Monday, November 12, 2018

Χρυσός Αλέξανδρος για το «Ρέι και Λιζ» στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Το ανώτατο βραβείο του φεστιβάλ στην ταινία του Βρετανού φωτογράφου Ριτσαρντ Μπίλινγκχαμ
Το Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία «Ρέι και Λιζ» του Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ (Ηνωμένο Βασίλειο) στην τελετή λήξης του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το βράδυ της Κυριακής. Μια πολύ προσωπική ματιά του διάσημου φωτογράφου στα παιδικά του χρόνια, με άξονα την σχέση του με τους γονείς του (στους οποίους αντιστοιχούν τα ονόματα του τίτλου).


Η τελετή λήξης του Φεστιβάλ έγινε στο Ολύμπιον, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίας Μυρσίνης Ζορμπά, η οποία και παρέδωσε τον Χρυσό Αλέξανδρο. Το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην γερμανική ταινία «Όλα καλά» της Εύα Τρόμπις, μια ταινία που διακρίθηκε και στη κατηγορία της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας: η Ένε Σουάρτς που πρωταγωνιστεί στο «Όλα καλά» μοιράστηκε το βραβείο με την Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου που διακρίθηκε για την ερμηνεία της στην ταινία «Η δουλειά της» του Νίκου Labôt.
Ο Δανός ηθοποιός Γιάκομπ Σιντεργκρέν κέρδισε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας για την ερμηνεία του στην ταινία «Ο ένοχος» (από τις καλύτερες της διοργάνωσης και επίσης μια ταινία που κατέκτησε και το κοινό στις βραβεύσεις της μπύρας Fischer), ενώ το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος κέρδισε ο Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ για το «Διαβολόψαρο», συμπαραγωγή Ταϊλάνδης, Γαλλίας και Κίνας. Η ίδια ταινία κέρδισε και το Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης.
Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 59ου Φεστιβάλ αποτελούνταν από τους Σάντρα ντεν Χάμερ (διευθύντρια του EYE Filmmuseum -Ολλανδία), Ράντου Ζούντε (σκηνοθέτης -Ρουμανία), Φατεμέ Μοταμέντ-Αριά (- ηθοποιός – Ιράν), Αλφόνσο ντε Βιλαγιόνγκα (συνθέτης -Ισπανία) και Συραγώ Τσιάρα (διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης -Ελλάδα).
Η πρώτη ειδική μνεία δόθηκε στην ταινία «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» του Μάριου Πιπερίδη, μια ταινία με πολύ καλές εμπορικές προδιαγραφές, ενώ μια δεύτερη ειδική μνεία δόθηκε στην ταινία «Σόκρατες» του Άλεξ Μοράτο από την Βραζιλία.
Στο Διαγωνιστικό τμήμα με ταινίες Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality) το βραβείο Καλύτερης Ταινίας κέρδισε η «Ουλή» των Νίκο Κασαβέκια και Μαρτίν Αλέ, ενώ το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI)
βράβευσε δόθηκε στην ταινία: «Σοφία» της Μεριέμ Μπενμπαρέκ (Γαλλία/ Κατάρ). Τέλος η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο της στην ταινία «Ακίνητο ποτάμι» του Αγγελου Φραντζή.
Η τελετή ήταν σύντομη και για πρώτη φορά το φεστιβάλ διέθεσε θέσεις με εισιτήρια για το κοινό. Οικοδεσπότης ήταν ο ηθοποιός Γιώργος Νανούρης και από πλευράς φεστιβάλ μίλησε ο πρόεδρος του Δ. Σ. του θεσμού, διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Γιώργος Αρβανίτης.
Μετά το τέλος τη απονομής το φεστιβάλ κατέβασε την αυλαία του με την ταινία «Girl» η οποία θα ανοίξει στις αίθουσες την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: in.gr

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.