Wednesday, February 6, 2019

Τετ α τετ Τσίπρα-Ερντογάν: Οι λεπτοί χειρισμοί στα «καυτά» θέματα και οι τουρκικές προκλήσεις


 Στη συνάντηση των δύο πολιτικών συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά θέματα που ταλανίζουν τις δύο πλευρές, όπως η ένταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό αλλά και το προσφυγικό ζήτημα ενώ η τουρκική πλευρά, πριν καν ξεκινήσει η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, είχε τοποθετήσει στην κορυφή της ατζέντας το θέμα των οκτώ στρατιωτικών
Μία ημέρα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η οποία στιγματίστηκε από την κίνηση της Τουρκίας να επικηρύξει τους οκτώ στρατιωτικούς που έχουν λάβει άσυλο στη χώρα μας, η Αθήνα κάνει τον πρώτο απολογισμό.

Στη συνάντηση των δύο πολιτικών συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά θέματα που ταλανίζουν τις δύο πλευρές, όπως η ένταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό αλλά και το προσφυγικό ζήτημα ενώ η τουρκική πλευρά, πριν καν ξεκινήσει η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, είχε τοποθετήσει στην κορυφή της ατζέντας το θέμα των οκτώ στρατιωτικών.
Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν πιστός στις γραμμές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του, συνέδεσε το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με την εκλογή μουφτήδων στη Θράκη.
Ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στη συνάντηση με τη θέση να χτιστεί μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού βασισμένου στο διεθνές δίκαιο, ώστε Ελλάδα και Τουρκία να καταφέρουν να ξαναπιάσουν – όπως είπε – το νήμα της θετικής ατζέντας του 2015-2016.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε ενημέρωση για τα δικαιώματα της ελληνορθόδοξης μειονότητας ενώ παράλληλα έθεσε το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Ο τούρκος Πρόεδρος ζήτησε να ενημερωθεί σε σχέση με τη Θράκη  με τον έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι  οι μεταρρυθμίσεις στη Θράκη είναι ζήτημα δεσμεύσεων έναντι Ελλήνων πολιτών και δεν έχουν να κάνουν με τις διμερείς σχέσεις, είτε συμπίπτουν με τις διακηρύξεις της Τουρκίας είτε όχι.
Διπλωματικές  πηγές τόνιζαν ότι τα σημαντικά στοιχεία που αναδείχτηκαν μέσω της χτεσινής συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο είναι:
1. Σε ό,τι αφορά στη μείωση της έντασης στο Αιγαίο η ενεργοποίηση ενός σημαντικού διαύλου των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας και η πρώτη τους συνάντηση θα γίνει στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Επίσης, η προοπτική της συνεργασίας, μέσω συναντήσεων των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών, οι οποίοι έχουν καιρό να συναντηθούν, και έχουν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στον τομέα στο θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
2. Υπήρξε ένα σαφές μήνυμα από τον πρόεδρο Ερντογάν και στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και στις δηλώσεις του υπέρ της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο.
3. Σε σχέση με το Κυπριακό αναμένεται να αρχίσουν σύντομα οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις των υπουργείων Εξωτερικών, κάτι που ζητάει η ελληνική πλευρά από το 2016. Στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Ερντογάν με όρους επανένωσης και μίλησε μόνο για πολιτική ισότητα και όχι για αναζήτηση λύσης σε άλλο πλαίσιο.

Προσεχτικοί επικοινωνιακοί χειρισμοί

Πάντως από τις χθεσινές δηλώσεις των δύο πολιτικών φάνηκε πως προσπάθησαν να είναι προσεχτικοί , ώστε να μη δημιουργηθούν αχρείαστες εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών, όπως είχε γίνει με την επίσκεψη του τούρκου Προέδρου στην Αθήνα όπου με προκλητικό τρόπο είχε θέσει θέμα «επικαιροποίησης»  της Συνθήκης της Λωζάνης.
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες και οι δύο πλευρές μίλησαν αρκετά  για τη διασυνοριακή οικονομική συνεργασία, με τον Ταγίπ Ερντογάν να υπογραμμίζει ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης του όγκου των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες και τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ότι θα γίνει προσπάθεια το καλοκαίρι να λειτουργήσει η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης και Σμύρνης, ότι θα προωθηθεί η σιδηροδρομική σύνδεση και το άνοιγμα και επιπλέον γέφυρας στον Έβρο.
Αναφορικά με το προσφυγικό οι δύο ηγέτες υπερασπίστηκαν από κοινού τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ενώ για το ζήτημα των 8 τούρκων, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης  παρά τις αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς για έκδοσή τους.
Στο πλαίσιο της λογικής των προσεκτικών βημάτων που έγιναν και από τις δύο πλευρές, είναι ότι τα «καυτά» ζητήματα, όπως την υφαλοκρηπίδα, την ΑΟΖ και τις εξορύξεις, επιλέχτηκε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι.

Πηγή: in.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.