Thursday, November 29, 2018

Αναβρασμός στα σχολεία για τη Μακεδονία – Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Δύο μαθητικές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών ενώ στην Αθήνα διοργανώεται συλλαλητήριο ενάντια στις «εθνικιστικές καταλήψεις για τη Μακεδονία»
Δύο μαθητικές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται για σήμερα στη
Θεσσαλονίκη, ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών.
Η μία συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 11.00 στο άγαλμα του Βενιζέλου και η δεύτερη την ίδια ώρα στον Λευκό Πύργο και πραγματοποιούνται μετά από διαδικτυακό κάλεσμα.


Στην Αθήνα
Την ίδια στιγμή στην Αθήνα η «Πρωτοβουλία για το Συντονισμό Σχολείων & Μαθητών Αθήνας» καλεί σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια ενάντια στις «εθνικιστικές καταλήψεις για τη Μακεδονία», σήμερα στις 12 το μεσημέρι.
Στο κείμενο που ανήρτησε η «Πρωτοβουλία» στο Facebook αναφέρει ότι «την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου διάφορες ακροδεξιές, φασιστικές ομάδες προσπαθούν να υποκινήσουν μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία της χώρας. Η πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας καλεί όλους τους αγωνιστές μαθητές να μπουν μπροστά και να μην επιτρέψουν στους φασιστές να βρουν χώρο έκφρασης στα σχολεία μας. Συντονίζουμε πολύμορφες δράσεις, κρεμάμε αντιφασιστικά πανό και κάνουμε εκδηλώσεις στα σχολεία μας για να μην χαρίσουμε ούτε μια μέρα εθνικιστικής φιέστας στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και τους υποστηρικτές του μίσους και του ρατσισμού».
Η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων & Μαθητών Αθήνας» τέλος, καλεί όλους τους μαθητές να συμμετάσχουν «για να δώσουμε την πραγματική μάχη για ένα σχολείο στο ύψος των αναγκών μας» και για να μην αφήσουμε «τις παρακρατικές αυτές ομάδες να μας αποπροσανατολίσουν».
Κύμα καταλήψεων
Να σημειωθεί ότι οι καταλήψεις για το Μακεδονικό αυξάνονται καθημερινά.
Οι καθηγητές από την πλευρά τους δηλώνουν την ανησυχία τους για την ασφάλεια των μαθητών. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση από τον Βόλο, στην οποία ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης δήλωσε πως «το σημαντικό είναι οι μαθητές μας να μη γίνουν υποχείρια ακραίων στοιχείων. Οφείλουμε να τους προστατεύσουμε αξιοποιώντας τον διάλογο και το παράδειγμα. Οι διευθυντές, οι εκπαιδευτικοί και ο γονείς πρέπει να ενεργοποιηθούν πάντα με δημοκρατικό και παιδαγωγικό τρόπο σε συνεργασία με την Διεύθυνση δευτεροβάθμιας χωρίς την εμπλοκή τρίτων με κίνδυνο να δυναμιτιστεί το κλίμα».
Ενταση στο πολιτικό σκηνικό
Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, από την πλευρά του αναφερόμενος στις καταλήψεις δήλωσε ότι υποκινούνται από ακροδεξιές οργανώσεις και τη Χρυσή Αυγή, δηλώνοντας ότι «η νέα γενιά δεν πρέπει να επιτρέψει να χαθεί ξανά ένας Παύλος Φύσσας».
Οι καταλήψεις προκαλούν και οξύτατη αντιπαράθεση στην πολιτική σκηνή, καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαχωρισμό των καταλήψεων ενώ η υπουργός Προστασίας του Πολίτη,  Όλγα Γεροβασίλη του απάντησε ότι δεν καταδίκασε τον φασισμό. «Το αυγό του φιδιού έχει επωαστεί και σε αυτό το δρόμο κάποιοι δεν θέλουν να συμπορευτούν», σχολίασε και χρέωσε στη ΝΔ ακροδεξιά στροφή. «Αυτοί που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και καταλαβαίνουν και φλερτάρουν», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης καταδίκασε όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο χρυσαυγίτης βουλευτής Παναγιώτης Ηλιόπουλος και διερωτήθηκε με πιο ηθικό δικαίωμα κρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις σημερινές καταλήψεις, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εμφανιστεί ως πρωταγωνιστής του νεολαιίστικου κινήματος των καταλήψεων και τώρα κατηγορεί τους μαθητές μόνο και μόνο επειδή διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών.«Εγώ δεν χαρίζω τα παιδιά στη Χρυσή Αυγή, όπως πάτε να κάνετε εσείς», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. «Το θέμα δεν είναι αν είμαστε υπέρ η κατά των καταλήψεων αλλά αν είμαστε υπέρ ή κατά του ρατσιστικού μίσους μέσα στα σχολεία μας», σχολίασε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωση της αναφέρεται σε στοχοποίηση καθηγητών (π.χ. Βέροια), σχολεία (π.χ. Γέρακας) και ολόκληρες ΕΛΜΕ (π.χ. Ε΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης) «που αντιστέκονται σε αυτή τους την προσπάθεια, καλώντας σε «διαπόμπευση» και σε άσκηση σωματικής βίας προς παραδειγματισμό».

ΠΗΓΗ: in.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.