένη προσπάθεια, ο δημοσιονομικός χώρος που δεν είναι τεράστιος αλλά είναι αυτός που δίνει ελαφρύνσεις στοχευμένα στις κοινωνικές κατηγορίες που επλήγησαν και από την άλλη το σχέδιο της ΝΔ που αφορά μόνο την ελίτ».
Για να ξέρει ο κάθε πολίτης, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός,  «και ειδικότερα τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι ότι αυτά που έχουμε εξασφαλίσει με κόπο και ιδιαίτερα ο δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίσαμε και όλα όσα μέχρι σήμερα ψηφίζουμε, δεν ήταν νομοτέλεια να γίνουν». «Ούτε η μείωση επιπλέον 20% του ΕΝΦΙΑ, για τα λαϊκά στρώματα να φτάσει το 50%, θα είναι νομοτέλεια το 2020», είπε, για να υπογραμμίσει ότι «θα συμβεί και θα αξιοποιηθεί για τους φτωχούς και τους μεσαίους και δεν θα γίνει καπνός και είδη πολυτελείας για την ελίτ, μόνο αν ο ίδιος ο λαός αποτρέψει με την ψήφο του και την εντολή του την παλινόρθωση του καθεστώτος που μας έριξε στα βράχια της χρεοκοπίας – αν ο ίδιος ο λαός αποτρέψει τη παλινόρθωση του μνημονιακού εφιάλτη που έζησε ο τόπος μας».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί, για να σχολιάσει: «Άρα μη βιάζεστε. Και του χρόνου εδώ θα ‘μαστε και θα νομοθετούμε με νωπή εντολή και την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης για τους πολλούς».

ΠΗΓΗ: in.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.