Friday, September 21, 2018

Ανακαλύφθηκαν ανθρώπινα σκελετικά βλαστικά κύτταρα

Tα νέα αυτά κύτταρα είτε μπορούν να απομονωθούν από ανθρώπινο οστό, είτε να παραχθούν από εξειδικευμένα κύτταρα στο λίπος
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στανφορντ, μετά από δεκαετή προσπάθεια, ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν τα πρώτα ανθρώπινα σκελετικά βλαστικά κύτταρα.


Σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο επιστημονικό έντυπο Cell, τα νέα αυτά κύτταρα είτε μπορούν να απομονωθούν από ανθρώπινο οστό, είτε να παραχθούν από εξειδικευμένα κύτταρα στο λίπος και δίνουν το έναυσμα για τα προγονικά κύτταρα που παράγουν νέο οστό, χόνδρο και άλλους σκελετικούς ιστούς.
Η ανακάλυψή τους επιτρέπει πλέον στους επιστήμονες να δημιουργήσουν μια οικογένεια βλαστικά κυττάρων που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη και διατήρηση του ανθρώπινου σκελετού. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για αναγεννητικές θεραπείες των οστών και του χόνδρου του ανθρώπινου σώματος.
Όπως εξηγεί ο Δρ Μάικλ Λονγκέικερ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, «δεδομένου του ιατρικού βάρους που προκαλούν οι εκφυλιστικές, νεοπλασματικές, μετατραυματικές και μεταχειρουργικές σκελετικές διαταραχές, πιστεύουμε ότι ο εντοπισμός των ανθρώπινων σκελετικών βλαστικών κυττάρων θα δώσει νέες δυνατότητες μοριακής διάγνωσης και θεραπείας για τις σκελετικές παθήσεις».
Τα σκελετικά βλαστικά κύτταρα είναι διακριτά από τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα, τα οποία μπορούν να παράγουν σκελετικό ιστό, λίπος και μυς. Τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα, που μπορούν να απομονωθούν από το αίμα, τον μυελό των οστών ή το λίπος, θεωρούνται από τους γιατρούς ότι λειτουργούν σαν παντός είδους βλαστοκύτταρα. Έχουν δοκιμαστεί, με περιορισμένη επιτυχία, σε κλινικές μελέτες και ως πειραματικές αγωγές σε μια προσπάθεια παραγωγής διαφόρων ιστών. Πρόσφατα, τρεις ηλικιωμένοι ασθενείς στις ΗΠΑ τυφλώθηκαν ή έχασαν μέρος της όρασής τους μετά από έγχυση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων από λίπος στα μάτια, στο πλαίσιο θεραπείας για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Πραγματικά πολυδύναμα κύτταρα
Η δυσλειτουργία του σκελετού μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, από την οστεοπόρωση και την οστεοαρθρίτιδα έως τις αιματολογικές διαταραχές και τον καρκίνο, πέρα ασφαλώς από τη μη θεραπεύσιμα τραύματα. Μέχρι σήμερα οι θεραπευτικές επιλογές για τη βελτίωση της λειτουργίας του σκελετού στους ανθρώπους είναι μικρές και σε ένα βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι έως τώρα δεν είχαν απομονωθεί βλαστικά κύτταρα.
Αυτή τη φορά, οι ερευνητές εντόπισαν τέτοια πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα και, καλλιεργώντας τα στο εργαστήριο, πέτυχαν να αναπτύξουν νέα οστά και χόνδρο. Μάλιστα τα εντόπισαν και μια μάλλον απρόσμενη πηγή τέτοιων βλαστικών κυττάρων: το άχρηστο λίπος από τη λιποαναρρόφηση. Ορισμένα κύτταρα μέσα στα αιμοφόρα αγγεία του λίπους αυτού είναι στην πραγματικότητα ένα είδος σκελετικού βλαστικού κυττάρου.
Μολονότι θα χρειασθούν ακόμη αρκετά χρόνια για να αναπτυχθούν πρακτικές και κλινικά χρήσιμες εφαρμογές των σκελετικών βλαστικών κυττάρων, οι επιστήμονες ήδη οραματίζονται την αξιοποίηση αυτών των κυττάρων για την αντικατάσταση κατεστραμμένων οστών και αρθρώσεων ή τη θεραπεία εκφυλιστικών σκελετικών παθήσεων όπως η οστεοπόρωση. Το επόμενο σημαντικό βήμα θα είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο τέτοια βλαστικά κύτταρα μπορούν να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες.

Μαίρη Μπιμπή


ΠΗΓΗ: in.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.