Friday, November 2, 2018

Με ποια κριτήρια θα γίνουν οι διορισμοί των εκπαιδευτικών ζητάει να μάθει ο Μ. Τζελέπης


Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης με την υπ’ αριθμόν Α.Π.:2974/1-11-2018 Ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστα Γαβρόγλου αιτείται να ενημερωθεί για τα  «κριτήρια, με βάση τα οποία θα γίνουν οι διορισμοί των εκπαιδευτικών. Βάση της Προϋπηρεσίας ή του Διαγωνισμού ΑΣΕΠ;».


        Ειδικότερα, στην αρχή της Ερώτησής του, ο Βουλευτής υποστηρίζει ότι: «Μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για μόνιμες προσλήψεις, επικρατεί έντονος αναβρασμός σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, αναφορικά με τον τρόπο μονιμοποίησης των εκπαιδευτικών της Α/βάθμιας και της Β/βάθμιας εκπαίδευσης. Ειδικότερα, διαπιστώνεται «διχασμός» ανάμεσα στον εκπαιδευτικό κλάδο, καθώς τίθεται το εξής δίλλημα: εάν ο μόνιμος διορισμός ενός εκπαιδευτικού μπορεί να εξαρτηθεί μόνο από την ύπαρξη οποιαδήποτε προϋπηρεσίας ή μόνο από την προκήρυξη γραπτού διαγωνισμού και χρήση πινάκων επιτυχόντων του. Από τη μία λοιπόν οι αναπληρωτές, οι οποίοι επί σειρά ετών ζουν σαν νομάδες, μεταναστεύοντας κάθε χρόνο σε διαφορετική περιοχή, συνθήκη που δυσχεραίνει το μέλλον τους και λειτουργεί ως τροχοπέδη στη δημιουργία οικογένειας, καθώς δεν έχουν σταθερό περιβάλλον. Από την άλλη οι αδιόριστοι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το 2008, οι οποίοι εναγωνίως αναμένουν ένα σύστημα διορισμών, το οποίο θα κεφαλαιοποιεί επιτέλους τους κόπους τους και τις στερήσεις χρόνων».
Επιπλέον, ο Βουλευτής προσθέτει ότι: «το όλο ζήτημα πυροδοτεί  με δραματικό τρόπο η από 26/11/2014  απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι διορισμοί θα πρέπει να γίνουν με βάση την προϋπηρεσία, επομένως οι αναπληρωτές υπερτερούν των υπολοίπων, αλλά και η υπ’ αριθμ. 527/2015 απόφαση της Ολομέλειας  του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία δικαιώνει τους επιτυχόντες σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Η εν λόγω απόφαση δέχεται την προτεραιότητα του ΑΣΕΠ και του διενεργούμενου από αυτόν γραπτού διαγωνισμού ως του μόνου  κριτηρίου για την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών , με μόνη εναλλακτική τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων πάλι όμως υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ , αποκλειόμενου άλλου κριτηρίου, πχ της προϋπηρεσίας, την οποία ναι μεν τη δέχεται ως κριτήριο διαγωνισμού, όχι όμως ως μοναδικό κριτήριο μόνιμου διορισμού».
Για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Τζελέπης ζητάει από τον Υπουργό να τον ενημερώσει ποια θα είναι τελικά τα κριτήρια  για τον  διορισμό των  εκπαιδευτικών: θα υπερισχύσει τελικά το κριτήριο της  προϋπηρεσίας έναντι του διαγωνισμού ΑΣΕΠ ή το αντίστροφο, όπως επίσης και να του γνωστοποιήσει ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων.

No comments:

Post a Comment

Προβάλλετε ή σχολιάστε την ανάρτηση

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητώ την κατανόηση σας!!! Από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.