Friday, September 21, 2018

Λεονταρισμοί από την κυβέρνηση για τις συντάξεις με φόντο τις κάλπες


Το Μαξίμου μπορεί να συνεχίζει να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι τελικά θα πειστούν οι δανειστές να μην περικοπούν οι συντάξεις ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό και κυρίως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για πανηγυρισμούς
Σχέδια ακόμη και για μονομερείς ενέργειες σε περίπτωση που επιμείνουν οι δανειστές στην περικοπή των συντάξεων από τον Γενάρη του 2019 φέρνει στο προσκήνιο η κυβέρνηση  καθώς γνωρίζει πολύ καλά πως αν πάει σε εκλογές με «ψαλιδισμένες συντάξεις» θα δει τα ποσοστά της να κατρακυλούν ακόμη περισσότερα σε σχέση με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.


Το Μαξίμου μπορεί να συνεχίζει να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι τελικά θα πειστούν οι δανειστές να μην περικοπούν οι συντάξεις ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό και κυρίως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για πανηγυρισμούς.
Όπως διαρρέεται από το Μαξίμου η στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση εφεξής σε περίπτωση που «στυλώσουν τα πόδια οι δανειστές» είναι «πάμε για μετωπική και ότι βγει».
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», οι τακτικές κινήσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο της στρατηγικής μιας σκηνοθετημένης σύγκρουσης, είναι απειλές προς το εξωτερικό, δηλαδή την πλευρά των πιστωτών και υποσχέσεις προς το εσωτερικό, δηλαδή προς τους έλληνες ψηφοφόρους.
Άλλωστε, όλες αυτές οι κινήσεις με το … αντάρτικο από πλευράς κυβέρνησης, γίνεται με φόντο τις εκλογές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να σταλεί μήνυμα προς τους Έλληνες που είναι απογοητευμένοι από τις κυβερνητικές πολιτικές, αφήνεται να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει – αν χρειαστεί – να προχωρήσει ακόμη και σε μονομερείς ενέργειες προκειμένου να διασωθούν οι συντάξεις. «Επιβολές δεν μπορούν να περάσουν σε ένα τοπίο εξόδου από τη δανειακή σύμβαση» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Νίκος Φίλης για το θέμα των συντάξεων, εκφράζοντας την κυβερνητική γραμμή.
Η ελληνική πλευρά έχει θέσει ήδη το ζήτημα επισήμως στους δανειστές ενώ έχουν αποσταλεί και στοιχεία με τα οποία – αναφέρει η κυβέρνηση – τεκμηριώνεται πως δεν είναι αναγκαία η περικοπή των συντάξεων. Πάντως οι τελικές αποφάσεις για το αν θα δοθεί τελικά το πολυπόθητο «πράσινο φως» για τη διάσωση των συντάξεων αναμένεται στο Eurogroup του Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, θα παραμένουν «όμηροι» των κυβερνητικών παιχνιδιών χιλιάδες συνταξιούχοι.
«Φρένο» από ΔΝΤ
Παρά τις μεγάλες προσδοκίες που καλλιεργούνται από το Μαξίμου για το θέμα των συντάξεων, το ΔΝΤ έσπευσε να προσγειώσει τα κυβερνητικά στελέχη επιμένοντας στη γραμμή «κόψτε τις συντάξεις».
«Υπενθυμίζω ότι τα μέτρα αυτά έχουν συμφωνηθεί από το 2017, δεν είναι νέα μέτρα», δήλωσε χθες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις διατυπώνοντας μάλιστα την άποψη ότι οι περικοπές των συντάξεων δεν θα βελτιώσουν μόνο τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού αλλά θα στείλουν και ένα καθαρό σήμα στις αγορές ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει εντός τροχιάς στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των «ΝΕΩΝ».

ΠΗΓΗ: in.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.